Live-published photos and videos via Shootitlive

Kommentatorlegenden Per Jorsett er død

Ble 98 år gammel.

Det melder NRK. Jorsett var tilknyttet statskanalen i en årrekke som kommentator for blant annet skøyter og friidrett.

Han etterlater seg en stor familie, med både barn, barnebarn, oldebarn og tippoldebarn.

Siste gang vi fikk høre Jorsett i kommentatorboksen, var i 1992. I 2004 fikk han Idrettsgallaens hederspris, sammen med Knut Bjørnsen, for sin innsats. Jorsett har også mottatt Kongens fortjenstmedalje.

Et langt, godt liv

Jorsett hadde også en egen idrettskarriere, og deltok 25 ganger på landsskytterstevnet.

For fem år siden snakket han om livet som pensjonist i et stort intervju med Dagbladet Magasinet. Da fikk han spørsmålet om hva som var hemmeligheten bak et langt, godt liv.

- Hvis jeg skal peke på noe, så har trimorienteringen jeg drev med i 30 år hatt stor betydning. Og fremdeles går jeg rundt Sognsvann med jevne mellomrom. Så løser jeg en del kryssord, det holder hodet i gang, sa Jorsett.

Per Jorsett var en annen NRK-profils forgjenger, nemlig Ove Eriksen (74). Han omtaler Jorsett som en ren legende.

- Han har vært et forbilde for veldig mange, spesielt de som vokste opp med å høre på ham og Knut Bjørnsen. Det vil vi aldri glemme, sier Eriksen til Dagbladet.

ET FORBILDE: Ove Eriksen (til høyre) omtaler Per Jorsett som et forbilde og en legende. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
ET FORBILDE: Ove Eriksen (til høyre) omtaler Per Jorsett som et forbilde og en legende. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Alltid positiv

Han har selv kommentert sammen med Per Jorsett, en utfordring kommentatorveteranen den gang tok på strak arm etter at han hadde lagt opp.

- Jeg fikk et krystallklart ja, sier Eriksen.

Og det er nettopp den Jorsett han vil huske: Mannen som alltid var positiv og sa ja.

- Det er den vennligheten og kunnskapen han hadde, og at han alltid var positiv til ting. Det er det jeg sitter igjen med, sier Eriksen.

Kommentatorjobben gikk for øvrig strålende. Han var akkurat den samme som før, sier Eriksen. For noen ligger det muligens latent.

En annen NRK-legende, Arne Scheie, omtaler Jorsett i like store ord.

- Han var en fantastisk støttespiller da jeg begynte i NRK for 48 år siden. Jeg lærte veldig mye av ham, både når det gjaldt interessen for idrett, og ikke minst interessen for at alt skulle være 117 prosent korrekt, sier Scheie til Dagbladet.

KOLLEGA: Arne Scheie. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
KOLLEGA: Arne Scheie. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Elskverdig

Scheie har hatt et tett forhold til Jorsett i mange år, og har besøkt ham jevnlig. De har hatt mange diskusjoner og gode samtaler - ikke minst når det gjelder hopp, som Scheie mistenker var blant det som lå Jorsetts hjerte nærmest, til tross for at han kommenterte det svært få ganger.

- Han hadde en lidenskap for idretten, og det var skøyter, skyting, friidrett, fotball og hopp som sto ham nærmest, føler jeg. Men det var i skøyter legendestatusen kom, sier Scheie.

Han fortsetter:

- Han var så dyktig. Skøytereportasjene sammen med Knut Bjørnsen er legendariske. Det var noe vi andre prøvde å komme opp mot, men det var umulig, sier 75-åringen.

Han har altså møtt Jorsett jevnlig de siste årene.

- Han var veldig elskverdig og fikk venner fra alle leire. De siste gangene besøkte jeg ham sammen med Jan og Terje Hellerud (Vålerenga-profiler, red. anm.) og Per Omdahl. Vi snakket om alt mulig.

- Han levde i og for idretten. En helt fantastisk mann, som det var så interessant å diskutere med.