Kommer ikke videre

I serierunde 14 i fjor sommer scoret Harald Martin Brattbakk sitt 159. toppseriemål i Norge. Siden det har fotballkarrieren hans mest liknet ei endeløs økt på tredemølla.

TRONDHEIM (Dagbladet): Harald Martin Brattbakk skulle bli alle norske fotballtiders største måltyv og score sitt 160. mål i serierunde 15 2004. Da han ikke klarte det, ble runden etter utpekt som neste selvfølgelige høytid. Og så runde 17, 18, 19, 20 - det er bare å telle oppover.

Det skulle nemlig feires kraftig bare Brattbakk fikk lurt 160 over streken.

Men T-skjortene som var trykt opp ble aldri tatt fram. Og etter hvert som forbannelsen bare ble større og større stuet man vekk champagnen som hadde ligget på is siden fellesferien også. Og i år er det ikke snakk om noe - RBK-trener Per Joar Hansen har lagt ned totalforbud.

Etter 14 serierunder uten mål (12 i fjor og to i år) tar han gjerne Brattbakk-scoring nummer 160, men noen planlagt markering av milepælen vil han ha seg frabedt.

Kan ikke forklares

-  Mange har lurt mye på det der med Harald, sier Per Joar Hansen. -  Det er jo ikke lett å ikke være opptatt av det. Og jeg har snakket mye med gutten sjøl, om hvordan han opplever det og hvorfor scoringa ikke har kommet.

-  For å være helt ærlig så finnes det ingen god forklaring.

Harald Martin Brattbakk kjøper bildet av at det som har skjedd siden 3-1 scoringa på Brann Stadion i fjor sommer har vært mye slit uten framdrift. Han har gjort alt uten å komme en scoring videre. Og for en mann som har scoret 159 seriemål på 236 kamper er det ganske brutalt.

Det finnes jo ikke, som Per Joar Hansen akkurat sa, noen god forklaring.

-  Hadde jeg hatt det, ville 160 vært passert for lengst, sier Brattbakk. -  Det eneste jeg kan si er at jeg har prøvd og gjort mitt beste.

Fra vane til uvane

Da scoringsformen var på topp, forklarte Harald Martin Brattbakk ofte sine store stunder med følgende setning; Skal du score mange mål i fotball må du score mange mål. Det vil si - det er fulltrefferne som er den beste læren, det blir en vane.

Når de først begynner å trille inn, så går det nesten av seg sjøl.

Men hvorfor stopper det?

Sånn helt plutselig?

Hvorfor klarer ikke lenger en spiller som alltid har scoret mange mål å fortsette å score mange mål?

-  Høsten i fjor var spesiell, sier Brattbakk. -  Det skjedde veldig mye i Rosenborg - ikke minst det med Ola (By Rise som til slutt fikk sparken). Jeg bruker det ikke som noen unnskyldning - jeg prøver bare å forklare en del av det.

-  Samtidig vet jeg at jeg nærmer meg.

Vraket fra laget

Mot Fredrikstad i kveld starter Harald Martin Brattbakk på benken. Trener-grunn; Han er ikke god nok akkurat nå. Forskjellen er ikke stor, og hadde måltyven i midlertidig opplag scoret på en av mulighetene sine i Bodø sist søndag, så hadde han ganske sikkert vært med fra start for tredje gang på rad.

Nå kan han bare sitte og håpe.

-  Jeg har ikke fått noen forklaring, sier Harald Martin Brattbakk til Dagbladet. -  Jeg har ikke bedt om det heller. For vi er mange gode spillere i Rosenborg - man må akseptere at man ikke starter hver gang.

Men:

-  For mange er situasjonen veldig ny.

-  Du liker det ikke?

-  Nei, men jeg tåler det. Og selvfølgelig er jeg skuffet. Og det skal jeg være når jeg ikke spiller fra start. Resten handler om å forberede meg på innhopp.

160, 161, 162......

Harald Martin Brattbakk tror på seriemål nummer 160 hver eneste gang han passerer sidelinja til kamp. Så også i kveld. Hvilket betyr at han har tenkt på 160 i 14 serierunder. Uten å få det til.

-  Jeg ønsker det veldig, sier han. -  Jeg ønsker det fordi jeg alltid ønsker å score mål. Det handler ikke om å få rekorden alene - det handler om å score et mål til.

-  Og når jeg har gjort det, vil jeg tenke på 161.

Harald Martin Brattbakk har ikke problemer med alle spørsmålene og hånlatteren fra motstandernes supportere når han ikke lykkes.

-  Hadde jeg jobbet i media, ville jeg stilt Harald Martin Brattbakk de samme spørsmålene, sier han. -  Jeg skjønner jo at temaet er en god sak. Og den blir jo ikke akkurat dårligere før jeg scorer det målet alle spør om. Og det kommer jeg til å gjøre.

-  Mot Fredrikstad?

-  Hvorfor ikke? Kommer jeg inn, er det selvfølgelig målet.

-  Hvor stor blir lettelsen?

-  Jeg kan ikke tenke sånn - jeg kan ikke tenke at jeg har nådd et mål når scoring nummer 160 kommer. For når det skjer vil jeg videre - da vil jeg ha 161 også.

LØPER ETTER REKORDEN: Harald Martin Brattbakk er én scoring unna nettkjenning nummer 160, som vil gi ham målrekorden i Norge alene. Men RBK-spissen sliter med den siste historiske scoringen. I kveld er det 15 serierunder siden forrige scoring.
MYE JUBEL: Slik er vi vant til å se Harald Brattbakk: jublende etter en scoring.