KRITIKK: - Den viser mangel på respekt for internasjonalt dopingarbeid. Det er ethvert lederskap sitt ansvar å sørge for at man har rene utøvere og arbeider mot doping, sier Widvey. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITIKK: - Den viser mangel på respekt for internasjonalt dopingarbeid. Det er ethvert lederskap sitt ansvar å sørge for at man har rene utøvere og arbeider mot doping, sier Widvey. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Kommer med flengende kritikk av Skiforbundet i astmasaken

- Den viser mangel på respekt.

(Dagbladet): - Den viser mangel på respekt for internasjonalt dopingarbeid. Det er ethvert lederskap sitt ansvar å sørge for at man har rene utøvere og arbeider mot doping.

Slik lyder Thorild Widvey krasse kritikk av Norges Skiforbunds håndtering av dopingdommen til Martin Johnsrud Sundby.

Den tidligere kulturministeren er nå styremedlem i det internasjonale dopingbyrået WADA, og sparer ikke på kruttet når hun overfor TV 2 karakteriserer måten forbundet har taklet saken som «meningsløs».

- Regelverket nasjonalt og internasjonalt er slik at det er utøverens ansvar, ene og alene, å sørge for at hun eller han er «clean». Det nytter ikke å skylde på andre. Og hvis det er slik at de som jobber med disse sakene ikke har det rette etiske perspektivet, må selvfølgelig Norges Skiforbund ta konsekvensen av det, sier hun.

Det var i juli at skiforbundet la fortalte om saken mot Johnsrud Sundby, og det ble også klart at han blir fratatt sammenlagtseieren i verdenscupen 2014/15, samt de to seirene i Tour de Ski.

Landslagslege Knut Gabrielsen tok på seg skylda etter å ha kommet med anbefalinger om dosering på astmamedisinen.

Det ble også understreket gjentatte ganger at Sundy var helt og holdent uten skyld i det som hadde skjedd.

Dette mener Widvey ikke holder mål.