KRITIKK: SVTs langrennsekspert Anders Blomquist kaller skadefryden mot Therese Johaug «umenneskelig».
<span style="background-color: initial;">&nbsp; Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet</span>
KRITIKK: SVTs langrennsekspert Anders Blomquist kaller skadefryden mot Therese Johaug «umenneskelig».   Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kommer med krass kritikk etter harselas med Johaugs antrekk

Kaller skadefryden umenneskelig.

SVTs langrennsekspert Anders Blomquist kaller skadefryden mot Therese Johaug «umenneskelig».

Torsdag møtte Johaug pressen for første gang siden dopingsaken mot henne ble offentliggjort 13. oktober, og fikk flere spørsmål rettet mot sin egen forklaring.

I Sverige vitset storavisen Aftonbladet med Johaugs antrekk i intervjuene, og sammenliknet det med fangedraktene i TV-serien «Orange Is the New Black» på sin Twitter-konto.

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kritisk

Blomquist stiller seg kritisk til behandlingen av den norske skiprofilen.

- Først skal man si at det er et menneske i dyp krise vi møter. Man får velge om man vil tro på henne eller ikke. Jeg tror på henne, selv om jeg ikke er sikker på om hun svarer på alle spørsmål, sier Blomquist til SVT.

- Jeg forstår de som ikke tror på henne også, for det er jo standard i dopingspørsmål at man kommer med unnskyldninger.

Langrennseksperten går hardt ut mot dem som forhåndsdømmer Johaug.

- Som idrettsutøver lever man for sin idrett, og man lever for det man presterer. Om man tror på hennes historie, så er det et menneske i dyp, dyp krise. Rettssikkerheten for en idrettsutøver er mye mindre enn i øvrige tilfeller. Man skal dømme henne for det hun har gjort, men jeg tror man også skal se den andre siden og ikke kaste ut dårlig underbygde teorier eller skadefryd. Det mener jeg er umenneskelig, sier han.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Møtte pressen

Det var i går ettermiddag Therese Johaug møtte Dagbladet og øvrig presse for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden.

- Jeg finner styrke gjennom kjærligheten jeg får gjennom det norske folket, gjennom familie, venner, støtteapparat og ikke minst Nils Jakob (kjæresten), sa Johaug til Dagbladet.

- Det har vært veldig opp og ned. Noen dager har jeg hatt lyst til å legge skiene på hylla. Men så tenker jeg på ski, trening og idrettsglede. Jeg vet nå at jeg skal tilbake igjen og skal kjempe med det norske folk i ryggen, sa hun.

Flere har ment mye om straffeutmålingen. Johaug er i første omgang suspendert i to måneder av Antidoping Norge i påvente av en dom. Selv håper hun å være tilbake så raskt som mulig.

- Dommen er ikke opp til meg. Jeg har fortalt sannheten. Jeg håper jo at jeg får gå skirenn så fort som mulig, men jeg skjønner at denne saken kan ta tid. Jeg må bare bruke tida godt og komme meg styrket ut av dette. Jeg vet godt hva jeg står for. Jeg vet at jeg ikke har gjort noe ulovlig. Jeg har gjort det legen sa jeg skulle gjøre, sier Johaug.

(NTB / Dagbladet)

STERKT PREGET: Det var en sterkt preget Marit Bjørgen som møtte pressen etter Johaug-skandalen sammen med lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg. Video: NTB Scanpix Vis mer