- Kommer nok aldri tilbake

Christian Berge skal hjem til Trondheim og cellegift.

(Dagbladet.no): I fjor høst fikk den norske håndballstjernen Christian Berge (31) påvist lymfekreft. Etter strålebehandlig gjennom vinteren, kunne han gjøre comeback på håndballbanen for den tyske toppklubben Flensburg 3. januar i år - til stående appluas.

Nå har imidlertid kreften kommet tilbake.

- Jeg merket noen kuler i lysken for en måned siden. Jeg tok kontakt med lege med en gang, men vi har ventet på resultater fra prøver og vi måtte se an utviklingen, sier Christian Berge til Dagbladet.no.

Hjem til familien

Men i motsetning til forrige gang, da han fikk strålebehandling, skal nå Berge gjennom en knallhard runde med cellegift.

- Jeg reiser hjem Trondheim for å ha familien rundt meg. Jeg har jo ikke bodd i samme by som mine nærmeste de ti siste årene.

Og allerede til uka begynner cellegiftbehandlingen på St. Olavs

- Det blir langt tøffere denne gangen. Og jeg kommer nok neppe tilbake til håndballen på det nivået jeg har vært, sier en åpenhjertig Berge, som samtidig berømmer vennskapet med lagkameratene i Flensburg.

- TROLIG FERDIG: Christian Berge bryter gjennom forsvaret til Montpellier i Champions League-kampen 13. mars. Da hadde allerede Berge oppdaget at kreften hadde kommet tilbake. Foto. EPA
- TROLIG FERDIG: Christian Berge bryter gjennom forsvaret til Montpellier i Champions League-kampen 13. mars. Da hadde allerede Berge oppdaget at kreften hadde kommet tilbake. Foto. EPA Vis mer

- Jeg spiller sammen med mine beste venner, og de har vært helt fantastiske. Også klubben har støttet meg på en utrolig flott måte.

- Jeg kan ikke gjøre noe

- Hvor viktig blir håndballen når man får en kreftdiagnose?

- Det er vel ikke det viktigste, men håndballen er veldig viktig for meg. Det er en stor del av livet mitt, og målet er å komme tilbake på kanskje et lavere nivå som spiller eller bli trener.

Med Berges kreftform blir 75 prosent helt friske.

- Hvilke tanker gjør en 31 år gammel mann seg når man først får diagnosen kreft og så et tilbakefall?

- Alt blir annerledes. Nedturene blir mye større enn normalt - og oppturene også. Men da tilbakefallet kom, så var jeg på en måte forberedt på deg. Selv om det selvsagt var et sjokk, forteller Berge. 

Også håndballen har blitt mer meningsfull.

- Det har vært mye mer glede i det å spille håndball. Det siste halve året har jeg hatt det mye mer morsomt enn tidligere.

For sykdommen er noe han ikke kan gjøre noe med, uansett.

- Jeg kan ikke gjøre noe fra eller til.