VIL SAMARBEIDE: Lance Armstrong ønsker å samarbeide med føderale etterforskere, men under gitte forutsetninger. Amerikaneren er ikke interessert i å bidra til en heksejakt.Foto: SCANPIX
VIL SAMARBEIDE: Lance Armstrong ønsker å samarbeide med føderale etterforskere, men under gitte forutsetninger. Amerikaneren er ikke interessert i å bidra til en heksejakt.Foto: SCANPIXVis mer

- Kommer til å benekte dopingbruk så lenge jeg lever

Men Armstrong vil bidra til etterforskningen mot US Postal på visse premisser.

||| 11. etappe fra Sisteron til Bourg-lès-Valence direkte i Tour-studio fra kl. 12.55.

(Dagbladet): Konfrontert med at føderale myndigheter i samarbeid med det amerikanske antidopingbyrået (USADA) har begynt å stevne vitner til en rettsprosess, sier Lance Armstrong at han ønsker å samarbeide for å komme til bunns i beskyldninger fra tidligere lagkamerater om organisert dopingbruk i US Postal-laget.

Men på visse premisser.

- Det er opp til det amerikanske folket å bedømme om dette er god bruk av skattepengene deres. Jeg vil gladelig samarbeide, så lenge etterforskningen er legitim, troverdig og rettferdig. Men jeg kommer ikke til å delta i noen form for heksejakt. Jeg har gjort altfor mange gode ting for altfor mange mennesker, sier Armstrong, ifølge New York Times, og tenker på arbeidet han har lagt ned for kreftsaken gjennom mange år.

Han synes derfor det vil være urimelig som skal føres foran en storjury, kan ødelegge for arbeidet stiftelsen hans, Livestrong, gjør.

- Det vil i så fall være synd og skam for mange mennesker. Jeg kan ikke kontrollere det utover å klargjøre saker og ting. Jeg håper at alle setter seg inn i og forstår hva som er fakta her, formaner han om.

- Kan ikke snakke for andre
38-åringen som har vunnet Tour de France sju ganger sammenlagt, har aldri avlagt en positiv dopingprøve, men har alltid måttet leve med mistanker hengende over seg. Han har bestandig avfeid enhver beskyldning om dopingbruk, og står fortsatt ved at han aldri har forbrutt seg mot regelverket.

- Jeg kommer til å benekte dopingbruk så lenge jeg lever. Jeg har absolutt ikke på noen måte tvunget folk, oppmuntret folk, fortalt folk, hjulpet folk eller lagt til rette for folk. Overhodet ikke. Ett hundre prosent, understreker Armstrong.  

Føderale etterforskere og USADA bygger saken blant annet på påstander framsatt av tre av Armstrongs lagkamerater fra US Postal. Floyd Landis og Frankie Andreu har begge stått fram med sine historier i media, mens sistemann, som fortsatt er aktiv, har valgt å forholde seg anonym av hensyn til sin egen karriere i sykkel. Dessuten har sykkelsporten vært hjemsøkt av mange dopingskandaler, som Festina-skandalen og Operación Puerto

Flere av Armstrongs største konkurrenter i Tour-sammenheng har blitt avslørt som juksemakere, men amerikaneren ser ikke hvorfor det skal brukes som et argument mot ham.

- Jeg kan ikke snakke for hva de gjorde med seg selv. Det er utenfor min kontroll. Det ville være på samme måte som jeg spør dere om «Tror dere at det er utstrakt bruk av prestasjonsfremmende dopingmidler blant de offensive spillerne i NFL?» Mange ville trolig sagt ja, men betyr det at Peyton Manning (stjernequarterback i Indianapolis Colts journ. anm.) er skyldig? Poenget mitt er at jeg ikke har kontroll over hva andre ryttere gjør eller måtte ha gjort, sier han.

Benekter eierskap i Tailwind
Etterforskerne har særlig fattet interesse for hvem som styrte pengestrømmen i US Postal-laget etter at Floyd Landis påsto at det var laget som finansierte dopingen. Laget var eid av selskapet Tailwind Sports - et selskap som ble stiftet av Thom Weisel fra investeringsbanken Thomas Weisel Partners Group i forkant av Armstrongs første sammenlagtseier i Touren i 1999.

Armstrong, hans agent Bill Stapleton og sportsdirektør Johan Bruyneel kom senere inn på eiersiden i Tailwind. Da Stapleton forklarte seg i retten i forbindelse med et søksmål mot et forsikringsselskap som tilbakeholdt bonusutbetalinger til Armstrong på bakgrunn av dopingbeskyldninger, kom det fram at Armstrong overtok en eierandel på 11,5 prosent i Tailwind i 2004, mens han ennå var aktiv.

Armstrong selv benekter imidlertid at han hadde noe med Tailwind å gjøre før etter sykkelkarrieren, og at han derfor ikke kan lastes for hva pengene eventuelt har blitt brukt til og heller ikke kan forfølges for anklager om økonomisk svindel.

- Den mest fremtredende feilen i denne misforståelsen, er at jeg var eieren av laget. Det er ikke sant i det hele tatt, sier Armstrong.

- Det var ikke mitt selskap, og det kan jeg ikke understreke tydelig nok for dere. Jeg vet ikke. Jeg kjente ikke til selskapet. Jeg hadde ingen posisjon. Jeg eide ikke noe av egenkapitalen. Jeg hadde ingen eierandel.  Jeg hadde ingen plass i styret. Jeg var rytter på laget, fortsetter han.
raud involves obtaining money through some type of misrepresentation or holding back important information," Richman said. "But proving it can be a complicated mess because you need to determine how and when things were said and what the mind-set of the person was."