- Kommer til å bli en fantastisk finale

Ingebrigtsens pappa mener han har tryggheten som skal til.

KLAR FOR FINALE: I dag løper Henrik Ingebrigtsen 1500 meter finale i VM i Moskva. Den kommer til å bli fantastisk, tror faren.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KLAR FOR FINALE: I dag løper Henrik Ingebrigtsen 1500 meter finale i VM i Moskva. Den kommer til å bli fantastisk, tror faren. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

For tredje gang av tre mulige er Henrik Ingebrigtsen klar for finalen på 1500 meter i et stort internasjonalt mesterskap. Skal han lykkes også denne gang?

Han tok EM-gullet i Helsingfors for litt over et år siden, fortsatte med en sterk femteplass i London-OL og er klar for VM-finalen i Moskva. Han løp så imponerende i semifinalen fredag at han hører hjemme blant medaljekandidatene.

- Dette kommer til å bli en fantastisk finale uansett hvordan det går. Vi har lagt opp hele denne sesongen kun med tanke på VM-finalen, og jeg mener Henrik har den tryggheten som skal til, sier pappa Gjert Ingebrigtsen til NTB.

Finalen kommer til å bli et rotterace, der Ingebrigtsen stiller med en av de svakeste årsbestetidene av samtlige i feltet, men det betyr ingenting. Det viste han i semifinalen, der han nok en gang viste fantastiske spurtegenskaper og tråklet seg fram til femteplassen på oppløpssiden.

22-åringen har en løpsskalle som er få forunt, og den skal han bruke i finalen. Da kan han klatre helt opp på seierspallen i et heldig øyeblikk.

Større enn størst - Dette er større enn OL-finalen i fjor, men de vurderingene som skal gjøres før finalen starter, skal han få gjøre helt på egen hånd. Jeg skal ikke blande meg i det, sier pappa Gjert, som er både trener og manager for sønnen.

Han mener det var en bragd av sønnen å nå OL-finalen i London i fjor, men legger ikke skjul på at det er større å klare det i VM på Lusjniki stadion i den russiske hovedstaden.

- Dere skal ikke se bort fra at det kan bli både norsk rekord og VM-medalje, sa Henrik Ingebrigtsen selv etter semifinalen, der han løp et bortimot perfekt løp. Han lå godt og billig plassert i feltet helt til siste sving. Der falt han først litt tilbake, men dro til på de siste 100 meterne og viste hva som bor i ham. Han satser på å bruke samme taktikk i finalen.

- Broren min, Filip, ringte meg like etter at semifinalen var løpt og mente jeg ville ha gode sjanser dersom jeg hang med tetfeltet til det gjenstår 300 meter av finalen. Vi får satse på at han har rett, sier rogalendingen.

Ingen reprise - Nå er det bare å satse på at finalen går bra, for gjør den det og han holder seg frisk, blir det Diamond League resten av sesongen, sier faren og garanterer at det ikke skal bli noen reprise av fjoråret, da sønnen ble syk dagen før OL-finalen og resten av sesongen gikk i vasken.

- Nei, det skal ikke bli noen reprise av det, sier han bombastisk.

Den norske rekorden på 1500 meter er på 3.35,43, og det er selvfølgelig Henrik Ingebrigtsen som holder den. Dersom han skal kunne klatre opp på seierspallen etter VM-finalen søndag, må han nok under den rekorden, kanskje med så mye som et sekund eller to. Henrik selv, pappa Gjert og broren Filip har tro på at det er mulig.

En løper som er sterk i troen på egne prestasjoner, har også høy selvtillit. Da er mye gjort.

(NTB)