GIR SEG: Vincent del Bosque gir seg som spansk landslagstrener etter VM i Brasil. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB SCANPIX
GIR SEG: Vincent del Bosque gir seg som spansk landslagstrener etter VM i Brasil. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB SCANPIXVis mer

- Kommer til å bli et generasjonsskifte

Del Bosque gir seg etter VM i Brasil.

(Dagbladet): - VM i Brasil blir min siste oppgave som trener for det spanske landslaget.

Det sier Vincent del Bosque ifølge flere spanske medier, og dermed har den suksessrike treneren annonsert sin avgang for de regjerende EM- og VM-vinnerne.

- Har ligget i kortene
Det selv om presidenten i det spanske fotballforbundet, Angel Maria Villar, ved gjentatte anledninger har prøvd å overtale del Bosque til å fortsette. C Mores ekspert på spansk fotball, Petter Veland, er ikke overrasket.

- Det har lenge ligget litt i kortene at han skulle gi seg etter Verdensmesterskapet i Brasil. Han har en lang og bred merittliste, og skal del Bosque gi seg på topp, er dette muligheten, sier Veland til Dagbladet.

Arvtageren ikke kjent
Vincent del Bosque overtok som landslagstrener etter at Luis Aragones ledet landslaget til EM-gull i 2008, og del Bosque videreførte fotballstilen han innførte. Veland tror spillestilen til det spanske landslaget videre avhenger av hvem som tar over.

- Spania har hatt voldsom suksess med den Barcelona-innspirerte fotballen, men det blir spennende å se om de velger en ny retning med en ny trener. Det blir imidlertid for vanskelig å si noe om hvem som kan ta over, for det er for langt fram i tid, sier han, og fortsetter.

- Nå har forbundet over ett år på seg til å velge ny trener. De kommer nok til å plukke ut en fire-fem kandidater, kjøre en intervjurunde og velge på bakgrunn av det. De har fått god tid på seg, og haster nok ikke.

Generasjonsskifte
Uavhgengig av trenerbyttet tror Veland at det spanske landslaget kommer til å gå gjennom et generasjonsskifte.

- Det er mange unge som ikke har fått muligheten som kanskje burde ha fått den. Se på Isco for eksempel. Han tror jeg hadde fått landskamper for nesten ethvert annet landslag, men det er ikke i del Bosques ånd å bytte rundt på spillere når de faste er klare til kamp, sier han, og fortsetter.

- Det er ofte sånn på landslag. Man venter gjerne til etter store mesterskap med drastiske endringer.

- Hvilke spillere blir en del av generasjonsskiftet?

- Jeg tror Carles Puyol og Xavi i hvert fall forlater landslaget, men også Iker Casillas og Xabi Alonso begynner å bli for gamle. Så har du Raúl Albiol, som virker å ha en viktig sosial rolle. Det er ikke sikkert den nye treneren ser det slik, sier Veland.

- Og inn?

MERRITERT: Del Bosque, her med EM-pokalen fra 2012, kan se tilbake på en lang merittliste, både som spiller og trener, når han gir seg som landslagstrener etter VM i Brasil i 2014. Foto: EPA / JUAN CARLOS / NTB SCANPIX
MERRITERT: Del Bosque, her med EM-pokalen fra 2012, kan se tilbake på en lang merittliste, både som spiller og trener, når han gir seg som landslagstrener etter VM i Brasil i 2014. Foto: EPA / JUAN CARLOS / NTB SCANPIX Vis mer

- Kanskje får vi se David de Gea ta over for Casillas i mål. Videre er Isco som nevnt høyaktuell, og jeg tror også midtstopper Iñigo Martínez og lagkamerat Asier Illarramendi (begge Real Sociedad) kan ta steget opp. Så har du i tillegg Cesar Azpilicueta, som har gjort det godt for Chelsea. Det er i det hele tatt mange spørsmålstegn og åpne plasser, sier Velad til Dagbladet.

Lang merittliste
Når del Bosque nå gir seg, kan han se tilbake på en lang og suksessfylt karriere, både som spiller og trener. Som spiller har han fem spanske ligagull og fire spanske cup-triumfer, alle med Real Madrid. Som trener står han også bokført med blant to ligagull og to Champions League-gull med Real Madrid, før han ledet Spania til både VM i 2010 og EM i 2012.

To ganger har han vunnet UEFAs pris for årets trener i Europa, og én gang har han vunnet FIFAs kåring for årets trener i verden. Petter Veland tror treneren kan avslutte på topp.

- Han har absolutt mulighet til å avslutte med VM-gull. Spania er verdens beste landslag, og det er selvforklarende at de er blant favorittene i forkant av mesterskapet, sier han.

Del Bosque uttaler ifølge spanske medier at han fortsatt ønsker å være tilknyttet det spanske fotballforbundet, muligens i en ambassadørrolle.

EKSPERT: Petter Veland er ekspert på spansk fotball. Foto: C More
EKSPERT: Petter Veland er ekspert på spansk fotball. Foto: C More Vis mer