Johan Kaggestad syk

- Kommer til å savne Johan

Når Tour de France ruller over skjermen i sommer skal ikke Johan Kaggestad (77) medvirke til sendingene. I stedet er det sønnen Mads (44) som skal ta opp hansken etter sin far. Christian Paasche sier det blir spesielt og ikke ha «ridderen» ved sin side.

RADARPAR: Johan Kaggestad (t.v) og Christian Paasche har kommentert Tour de France sammen i en årrekke. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2
RADARPAR: Johan Kaggestad (t.v) og Christian Paasche har kommentert Tour de France sammen i en årrekke. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2 Vis mer
Publisert

Helst siden 2003 har Christian Paasche kommentert TV 2s Tour de France-sendinger sammen med Johan Kaggestad.

Sammen har de to levert minneverdige øyeblikk, og har fått formidlet flere store norske idrettsprestasjoner.

Tirsdag kunne sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, bekrefte til Dagbladet at Johan Kaggestad ikke blir en del av TV 2s Tour de France-sendinger denne sommeren.

- Vårt ønske og håp har hele tiden vært å ha med Johan i en sentral rolle også i årets Tour de France-studio. Dessverre for oss og seerne så ser det vanskelig ut per nå, skrev Jansen Hagen i en SMS til Dagbladet.

Kaggestad selv kunne opplyse til Dagbladet at grunnen til at han ikke blir å se på skjermen er fordi han er sykmeldt, og er derfor ikke i god nok form til å jobbe.

SPESIELT: Christian Paasche i TV 2 tror det blir spesielt og ikke skulle kommentere med Johan Kaggestad. Foto: Torbjørn Pedersen/TV 2
SPESIELT: Christian Paasche i TV 2 tror det blir spesielt og ikke skulle kommentere med Johan Kaggestad. Foto: Torbjørn Pedersen/TV 2 Vis mer

Johan Kaggestads faste makker i 18 år, Christian Paasche, tror det blir rart å ikke skulle kommentere med Kaggestad senior.

- Det blir annerledes. Vi har innarbeidet oss både vaner og uvaner som har funket, så det er klart det blir en stor utfordring, sier Paasche til Dagbladet.

Han opplyser om at han seinest onsdag snakket med Kaggestad idet han betegner som en «sentimental» telefonsamtale.

- Jeg kommer til å savne Johan, men det har ikke noe med å gjøre at Mads kommer inn. Det handler om at det er helsa som setter en stopper, og ikke at Johan selv sier at nok er nok.

Men selv om 78-åringen ikke blir en del av sendingene, så faller ikke eplet langt fra stammen.

Inn som erstatter kommer nemlig sønnen Mads Kaggestad. Den tidligere proffsyklisten har jobbet i TV 2 i 13 år og forteller at det bare er Tour de France og klassikeren Paris-Roubaix han ikke har kommentert.

- Tour de France blir en ny og flott opplevelse. Jeg har jobbet med TdF hvert eneste år og endelig skal jeg kommentere igjen. Det gleder jeg meg veldig til, sier Kaggestad til Dagbladet.

ERSTATTER: Mads Kaggestad blir kommentator sammen med Christian Paasche i år. Foto: Espen Solli, TV 2
ERSTATTER: Mads Kaggestad blir kommentator sammen med Christian Paasche i år. Foto: Espen Solli, TV 2 Vis mer

- Banebrytende arbeid

Der Paasche i størst grad har tatt seg av selve sykkelkommenteringen, har Kaggestad senior tatt med seerne rundt på en reise i fransk historie.

Gjennom en imponerende kunnskap og forarbeid har Kaggestad tatt kommentering til et nytt nivå. Det mener hvert fall Kaggestad jr.

- «Fatter'n» har gjort en utrolig jobb i den rollen. Jeg syns han har skapt noe nytt og utvidet perspektivet til sportskommentatoren ved å forberede seg så godt i et så stort omfang som det han har gjort.

- Han har virkelig drevet banebrytende arbeid synes jeg. Tatt et utrolig ansvar i den rollen og jobbet ekstremt hardt. Det er jeg veldig glad for at folk setter pris på. Det vil nok folk savne, fortsetter Kaggestad.

- Kjenner du på noe press om å måtte levere ettersom Johan har levert slik som han har gjort i en årrekke?

- Jeg har inntrykk av at alle har forståelse for hvorfor det har blitt et rollebytte. I og med at fatter'n er blitt 78 år og har hatt store helseproblemer det siste året. Så sånn sett er det ikke noe alternativ at han skulle være med i år.

«UFF»: Det er Tour de France-tid, og det betyr at man risikerer å se stygge skader og fall på skjermen. Video: NTB Scanpix / @Tim_Declercq Vis mer

100 A4-sider

Når du skal kommentere 21 etapper med sykling eller 3.414,4 kilometer om du vil, er det klart det er viktig å gjøre forberedelsene nøye. Kaggestad senior er kjent for å ha et vanvittig arkiv nede i kjelleren i Vikersund der han bor.

Det kommer ikke Mads å benytte seg av.

- Jeg har ikke det rike arkivet som fatter'n bruker. Jeg bruker ikke hans arkiv for det er så mye stikkord at det er umulig å forstå noe av det. Jeg må lage mitt eget, sier han.

- Hvor tidlig starter jobben med å forberede seg til Tour de France?

Den jobben er kontinuerlig. Jeg er veldig opptatt av at jeg ikke skal ta noen skippertak, så jeg begynte å jobbe med løypa allerede i januar, sier han.

Kommentatoren forteller også at han helt siden årets løype ble kjent, har mast på arrangøren for å få mest mulig informasjon.

- Jeg har godt over 100 A4-sider med notater om bare løypa, avslutter han.

Tour de France starter førstkommende lørdag og vises på TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer