- Kommer vi ikke til VM nå, har vi ikke noe der å gjøre

Sa fotballpresidenten i 2011.

NITRIST: Norge var aldri på høyde med Sveits, og tapte svært fortjent 2-0 på Ullevaal stadion i går kveld. Her setter Sveits inn gårsdagens første. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
NITRIST: Norge var aldri på høyde med Sveits, og tapte svært fortjent 2-0 på Ullevaal stadion i går kveld. Her setter Sveits inn gårsdagens første. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Norsk fotball jublet og kalte det en drømmetrekning da førsteseedede Norge ble trukket i samme VM-kvalikgruppe som Island, Kypros, Albania, Sveits og Slovenia 30. juli 2011.

En av de som jublet høyest var fotballpresident Yngve Hallén. Han sa blant annet dette til Dagbladet:

- Hvis vi ikke kommer til VM nå, så har vi ikke noe der å gjøre heller. Ut i fra mine forhåndstanker rundt seedingen, er trekningen helt optimal. Det er ingen walkover i internasjonal fotball, men jeg er fornøyd, uttalte fotballpresidenten.

Bare teori igjen Etter gårsdagens 0-2-tap for Sveits er det bare syltynn teori som kan sende Drillo og hans utvalgte til VM-spill i Brasil neste sommer.

Norge kan fortsatt bli nummer to i gruppa, men vil etter all sannsynlighet gå glipp av eventuelt playoff-spill fordi den dårligste av de ni gruppetoerne slås ut.

Yngve Hallén står imidlertid fortsatt for det han sa for drøyt to år siden.

- I min rolle så kan man ikke gi opp det så lenge det er en mulighet. Hvis man har tro på at noe er mulig, så er det også mulig. Når det er sagt, så står jeg fortsatt for det jeg sa. Hvis vi ikke går til VM, så har vi ikke noe der å gjøre, sier han til Dagbladet.

- Mener du fortsatt at trekningen var optimal?

- Vi var seedet som nummer én og vi fikk en god trekning ut fra det. Likevel er ingen grupper enkle nå. Det er kanskje bare San Marino igjen som man nærmest kan regne som walkover. Verken Albania, Island eller Slovenia er svake lag, sier Hallén og legger til:

- Tabellen lyver aldri. Sånn sett er systemet veldig rettferdig.

Skuffet Norge (11 poeng) ligger etter gårsdagens tap som nummer fire i sin gruppe, bak Sveits (18p), Island (13p) og Slovenia (12p).

STÅR FOR DET HAN SA: NFF-president Yngve Hallén mener Norge ikke fortjener å gå til VM dersom de ikke klarer det. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
STÅR FOR DET HAN SA: NFF-president Yngve Hallén mener Norge ikke fortjener å gå til VM dersom de ikke klarer det. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Hallén innrømmer at han er skuffet over posisjonen.

- Jeg er skuffet over at vi ikke har prestert bedre. Vi vet at det bor bedre prestasjoner i dette laget, og akkurat det er jo på linje med det både landslagssjefen og spillerne sier selv. Jeg får si som den avtroppende statsministeren: «Vi har tapt men er ikke slagne».

- Dere kommer med andre ord tilbake om fire år?

- He-he, ja, det må du gjerne si. Vi har jo ikke noe kommunevalg, men et EM-sluttspill å satse mot, sier han.

Gode EM-sjanser Hallén mener også at Norge bør ha gode muligheter på å kvalifisere seg til fotball-EM i Frankrike i 2016. Da spilles nemlig EM for første gang med hele 24 lag.

- Vi kan ikke notere oss at det skal delta 24 lag, og så regne med å spasere til EM, men for å si det på en annen måte: Hadde det deltatt 24 lag fra Europa i de siste mesterskapene, så skulle vi klart å kvalifisere oss, sier presidenten.

• Norges gjenstående kamper i VM-kvaliken er Slovenia borte 11. oktober og Island hjemme fire dager seinere.

- OPTIMALT: Gamleversjonen av Ronaldo trakk Norge i det som ble omtalt som en drømmegruppe i juli 2011. To kamper før slutt likner gruppa mer på et mareritt med norske øyne. Foto: AFP / EVARISTO SA / NTB Scanpix
- OPTIMALT: Gamleversjonen av Ronaldo trakk Norge i det som ble omtalt som en drømmegruppe i juli 2011. To kamper før slutt likner gruppa mer på et mareritt med norske øyne. Foto: AFP / EVARISTO SA / NTB Scanpix Vis mer