Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kameratene Neymar og Coutinho

Kompisene som snudde fotballverden på hodet

Neymar (25) og Philippe Coutinho (25) er blant de tre dyreste fotballspillerne i verden. Overgangssummene har skutt i taket det siste året.

GODE VENNER: Philippe Coutinho og Neymar. Foto: REUTERS/Cristiane Mattos/NTB Scanpix
GODE VENNER: Philippe Coutinho og Neymar. Foto: REUTERS/Cristiane Mattos/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Kameratene Neymar og Philippe Coutinho ble i 2008 intervjuet i den spanske avisa Marca. De to 15-åringene var på landslagsoppdrag med Brasils U16-lag og snakket om stort og smått. Det var også her de møttes for første gang.

Synlige kviser og tannregulering viser at vi hadde med to unggutter å gjøre, to unggutter som ikke visste hvilken endring de kom til å gjøre ti år seinere.

De snakker blant annet om drømmer for framtiden. Det kommer fram at begge to drømmer om å spille for Real Madrid i framtiden, som på den tiden nylig hadde bestått av stjernegalleriet Galacticos.

Coutinho legger også til Barcelona som favorittklubb, og begge drømmer om å spille i spansk fotball. Når vi skrur tiden ti år fram er det i dag Neymar og Coutinho som er to av verdens aller største stjerner, stjerner på hver sitt storlag.

Teknisk sett er det også verdens to dyreste spillere som ble intervjuet tilbake i 2008. Kylian Mbappé vil først splitte duoen når PSG hoster opp overgangspengene til Monaco i juni.

Hvem hadde trodd det i 2008?

@phil.coutinho tempo passa e ajuda né couto hahahaha

A post shared by Nj 🇧🇷 👻 neymarjr (@neymarjr) on

Pogba bare småtteri

Manchester United-manager José Mourinho hadde helt rett da han i februar i fjor uttalte at Paul Pogbas rekordovergang fra Juventus sommeren 2016 ville se ut som en billig handle allerede sommeren 2017.

Pogba kostet 89 millioner pund (rundt 980 millioner norske kroner etter dagens kurs), noe som på tidspunktet var ny verdensrekord for en spiller. I dag er den summen mindre enn halvparten av det Neymar kostet PSG i sommer.

Den franske klubben betalte 222 millioner euro (2,1 milliarder kroner etter dagens kurs) for å hente brasilianeren fra Barcelona, og denne overgangen har satt en presedens for framtidige overganger.

Liverpool solgte nylig Philippe Coutinho for rundt 1,6 milliarder kroner, dersom alle klausuler blir oppfylt (120 millioner pund med en gang og 40 millioner pund ekstra med diverse kriterier).

Samtidig skal PSG betale Monaco 180 millioner euro (rundt 1,7 milliarder kroner) for Kylian Mbappé 30. juni 2018. Da utløses en utkjøpsklausul etter at 18-åringen teknisk sett har vært på utlån i den franske klubben denne sesongen (for å unngå brudd på økonomisk fair play).

Det betyr at vi har fått servert tre overganger på over 1,5 milliarder kroner de siste seks månedene. Utviklingen er med andre ord enorm.

Hvis vi legger til Ousmane Dembélés overgang fra Borussia Dortmund til Barcelona, en overgang som kan endte på 135,5 millioner pund (like under 1,5 milliarder kroner) om diverse klausuler oppfylles, så har Pogba rekordsum blitt knust fire ganger.

HADDE REKORDEN: Paul Pogba har vært verdens dyreste fotballspiller. Foto: Simon Bellis/Sportimage via PA Images/NTB Scanpix
HADDE REKORDEN: Paul Pogba har vært verdens dyreste fotballspiller. Foto: Simon Bellis/Sportimage via PA Images/NTB Scanpix Vis mer

Får lite for pengene

Det har gjort at vi knapt rynker på nesa når Liverpool hentet Virgil van Dijk for 825 millioner kroner i januarvinduet. Disse summene sier også noe om hva vi sannsynligvis har i vente den kommende sommeren.

- For noen år siden fikk du en fenomenal spiller for 25 millioner pund. I dag får du ikke engang en ferdig utviklet spiller for 25 millioner pund, men en som kan bli det. Dersom du vil kjøpe en god 20-åring som kan bli fantastisk, betaler du prisen som om han allerede er en stjernespiller, uttalte Mourinho i februar.

Samtidig som overgangssummen for spillere øker, øker også den gjennomsnittlige kostnaden per spiller. Spillerne koster klubbene mer sesong for sesong som følge av stadig høyere lønninger og utgifter i forbindelse med kjøp (til spilleren selv, selgende klubb og spillerens agent).

Chelsea-manager Antonio Conte er blant dem som har uttalt at overgangsmarkedet i dag er «galskap» og at det ikke kan være bærekraftig over tid.

Samtidig er det ikke så merkelig, for inntektene til klubbene øker i takt med utgiftene. Stadig bedre TV-avtaler og sponsoravtaler gjør at penger renner inn i klubbkassa som aldri før, særlig i England. Det er naturlig at deler av disse inntektene spyttes ut igjen i håp om å forsterke den sportslige posisjonen.

Det ser bare voldsomt ut for mannen og kvinnen i gata som har en helt vanlig jobb. Forskjellen mellom inntektene til profesjonelle spillere og oss «vanlig dødelige» øker dramatisk fra år til år.

FIKK RETT: José Mourinho. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Scanpix
FIKK RETT: José Mourinho. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Scanpix Vis mer

Justere for inflasjon

For å sette dagens rekordoverganger inn i et historisk perspektiv må vi også justere prisene etter inflasjon. 100 kroner i dag er ikke like mye verdt som 100 kroner var i 1990 (du får færre varer og tjenester for 100 kroner i dag enn i 1990).

I fotballen er forskjellen enda større når vi ser på gjennomsnittsprisen for en spiller. Gjennomsnittsprisen stiger dramatisk sesong for sesong i takt med inntektene til klubbene.

Siden 1992 har inflasjonen i England nesten doblet seg. Det betyr at du får halvparten så mye for en hundrelapp i dag enn du gjorde for 26 år siden.

Men verdien til en fotballspiller er rundt 18 ganger større i dag enn i 1992, skriver Paul Tomkins, forfatter av boken «Pay As You Play». Det betyr altså at en spiller som kostet én million pund i 1992, ville kostet 18 millioner pund i 2018, hvis vi ser på prisutviklingen.

Vanlig inflasjon inkluderer vanlige varer som brød, melk og pålegg, men som Tomkins sier:

- Fotballoverganger står utenfor den økonomiske boblen, og eksisterer i en egen og mye større boble.

Inflasjonsmodell

Sammen med Graeme Riley har Tomkins laget en «football-inflation»- modell (Transfer Price Index) som justerer tidligere overgangssummer i Premier League til dagens nivå, basert på den store inflasjonen i fotballen og gjennomsnittlig spillerkostnad (justert for verdien pundet har for fotballklubber).

Inntekter i forbindelse med TV-rettigheter er en viktig del av regnestykket. Vi skal ikke gå dypere inn i nøyaktig hvordan duoen kommer fram til tallene, men modellen gir et bilde på at dagens overgangssummer kanskje ikke er «galskap» sett i en historisk sammenheng.

Ved hjelp av modellen til Riley og Tomkins finner vi ut at Andrij Sjetsvjenko, som kostet 30 millioner pund da han ble hentet fra AC Milan i 2006, ville vært verdt 137,8 millioner pund i dag justert etter TPI-indeksen. Ukraineren ville med andre være verdt 1,5 milliarder kroner etter dagens kurs, rundt det samme som Kylian Mbappé og Philippe Coutinho ble solgt for.

Historien viser nemlig at den inflasjonsjusterte overgangsrekorden ligger hakket foran den reelle overgangsrekorden. Indeksen «spådde» at vi snart ville få en overgang som var verdt rundt 1,5 milliarder kroner (indeksen ble presentert i juli i fjor), og nylig ble altså Philippe Coutinho solgt for litt mer enn denne summen.

Spillere som Wayne Rooney, Rio Ferdinand, Mikael Essien, Didier Drogba, Fernando Torres, Alan Shearer, Sergio Agüero, Shaun Wright-Philips, Angel Di Maria, Juan Veron og Ricardo Carvalho ville alle vært verdt over én milliard i dag hvis vi ser på denne modellen (se hele lista her). Tomkins legger til at modellen ikke er hundre prosent nøyaktig, men en god indikator.

Vi har en tendens til å kun se på kjøpesummen i tidligere overgangsrekorder og sammenlikne dagens priser med denne, men det er mye mer som ligger bak den stadige økningen i pris. Noen ganger øker summen stort, som da Neymar avløste Pogba som tidenes dyreste spiller og kostet mer enn det dobbelte, mens andre ganger er det en mer moderat økning.

HØY VERDI: Andrij Sjevtsjenko ville vært verdt 1,5 milliarder kroner i dag hvis vi ser på hvor TPI-indeksen. Foto: AP Photo/Luca Bruno/NTB Scanpix
HØY VERDI: Andrij Sjevtsjenko ville vært verdt 1,5 milliarder kroner i dag hvis vi ser på hvor TPI-indeksen. Foto: AP Photo/Luca Bruno/NTB Scanpix Vis mer

Rekordsetterne

Vi skal ta en titt på rekordovergangene i et historisk perspektiv og vil samtidig gjøre summene som oppgis om til pund for å få en enklere oversikt.

Tilbake i 1893 kostet skotten Willie Groves 100 pund da han byttet klubb fra West Bromwich til Aston Villa. Alf Common var den første spilleren som ble solgt for 1 000 pund da han skiftet klubb fra Sunderland til Middlesbrough tilbake i 1902.

David Jack ble på sin side den første til å koste mer enn 10 000 pund da han gikk fra Bolton til Arsenal for 10 980 pund i 1928. Rekorden tidoblet seg altså på 35 år.

Vi måtte vente hele 29 år før vi fikk en spiller som kostet mer enn 100 000 pund. Luis Suarez dro fra Inter til Barcelona for 152 000 pund i 1961. Først i 1975 fikk vi den første overgangen til én million pund eller mer da Giuseppe Savoldi dro fra Bologna til Napoli i 1975 for 1,2 millioner pund.

Diego Maradona slo verdensrekorden to ganger. Argentineren kostet tre millioner pund da han ble solgt fra Boca Juniors til Barcelona i 1982. To år seinere dro han til Napoli for fem millioner pund.

Ruud Gullit slo Maradonas rekord i 1987 da han kostet AC Milan seks millioner pund fra PSV Eindhoven. Tre år etterpå ble Roberto Baggio solgt for åtte millioner pund da italieneren forlot Fiorentina til fordel for Juventus i 1990.

Jean-Pierre Papin ble den første spilleren til å koste mer enn ti millioner pund. Det var prislappen på franskmannen da han dro fra Marseille til AC Milan i 1992.

Etterpå har disse spillerne slått rekorden i tur og orden:

1992: Gianluca Vialli fra Sampdoria til Juventus (12 millioner pund)

1992: Gianluigi Lentini fra Torino til AC Milan (13 millioner pund).

1996: Alan Shearer fra Blackburn til Newcastle (15 millioner pund).

1997: Ronaldo fra Barcelona til Inter (17 millioner pund).

1998: Denilson fra São Paulo til Real Betis (22 millioner pund).

1999: Christian Vieiri fra Lazio til Inter (32 millioner pund).

2000: Hernan Crespo fra Parma til Lazio (36 millioner pund).

2000: Luis Figo fra Barcelona til Real Madrid (37 millioner pund).

2001: Zinedine Zidane fra Juventus til Real Madrid (46 millioner pund).

2009: Kaká fra AC Milan til Real Madrid (56 millioner pund).

2009: Cristiano Ronaldo fra Manchester United til Real Madrid (80 millioner pund).

2013: Gareth Bale fra Tottenham til Real Madrid (85 millioner pund).

2016: Paul Pogba fra Juventus til Manchester United (89 millioner pund).

2017: Neymar fra Barcelona til PSG (200 millioner pund).

*Prisene vil variere noe ettersom den prisene sjeldent offentliggjøres.

Det er verdt å merke seg at det kun er satt ny rekord fem ganger siden 2001. Det gikk hele åtte fra Zidane var verdens dyreste fotballspiller i 2001 til Kaká ble det samme i 2009. Rekorden har mer enn firedoblet seg siden 2001.

Det er også verdt å merke seg at samtlige spillere er offensive spillere og stort sett angripere. Det er ingen forsvarsspiller eller keepere som har hatt rekorden. Vi minner om at ingen av disse overgangene er justert for inflasjon.

Nye tider

Klubber i dag regner på «hele pakka» når de foretar et spillerkjøp. Det er som oftest selve overgangssummen som får oppmerksomhet i medier, men en fet lønning kommer på toppen av det hele.

Hvis vi ser på Neymars tilfelle, så blir han betalt 36,8 millioner euro i året. Kontrakten hans varer i fem år, noe som gir en lønnspakke verdt 184 millioner euro. Det vil si at han vil koste PSG hele 3,6 milliarder kroner (lønn pluss overgangssum).

Den franske klubben regner likevel med at den globale superstjernen vil sørge for vel så store inntekter som følge av sponsorpenger og diverse salg av utstyr - i tillegg til at klubben vil levere bedre resultater og dermed tjene mer penger i feks Champions League.

Et godt eksempel på hvordan prisene på de dyreste spillerne «har tatt av» den siste tiden finner vi i Liverpool. Ifølge dokumentlekkasjen Football Leaks skal Roberto Firmino ha en utkjøpsklausul på rundt 900 millioner kroner.

Da Liverpool signerte brasilianeren fra 1899 Hoffenheim i 2015 tenkte de nok at denne prisen ville skremme eventuelle beilere. I dag er det imidlertid grunn til å tro at klubber plutselig vil være villige til å betale denne summen for brasilianeren.

Derfor er det kanskje ikke overraskende at Liverpool ønsker å skrive under en ny kontrakt med Firmino, enten helt uten utkjøpsklausul eller med en klausul som er langt høyere.

Et godt eksempel på hvor kjøpekraftige klubber er, særlig engelske klubber, finner vi i Wolverhampton. Klubben skal etter rapportene ha lagt inn et bud på 34 millioner pund på AC Milans André Silva. En «vill sum» for en klubb i Championship, all den tid de har rike eiere.

Vi stilte oss lenge spørsmålet når vi ville se en fotballspiller som ville koste over én milliard norske kroner. Allerede nå er det en spiller som kostet over to milliarder.

Hvor går så grensa? Tre milliarder kroner? Fem milliarder? Ti milliarder?

Det er det kun tiden som vil vise.

Kilder: BBC, Transfermarkt, The Tomkins Times, Sky Sports, Financial Times.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!