LaLiga

Komplett kaos

De siste ukene har omikron-bølgen sust inn over Spania. Det har skapt trøbbel for LaLiga.

SMITTE: Både Jordi Alba og Vinícius Júnior har blitt bekreftet smitta med corona den siste tiden. Foto: Josep LAGO / AFP
SMITTE: Både Jordi Alba og Vinícius Júnior har blitt bekreftet smitta med corona den siste tiden. Foto: Josep LAGO / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pandemien fortsetter å skape store problemer for fotballen rundt om i Europa, og Spania er på ingen måte unnlatt fra utfordringene.

Den siste uka har smittetallene på Den iberiske halvøya skutt i taket som følge av blant annet omikron-varianten, som også herjer i Norge.

Det har gjort at samtlige av LaLigas klubber ser flere og flere av deres spillere avlevere positive coronatester.

Megaklubbene sliter

Bare den siste uka har Real Madrid bekreftet at stjernene Thibaut Courtois, Vinícius Júnior, Eduardo Camavinga og Federico Valverde har avlevert positive prøver.

Dette kommer rundt samtidig som Barcelona har vært ute og fortalt at Ousmane Dembélé, Jordi Alba, Dani Alves og Clément Lenglet alle er ute med positive tester. Også Samuel Umtiti, Baldé og Gavi er ute med covid-19.

De har seinere også fått svar på at Sergiño Dest, Ez Abde og Philippe Coutinho har testet positivt.

Spesielt Courtois og Dembélé har måttet tåle kritikk den siste tiden da begge ble observert ute blant store folkemengder på ferie.

Courtois var blant annet innom restauranten til sosiale medier-fenomenet «Salt Bae» i Dubai. Det samme gjelder Dembélé, som har brukt julepausen på å gifte seg. Seremonien ble holdt foran en stor folkemengde, og uten ansiktsmasker.

Vinícius Júnior har også vært ute på tur, og ble observert på basketballkamp i USA.

Det så lenge ut til at Atlético Madrid hadde sklidd unna juleferien uten positive prøver, men torsdag kom det fram at kaptein Koke, Antoine Griezmann, João Félix, Héctor Herrera og trener Diego Simeone alle har levert positive prøver.

Har bedt om utsettelse

De store klubbene har alle derfor kjent på effekten av den nye smittebølgen, men den som har kjent det verst er overraskelseslaget Rayo Vallecano.

PROFIL: Chimy Ávila i Osasuna er blant de store profilene som er ute med covid-19. Foto: Joaquin Corchero/LiveMedia/Shutterstock
PROFIL: Chimy Ávila i Osasuna er blant de store profilene som er ute med covid-19. Foto: Joaquin Corchero/LiveMedia/Shutterstock Vis mer

Spanske Marca kunne viderebringe at hele 17 i Madrid-klubben har kommet tilbake fra juleferien med positiv test, og man skal ha gjort et forsøk på å utsette bortekampen mot Atlético Madrid.

Det er fem stykker mer enn i Elche, som nylig bekreftet hele 12 smittetilfeller i både A-stall, støtteapparatet og akademi. Situasjonen er ikke stort bedre i Real Sociedad, der hele ti mann har levert positiv coronatest denne uka, og er ifølge protokollene satt i karantene.

I Celta Vigo er det hele ni mann som er satt ut av spill, ifølge lokalavisa Faro de Vigo, mens Real Betis har bekreftet at de har seks mann ute med smitte.

Både Cádiz og Espanyol har bekreftet at de har fem spillere er ute. Fem er også smittet i Levante, som bekrefter at tre er spillere og to er i støtteapparatet. I Athletic Club er fem mann ute med positiv test - i tillegg til trener Marcelino.

Sevilla og Valencia har begge offentliggjort at de har fire som er smittet med covid-19. Fire er også tallet i Mallorca, både for spillere og støtteapparat. Osasuna har offentliggjort at to spillere (Chimy Ávila og Iñigo Pérez) har testet positivt.

Alavés har gått ut med at de har totalt seks ute med covid-19, men at ingen av disse er spillere. Lenger sør i landet melder Granada om fire smittetilfeller i klubben, derav en i spillertroppen og tre i støtteapparatet.

En av de som har bestemt seg for at de ikke ønsker å bekrefte hvor mange de har smittet er Villarreal, som heller har sendt inn sine resultater til LaLiga og sanitetsdepartementet i Spania.

Villarreal, grunnet manglende uttalelse, og Getafe er så langt de eneste klubbene i LaLiga der man ikke har hatt noen positive covid-19-tester.

UTE: Både trener Diego Simeone og stjernespiller Antoine Griezmann er ute med covid-19. Foto: REUTERS/Sergio Perez/File Photo
UTE: Både trener Diego Simeone og stjernespiller Antoine Griezmann er ute med covid-19. Foto: REUTERS/Sergio Perez/File Photo Vis mer

Nye regler

Man har gått drastisk til verks med å prøve å få bukt med smitten i Spania. Spanske myndigheter bekreftet onsdag at man nå setter begrensninger på hvor mange som kan gå på kamp, som følge av den økte smitten i Spania.

Tidligere har det vært åpent for full kapasitet på stadioner i LaLiga, mens man nå bare kan ha 75 prosent på tribunen på «utebaner», altså baner som har åpent tak. På innearenaer er det bare tillatt med 50 prosent.

En annen endring er at isolasjonstida kuttes fra ti dager til sju dager dersom man leverer positiv test, hvilket kan bli en redning for flere spanske klubber framover.

PRESIDENT: Javier Tebas, LaLigas president. Foto: Oscar J Barroso/Shutterstock
PRESIDENT: Javier Tebas, LaLigas president. Foto: Oscar J Barroso/Shutterstock Vis mer

Situasjonen er såpass ille i Spania at Javier Tebas, LaLigas president, har åpnet for at man kan måtte stoppe kamper fra å spilles om utbruddene er ille nok.

- Om situasjonen tilsier det, så er vi ikke fremmed for ideen om å stoppe kamper. Vi er kjent med situasjonen, i Premier League har man stoppet tre kamper allerede, sa Tebas i midten av desember til Cadena COPE.

Det er uansett vanskelig å se at LaLiga kommer til å stoppe noen av oppgjørene. Tidligere har reglementet vært i LaLiga at man må ha sju registrerte A-lagsspillere på banen til enhver tid. Forrige sesong endret det seg.

El Pais rapporterer nemlig at protokollene for 2020/2021-sesongen, samt 2021/2022-sesongen er at man nå kan, minimum, ha en 13-mannstropp, hvor fem av spillerne er registrerte A-lagsspillere, dersom man kan vise til et større utbrudd av covid-19 i klubben.

I Spania er det 25 mann i hver A-lagstropp, som symboliseres med spillere som spiller med draktnummer 1 til 25. Spillere med draktnummer over 25 (et eksempel her er Barcelonas Gavi som har nummer 30) er offisielt ikke med på A-laget. De tilhører dermed et B-lag, eller akademiet.

MASKE: Slik som i alle andre ligaer i Europa, har Vinícius Júnior og LaLiga-stjernene blitt godt vant med å bruke masker. Foto: Josep LAGO / AFP
MASKE: Slik som i alle andre ligaer i Europa, har Vinícius Júnior og LaLiga-stjernene blitt godt vant med å bruke masker. Foto: Josep LAGO / AFP Vis mer

Tidligere har reglene ligget på at man må ha sju A-lagsspillere, men dette er blitt senket grunnet covid-situasjonen. Skulle man ha mindre enn fem A-lagsspillere på banen, så vil det være hjemmel i lovverket for at kampen settes til 0-3-tap for laget som ikke hadde nok A-lagsspillere.

Dette regelverket fikk kjørt seg i november 2020 da skader og covid gjorde at Granada måtte sende et lag bestående av akademispillere og halvskadde A-lagsspillere til Anoeta, for å møte Real Sociedad.

Sju A-lagsspillere startet oppgjøret, men fire av dem måtte av banen. Dermed sto de igjen med bare fire, og dermed kunne Real Sociedad ha klaget kampen inn til LaLiga. De valgte ikke å gjøre dette, etter å ha vunnet 2-0.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer