Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Julen Lopeteguis VM-skjebne

Komplett VM-drama: Sparket treneren rett før VM

Det spanske fotballforbundet er rystet over at Julen Lopetegui valgte å dele at han blir Real Madrids nye hovedtrener, få dager før åpningen av VM. Det fikk konsekvenser.

SPARKEN: Julen Lopetegui på feltet under Spanias trening i Krasnodar i Russland mandag. Foto: REUTERS/Stringer
SPARKEN: Julen Lopetegui på feltet under Spanias trening i Krasnodar i Russland mandag. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer

Tirsdag ble det offisielt at Julen Lopetegui tar over Real Madrid etter VM. Nyheten bidro til at Det spanske forbundet ble ekstremt skuffet. Så skuffet at de vurderte å ikke la han lede landslaget i VM.

Forbundspresidenten Luis Rubiales opplyste tidlig onsdag at det var en mulighet for at Lopetegui ikke sto på sidelinjen fredag i åpningskampen mot Portugal.

- Vi kommer til å gjøre det som er det beste for laget, sa han til den spanske avisa Marca.

Etter 12 timer med møter mellom Rubiales, Lopetegui, sportsdirektør Fernando Hierro og kapteinene, har mennene kommet til en beslutning.

Nå har forbundet valgt å sparke Lopetegui, dagen før fotball-VM.

- Julen har jobbet kjempebra med laget, men vi kan ikke godta måten saken er håndtert på. Vi kan ikke få informasjon fem minutter før annonseringen. Det finnes ting en ikke kan akseptere. Vi ønsker Julen lykke til videre, sier Rubiales.

-Skandale

Lopeteguis avgjørelse om å ta over Real Madrid har tydelig preget presidenten. Dette er nok en av de mest drastiske avgjørelsene gjort noensinne, i sammenheng med VM.

Petter Veland, ekspert på spansk fotball, er rystet.

- Det at presidenten Luis Rubiales nå bestemmer seg for å sparke ham, gjør at presidenten er innblandet i en av de mest bisarre sakene i spansk fotball, bare tre uker ut i jobben. Dette er en beslutning alle parter taper på, fra forbund, treneren selv og til Real Madrid. Klubben får mesteparten av landet mot seg for måten de har håndtert saken, og Julen Lopeteguis ville selvfølgelig ikke ha sparken, sier Veland.

Han legger til:

- Dette er en skandale på alle mulige måter. Når han velger å takke ja til Real Madrid så nærme mesterskapet, gjør det at det blir umulig å ikke havne i en sånn situasjon der et valg må tas, sier han til Dagbladet.

Rubiales var i forkant tydelig misfornøyd med hvordan Real Madrid og Lopetegui håndterte saken. Veland forstår hvorfor ting ble gjort som det ble.

- Real Madrid handler selvfølgelig ut ifra sine interesser, og de har ikke tid til å vente en måned på at VM skal være over. Dette handler om framtida til spillere som Cristiano Ronaldo og Gareth Bale. De må vite hvem som trener Real neste sesong. Det er også avgjørende for å signere spillere i dette overgangsvinduet.

Rubiales kommenterte dette på pressekonferansen.

- Real Madrid ser etter den beste treneren, og det er greit for meg. Jeg har ingen meninger om hvordan Real Madrid handler. Likevel har Det spanske forbundet en forpliktelse som gjør at vi skal representere alle spanjoler, sier Rubiales.

Aktuelle kandidater

Uttalelsene har skapt liv og røre i og rundt Spania-leiren den siste timen. Klokka halv tolv i dag innkalte Spania inn til pressekonferanse, hvor publikum etter hvert fikk svar på ryktene. Konferansen startet en halvtime etter oppsatt tid.

Mest sannsynlig ble avgjørelsen gjort rett for konferansen.

I utgangspunktet skulle Luis Rubiales delta på FIFA-kongressen onsdag, men dro i stedet fra hotellet seint tirsdag kveld for å rekke et fly til Spanias treningsbase. Det melder The Guardian.

Ryktene svirrer nå om den tidligere Real Madrid-legenden Fernando Hierro, nåværende sportsdirektør i Det spanske fotballforbundet, vil bli lansert som erstatter.

Petter Veland holder en knapp på Hierro.

- Det blir trolig Fernando Hierro som kommer til å overta laget, eller Albert Celades, sjefen for U21-laget. Å ta inn noen fra utsida nå vil bare bli rør, sier han.

Rubiales sier at valget av ny trener vil gjøres på en måte som vil påvirke minst mulig den spanske troppen.

Akkurat nå er Pablo Sanz Iniesta assisterende trener. Sanz Iniesta er en tidligere fotballspiller som blant annet har spilt i Barcelona.

- Føler seg forrådt

Det kom som en overraskelse på de fleste at Real Madrid valgte å signere Lopetegui som ny hovedtrener. Beskjeden kom også overraskende på Det spanske fotballforbundet, nettopp fordi Lopetegui så seint som i mai signerte en avtale med forbundet som strakte seg til 2020.

- Da var det liksom klappet og klart at han skulle lede Spania i VM og mot EM-sluttspillet i 2020. Derfor framsto han aldri som en kandidat til jobben i Real Madrid. Men for han som er spansk, kan man nå i retrospekt tenke at det ikke var så rart at han hoppet på denne sjansen likevel, sier Petter Veland.

Avisa Marca hevder at Rubiales føler seg forrådt. Da han landet i Russland i går, var det lite presidenten ville si om situasjonen.

- Det vil jeg ikke prate om nå, men vi kommer til å ta en beslutning som er best for laget. Vi gjør saker og ting på en ansvarsfull måte, sa forbundspresidenten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media