HOPPLEGENDE: Den legendariske skihopperen Matti Nykänen ble bare 55 år gammel. Dagbladets journalist, Bernt Jakob Oksnes, beskriver møtet med hopplegenden i 2017 som en spesiell opplevelse. Video: Kristoffer LøkåsVis mer Vis mer Vis mer

Matti Nykänen (1963-2019)

Kona forsøkte å gjenopplive Nykänen

Har gitt sin første uttalelse etter dødsfallet.

Hoppverden er i sjokk etter at Matti Nykänen døde natt til mandag, 55 år gammel. Hopplegenden befant seg i sitt eget hjem i Joutseno, cirka 25 mil øst for Helsinki.

Nye detaljer fra finske medier indikerer hva som skjedde: Nykänens kone - Pia Talonpoika - har selv uttalt seg til MTV:

- Jeg forsøkte å gjenopplive ham i natt. Utover dette vil jeg ikke kommentere saken, forteller hun. Da ambulansen kom, var Nykänen død.

LEGENDE: Det er slik vi husker Matti Nykänen - som en ener i hoppbakken. Dette bildet er fra Lahti i 1981. Foto: NTB scanpix
LEGENDE: Det er slik vi husker Matti Nykänen - som en ener i hoppbakken. Dette bildet er fra Lahti i 1981. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er fortsatt uklart hva dødsfallet skyldes. Men ifølge vennen Kai Merilä skal den kjente hopperen ha hatt helseproblemer det siste året. På slutten av fjoråret ble det konstatert diabetes.

- Sykdommen var forferdelig for Matti, men han tok kontroll over situasjonen. Han målte alltid blodsukkeret, forteller Merilä til avisa Iltalehti.

Nykänens kone ringte sin egen mor rundt midnatt.

- Hun fortalte at Matti var død. Ambulansen kom, men han pustet ikke. Vi vet ikke hva han døde av, forteller Nykänens svigermor, Mirja Talonpoika.

Artist

55-åringen var aktiv som artist helt til det siste. Seinest fredag kveld holdt han en konsert i Helsinki.

- På forhånd solgte vi mange billetter. Showet gikk bra og Nykänen var like energisk som vanlig. Å høre at han er død er et enormt sjokk, sier en ansatt ved restauranten til Helsingin Sanomat.

Nykänen går for å være tidenes skihopper. Han vant fire OL-gull og fem VM-gull. Han tok også 46 enkeltseirer i verdenscupen og fire sammenlagtseirer. To ganger gikk han til topps i Hoppuka i Tyskland og Østerrike.

Allerede som 28-åring la Nykänen opp. På slutten av karrieren fikk han stadig større alkoholproblemer. Etter karrieren gikk situasjonen fra vondt til verre.

- Jeg var som en mus som ikke våget å stole på noen, sa han til den finske avisa Ilta Sanomat.

- Jeg følte meg dårlig og døyvet angsten med sprit. Men jeg drakk ikke bare sprit. Jeg heiv også innpå en pose med piller. Jeg levde utenfor det virkelige liv, fortalte han.

Sjokk

Nykänen var gift fem ganger. Han og Pia Talonpoika formaliserte forholdet i 2014. Stort sett hver gang gikk ekteskapet over styr. I et intervju med Aamulehti for 14 dager siden fortalte han om sorgen over at han ikke fikk treffe barnebarna sine.

- Foreldrene til barna vil det ikke. Jeg vet at de en dag kommer til å angre, og jeg håper situasjonen endrer seg, sa han.

Hoppverden har i løpet av mandagen uttrykt sjokk og vantro etter dødsfallet.

- Jeg ble sjokkert da jeg hørte det. Det får meg først og fremst til å tenke på alt han har betydd for hoppsporten. På mange måter var han banebrytende i mye av det han gjorde. Han oppnådde alt man kunne oppnå i forholdsvis ung alder, sier Norges hoppsjef, Clas Brede Bråthen, til NTB.

- På mange måter var han et forbilde når det gjaldt hvordan hoppsporten skulle drives. Jeg tror han tok den et steg videre, sier den tidligere topphopperen Hroar Stjernen.