Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Kona klarer fortsatt ikke å snakke om det

Ståle Solbakken 15 år etter hjertestansen.

15 ÅR ETTER: Ståle Solbakken og kona Anniken ankommer utdelingen av Gullballen 2009 i Den Norske Opera. Nå er det ganske nøyaktig 15 år siden Solbakken ble tvunget til å legge opp som fotballspiller på grunn av hjertestans.
Foto: Heiko Junge / Scanpix .
15 ÅR ETTER: Ståle Solbakken og kona Anniken ankommer utdelingen av Gullballen 2009 i Den Norske Opera. Nå er det ganske nøyaktig 15 år siden Solbakken ble tvunget til å legge opp som fotballspiller på grunn av hjertestans. Foto: Heiko Junge / Scanpix . Vis mer

(Dagbladet): Det er ganske nøyaktig 15 år siden den tidligere landslagsspilleren Ståle Solbakken (48) måtte legge opp som fotballspiller på grunn av hjertestans på treningsfeltet til FC København.

I et større intervju med danske Ekstra Bladet forteller nordmannen om de dramatiske dagene. Selv husker han lite fra 13. mars 2001, men for andre i familien er dagen satt dype spor. Spesielt hos kona Anniken.

- Hun klarer fortsatt ikke helt å snakke om det. Hun var den som tok det tyngst. Hun var nærmest i en slags transe i de fire dagene - og hun måtte ta vare på de to små barna våre. Hun var i sjokk og siden har hun ikke klart å snakke om det, sier Ståle Solbakken.

- Tung periode I et større intervju med Dagbladet i 2012, fortalte den norske trener at hjertestansen forandret ham som menneske.

- Jeg var veldig frisk før dette skjedde, og jeg har vært frisk etterpå. Den store kampen for meg var at jeg brått måtte slutte som fotballspiller. Jeg følte at mye ble tatt fra meg, og jeg måtte definere meg selv på nytt. Det var en tung periode, sa Solbakken til Dagbladet.

YPPET MOT BARCA: FC København-træner Ståle Solbakken og FC Barcelonas Pep Guardiola møttes i Champions League i november 2010. Det endte med en opphetet diskusjon. Foto: Claus Bech/Scanpix
YPPET MOT BARCA: FC København-træner Ståle Solbakken og FC Barcelonas Pep Guardiola møttes i Champions League i november 2010. Det endte med en opphetet diskusjon. Foto: Claus Bech/Scanpix Vis mer

Praktisk talt falt han død om i sju minutter. Grue-mannen bestemte seg for å sette større pris på de små tingene og at fotballresultater ikke er alt.

- Den perioden varte altfor kort, det er så lett å fort bli fanget tilbake i dagliglivet. Men jeg bærer noe med meg, som kan være viktig å tenke på noen ganger. Historier du leser og hører om, kan skje med deg òg. Det er mange som ikke tenker den tanken, sa Solbakken til Dagbladet.

Husker to brev Mannen fra Grue i Hedmark var på sykehus i tre dager før han våknet - og følte seg frisk. Solbakken forteller til danske Ekstra Bladet at han våknet til hundrevis av hilsener - men at det spesielt er to han husker 15 år seinere.

- Det ene var et langt brev fra Morten Bruun, tidligere Silkeborg-spiller, som pleide å markere meg. Den andre var en hilsen fra Camilla Andersen og Mia Hundvin (tidligere par). De hadde jeg aldri hørt om før, så det var litt morsomt, sier Solbakken.

FC København og trener Ståle Solbakken topper dansk eliteserie med ni poeng ned til serietoer Sønderjyske. FCK vant toppkampen mot AaB 2-0 i helga. Laget har dermed stø kurs mot seriegull.

SERIELEDER: Ståle Solbakken og FC København topper dansk eliteserie med ni poeng etter helgas seier mot AaB. Foto: NTB Scanpix
SERIELEDER: Ståle Solbakken og FC København topper dansk eliteserie med ni poeng etter helgas seier mot AaB. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg husker også godt at legene startet å fortelle at jeg skulle gjennom-analyseres og måtte gjennom ti harde tester. Jeg var innlagt i 14 dager og måtte ha en pacemaker. Samtidig hadde jeg ingen anelse om hva som skjedde utenfor (sykehuset). Jeg hadde jo ingen pc. Jeg var helt isolert, sier Solbakken videre.

Ståle Solbakken var som spiller innom Grue (til 1989), HamKam (89-94), LSK (94-97), Wimbledon (97-98), AaB (98-00) og FCK (00-01). Han spilte 58 landskamper for Norge.

Som trener har han vært i HamKam (02-05), FCK (06-11), FC Køln (11-12), Wolves (12-13) og FCK (2013-2016).