Olaf Tuftes nedtur:

Kona med klar beskjed

- Det er ikke noe godt å se mannen sin gråte, sier Aina Tufte. - Men for oss er ikke finaleplass viktig. Vi heier på Olaf uansett.

KNUST: Olaf Tufte var langt nede i morges. Foto: Bjørn Langsem
KNUST: Olaf Tufte var langt nede i morges. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Det ble ingen OL-finale for Olaf Tufte (45) og dobbeltfireren i morges. Nå venter B-finale onsdag, noe som i beste fall kan gi sjuendeplass i lekene.

Veteranen med sju OL-deltakelser i kofferten var svært følelsesladet da han møtte norske medier etter fjerdeplassen i oppsamlingsheatet.

Han følte at han hadde skuffet seg selv. Han følte at han hadde skuffet laget. Og han følte at han hadde skuffet alle som har lagt ned tid og krefter på at han skulle lykkes sammen med lagkameratene.

FØLELSER: Aina Tufte satt ved siden av ektemannen da han i fjor høst annonserte at han ville satse på OL. Det ble følelsesladet - da også. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FØLELSER: Aina Tufte satt ved siden av ektemannen da han i fjor høst annonserte at han ville satse på OL. Det ble følelsesladet - da også. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

45-åringen har vært mye borte fra familien. At han ikke klarte å «betale tilbake» med OL-suksess, var noe han tenkte på i alvorets time.

Men overfor Dagbladet kommer Tuftes kone, Aina, med klar beskjed:

- Vi (familien) sier gang på gang at vi ikke blir skuffet over ham. Vi er stolte av Olaf uansett.

Hun fortsetter:

- Naturligvis vet vi hva vi som familie legger ned for at han skal kunne være borte og få til dette. Det er nok det han føler mest på. Han føler at han er mye borte og ikke kan «betale tilbake» med plass i finalen. Men for oss er ikke dette viktig. Vi heier på Olaf uansett.

LANGBORD OG STOLER: Aina Tufte tok dette bildet før gjestene kom i natt. Her fulgte 35 personer dobbeltfireren med Olaf Tufte. Dessverre sank stemningen utover i løpet. Foto: Privat
LANGBORD OG STOLER: Aina Tufte tok dette bildet før gjestene kom i natt. Her fulgte 35 personer dobbeltfireren med Olaf Tufte. Dessverre sank stemningen utover i løpet. Foto: Privat Vis mer

Sammen med familie og venner - 35 i tallet - satt Aina Tufte oppe i natt og så OL-dramaet. TV-en sto på i enden av et langbord på Tufte gård utenfor Horten.

Men den sportslige oppturen kom aldri. Storbritannia og Estland var de to siste båtene som gikk til finalen med seks båter.

- Hvordan var stemningen på gården?

- Vi var veldig gira i begynnelsen, forteller Aina Tufte.

- Men da vi skjønte at det var kjørt, ble det veldig stille. Det var en tung stillhet. Du kjente det skikkelig, helt til en sa: «Jeg synes vi skal si hurra.» Så det ble følelsesladet her også.

MISLYKTES: Martin Helseth, Olaf Tufte, Oscar Helvig og Erik Solbakken. Foto: Bjørn Langsem
MISLYKTES: Martin Helseth, Olaf Tufte, Oscar Helvig og Erik Solbakken. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Olaf Tufte brast i gråt da han møtte norske medier etterpå.

- Jeg føler at jeg har feilet og skuffet, sa han.

- Det sitter masse folk hjemme og har brukt mye tid og energi på at vi skulle lykkes. Du har det med deg at de har gjort ekstremt mye forgjeves.

Aina Tufte forteller:

- Det er ikke noe godt å se ektemannen sin gråte. Det var sterke følelser. Han ville så ekstremt mye for laget. Han ville gi de andre gutta en god start på OL-livet med en finaleplass. De skal jo fortsette videre. Olaf er et ekte menneske som føler mye.

Det var ikke slik karrieren med sju OL skulle ende. Fra før har Tufte to OL-gull. Nå blir det en B-finale. Så er det slutt.

- Er du sikker?

- Ja, jeg er helt sikker, sier Aina Tufte.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer