INNSBRUCK (Dagbladet): Den tidligere presidenten og generalsekretæren i Norges Skiforbund ville ha Bråthen ut.
Siden den gang har han vært hoppsjef mens Norge har tatt OL-gull i stor bakke og VM-gull i skiflyging. Begge ganger ved Marius Lindvik. Nå er Halvor Egner Granerud i en drømmeposisjon til å vinne Hoppuka fredag.
Hele familien har stått ved Bråthens side når det har stormet rundt ham. Planen var å dra fra Den tysk-østerrikske hoppuka og hjem til Norge i kveld. Men nå snur kona Hege. Sammen med de to yngste barna vil hun ha med seg det siste rennet i Bischofshofen om to dager. Da kan Granerud ta Norges første sammenlagtseier siden Anders Jacobsen i 2007.

- De er med hele banden, sier Bråthen i bilen til Bischofshofen onsdag kveld.
- De skulle hjem i kveld, men har fortjent å være med på dette. De har stått midt oppi mye av det styret som har vært. Nå får de muligheten til å oppleve en av de store tingene i sporten vår. Vi er i en spesielt god posisjon nå. Men jeg innkasserer ingenting på forhånd. Det er ikke et tema, understreker han.

Granerud ligger 23,3 poeng foran Dawid Kubacki fra Polen i sammendraget. Men hele situasjonen kan snus på hodet når Hoppuka forflytter seg til Paul Ausserleitner-bakken i Bischofshofen. Granerud kan få elendige forhold eller han kan falle.
Eller det kan skje det samme som med Daniel-André Tande i 2017: Den gang løsnet bindingen i svevet. Nordmannen hoppet seg vekk fra sammenlagtseieren og var knust etterpå.
- Det er mye bedre å ha 23 poeng å gå på enn å måtte ta det igjen, bemerker Bråthen.
- Jeg tror jeg hadde takket høflig ja hvis jeg hadde fått tilbudet på forhånd. Men du er avhengig av to gode hopp i Bischofshofen. Du kan ikke ha uflaks.

Den norske suksessen de to siste åra sier Bråthen kommer på grunn av utøvere og hoppledere.
Arbeidskonflikten med Skiforbundet endte med forlik. Bråthen ble beskyldt for å være vanskelig å samarbeide med. Samtidig fikk kona Hege brystkreft, noe hun har kjempet seg gjennom.
Skiforbundet har selv bekreftet at de måtte ut med nærmere tre millioner kroner i advokat- og kommunikasjonsutgifter som følge av konflikten.

Måper: - Et lite mirakel
Underveis i Hoppuka har Bråthen skrevet under på sin nye arbeidskontrakt og er formelt tilbake som sportssjef. I forliket ble han omplassert til landslagssjef, men nå har han sin tidligere stilling.
Han roser den nye skipresidenten, Tove Moe Dyrhaug.
- Hun viser interesse og engasjement, sier han.

At norske hoppere spiller hovedrollen i Tyskland og Østerrike gjør Bråthen stolt. Mens Tour de Ski og langrenn får svært liten oppmerksomhet i avisene, er det hopp for alle pengene.
- Det norske folk er veldig bortskjemte med fantastiske idrettsprestasjoner, påpeker Bråthen.

Reagerer kraftig
- Å bo i et land som har toppscoreren i Premier League (Erling Braut Haaland) og kapteinen på laget som leder Premier League (Martin Ødegaard) er moro. Jeg håper at vi i hopp kan glede det norske folk med våre prestasjoner. At vi kan spille en hovedrolle i showet her nede, gjør oss jo litt stolte. Det er det ingen tvil om.
Etter coronapandemien har det vært imponerende mange tilskuere i Hoppuka. Oberstdorf trakk 25.000 personer. I Garmisch-Partenkirchen var det 20.000. I Bergiselbakken i Innsbruck kom det 18.700 tilskuere som lagde en heksegryte onsdag.

Dukket opp
Hoppukefinalen i Bischofshofen starter klokka 16.30 fredag og sendes på TV 2.