Kona snur

Hoppsjef Clas Brede Bråthens kone og resten av familien skulle hjem til Norge i kveld. Nå har de booket om flybillettene for å følge finalen i Hoppuka: - De fortjener å være med på dette med styret som har vært, sier han.

MANNEN BAK SUKSESSEN: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
MANNEN BAK SUKSESSEN: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

INNSBRUCK (Dagbladet): Den tidligere presidenten og generalsekretæren i Norges Skiforbund ville ha Bråthen ut.

Siden den gang har han vært hoppsjef mens Norge har tatt OL-gull i stor bakke og VM-gull i skiflyging. Begge ganger ved Marius Lindvik. Nå er Halvor Egner Granerud i en drømmeposisjon til å vinne Hoppuka fredag.

Hele familien har stått ved Bråthens side når det har stormet rundt ham. Planen var å dra fra Den tysk-østerrikske hoppuka og hjem til Norge i kveld. Men nå snur kona Hege. Sammen med de to yngste barna vil hun ha med seg det siste rennet i Bischofshofen om to dager. Da kan Granerud ta Norges første sammenlagtseier siden Anders Jacobsen i 2007.

FORTSETTER FERDEN: Kona Hege blir med Clas Brede Bråthen til Bischofshofen. Her er de med sønnen Sirius. Foto: Geir Olsen / NTB
FORTSETTER FERDEN: Kona Hege blir med Clas Brede Bråthen til Bischofshofen. Her er de med sønnen Sirius. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- De er med hele banden, sier Bråthen i bilen til Bischofshofen onsdag kveld.

- De skulle hjem i kveld, men har fortjent å være med på dette. De har stått midt oppi mye av det styret som har vært. Nå får de muligheten til å oppleve en av de store tingene i sporten vår. Vi er i en spesielt god posisjon nå. Men jeg innkasserer ingenting på forhånd. Det er ikke et tema, understreker han.

LEDER: Halvor Egner Granerud er i posisjon til å bli første nordmann som vinner Hoppuka siden Anders Jacobsen i 2007. Foto: AFP / NTB
LEDER: Halvor Egner Granerud er i posisjon til å bli første nordmann som vinner Hoppuka siden Anders Jacobsen i 2007. Foto: AFP / NTB Vis mer

Granerud ligger 23,3 poeng foran Dawid Kubacki fra Polen i sammendraget. Men hele situasjonen kan snus på hodet når Hoppuka forflytter seg til Paul Ausserleitner-bakken i Bischofshofen. Granerud kan få elendige forhold eller han kan falle.

Eller det kan skje det samme som med Daniel-André Tande i 2017: Den gang løsnet bindingen i svevet. Nordmannen hoppet seg vekk fra sammenlagtseieren og var knust etterpå.

- Det er mye bedre å ha 23 poeng å gå på enn å måtte ta det igjen, bemerker Bråthen.

- Jeg tror jeg hadde takket høflig ja hvis jeg hadde fått tilbudet på forhånd. Men du er avhengig av to gode hopp i Bischofshofen. Du kan ikke ha uflaks.

I STORM: Clas Brede Bråthen var uønsket av det forrige regimet i Skiforbundet. Foto: Geir Olsen / NTB
I STORM: Clas Brede Bråthen var uønsket av det forrige regimet i Skiforbundet. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Den norske suksessen de to siste åra sier Bråthen kommer på grunn av utøvere og hoppledere.

Arbeidskonflikten med Skiforbundet endte med forlik. Bråthen ble beskyldt for å være vanskelig å samarbeide med. Samtidig fikk kona Hege brystkreft, noe hun har kjempet seg gjennom.

Skiforbundet har selv bekreftet at de måtte ut med nærmere tre millioner kroner i advokat- og kommunikasjonsutgifter som følge av konflikten.

Underveis i Hoppuka har Bråthen skrevet under på sin nye arbeidskontrakt og er formelt tilbake som sportssjef. I forliket ble han omplassert til landslagssjef, men nå har han sin tidligere stilling.

Han roser den nye skipresidenten, Tove Moe Dyrhaug.

- Hun viser interesse og engasjement, sier han.

LUNE SMIL: Halvor Egner Granerud (t.v.) og lagkamerat Johann André Forfang konstaterer at noe stort er på gang. Foto: Geir Olsen / NTB
LUNE SMIL: Halvor Egner Granerud (t.v.) og lagkamerat Johann André Forfang konstaterer at noe stort er på gang. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

At norske hoppere spiller hovedrollen i Tyskland og Østerrike gjør Bråthen stolt. Mens Tour de Ski og langrenn får svært liten oppmerksomhet i avisene, er det hopp for alle pengene.

- Det norske folk er veldig bortskjemte med fantastiske idrettsprestasjoner, påpeker Bråthen.

- Å bo i et land som har toppscoreren i Premier League (Erling Braut Haaland) og kapteinen på laget som leder Premier League (Martin Ødegaard) er moro. Jeg håper at vi i hopp kan glede det norske folk med våre prestasjoner. At vi kan spille en hovedrolle i showet her nede, gjør oss jo litt stolte. Det er det ingen tvil om.

Etter coronapandemien har det vært imponerende mange tilskuere i Hoppuka. Oberstdorf trakk 25.000 personer. I Garmisch-Partenkirchen var det 20.000. I Bergiselbakken i Innsbruck kom det 18.700 tilskuere som lagde en heksegryte onsdag.

Hoppukefinalen i Bischofshofen starter klokka 16.30 fredag og sendes på TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer