I TRØBBEL: Fifa forsvarer at de avhørte over 30 nederlandske supportere i minikjoler etter kampen mellom Nederland og Danmark. Nå er to kvinner anmeldt til politiet, mistenkt for å stå bak det påståtte snikreklame-stuntet.Foto: SCANPIX/AFP/Monirul Bhuiyan
I TRØBBEL: Fifa forsvarer at de avhørte over 30 nederlandske supportere i minikjoler etter kampen mellom Nederland og Danmark. Nå er to kvinner anmeldt til politiet, mistenkt for å stå bak det påståtte snikreklame-stuntet.Foto: SCANPIX/AFP/Monirul BhuiyanVis mer

Kona til van der Vaart gjorde den oransje minikjolen pop

I dag ble to kvinner anmeldt av Fifa og arrestert.

||| (Dagbladet): Det internasjonale fotballforbundet Fifa har anmeldt det påståtte snik-reklamestuntet som førte til at 36 nederlandske supportere ble kastet ut av stadion under kampen mellom Nederland og Danmark mandag.

De 36 oransje-kledde kvinnene er beskyldt for å være del av en reklamekampanje i regi av ølprodusenten Bavaria, i strid med Fifas regler, som kun lar offisielle sponsorer markedsføre seg i VM-sammenheng.

Guardian melder nå at to personer er arrestert i forbindelse med stuntet.

- Ingen av kvinnene som ble brukt i stuntet er blant de anmeldte, men saken etterforskes nå som normalt av sørafrikansk politi, sier en talsmann for Fifa.

Nederlandsk UD bekrefter samtidig at to kvinner, som mistenkes for å jobbe for organisatorene bak stuntet, har blitt anholdt i Johannesburg.

- De ble arrestert på hotellet i morges, og vi forsøker å finne ut hva de er siktet for, sier en talsmann.

Earle sparket
Opprinnet har samtidig satt søkelys på problemer med billettsalget under mesterskapet. Fifa hevder over 90 prosent av VM-billettene er utsolgt, men samtidig har tusenvis av seter åpenbart stått tomme under flere av mesterskapets kamper.

Fifa innrømmer nå at distribusjonen ikke har fungert godt nok.

- I tillegg er det blitt solgt billettpakker til organisasjoner, og noen av disse har ikke dukket opp, forklarer talsmann Nicholas Maingot.

I går ble tidligere Wimbledon-kaptein Robbie Earle sparket fra sin rolle som ekspertkommentator i tv-selskapet ITV, etter at det kom fram at det var hans billetter som ble brukt til å få de 36 Bavaria-sponsede kvinnene inn på stadion.

- Undersøkelser har vist at et stort antall av billettene som ble gitt til Robbie Earle, for bruk til familie og venner, har bitt videreført til en tredje part. Dette er et brudd på Fifas regler, het det i uttalelsen som forklarte avskjedigelsen.

TV-FJES: Fru van der Vaart er kjent fra programmer som Skal Vi Danse og som dommer i tyske Idol. Hun har også ledet Fifa-gallaen. I Nederland har hun frontet den oransje minikjolen.Foto: Promo
TV-FJES: Fru van der Vaart er kjent fra programmer som Skal Vi Danse og som dommer i tyske Idol. Hun har også ledet Fifa-gallaen. I Nederland har hun frontet den oransje minikjolen.Foto: Promo Vis mer

I dag kommer det også rapporter om at Earle vil bli droppet som ambassadør for Englands kampanje for å få VM i 2018.

Kvinnene fikk mye oppmerksomhet av kameraene før pause, etter å ha sunget og feiret entusiastisk på tribunen. I løpet av andre omgang skal de imidlertid ha blitt kastet ut.

Flere av jentenes kjoler viser en logo mer enn til forveksling lik Bavarias over brystet, og kjolen er Bavarias verk, selv om ølprodusenten har hevdet de ikke har noe med jentene å gjøre.

Støttes av kona til stjerne
I går gikk kona til Nederland-stjerne Rafael van der Vaart, Sylvie, ut med støtte til de oransje minikjole-jentene.

Sylvie van der Vaart har tidligere markedsført kjolen for ølselskapet, og skal ha mye av æren for at de har blitt så populære i treskolandet.

- Jeg hadde aldri trodd at det kunne bli så mye styr på grunn av en kjole. Det er ingen sponsormerker på den, og jeg synes dette er litt tåpelig, sier hun, ifølge nederlandske RTL.

- Jeg stilte opp fordi jeg støtter kampanjen. Jeg synes det bare er morsomt, og det må da bare være fint å se disse fine jentene på tribunen? Hvorfor ville noen frata folk det, spør Sylvie van der Vaart.

Kun Budweiser er det tillatte ølmerket å reklamere for på VM-stadionene.

PROFILERT: Sylvie van der Vaart i lek med ektemann Rafael og sønnen Damian, på en Nederland-trening like før VM. Foto: SCANPIX/REUTERS/Dominic Ebenbichler
PROFILERT: Sylvie van der Vaart i lek med ektemann Rafael og sønnen Damian, på en Nederland-trening like før VM. Foto: SCANPIX/REUTERS/Dominic Ebenbichler Vis mer