Kondis som en langrennsløper

Solveig Gulbrandsen har oksygenopptak på høyde med en langrennsløper. Nå tror ekspertene at Kolbotn-spilleren blir blant EMs største profiler.

I gårsdagens generalprøve ledet hun Norge til en sterk seier over Even Pelleruds Canada. Fra sin midtbaneposisjon viste hun det offensive drivet som har gjort henne til en viktig landslagsbrikke gjennom en årrekke.

Men nå tar også Gulbrandsen ansvar i det defensive spillet.

-  Banens gigant, fastslo NRK-ekspert Karl-Petter Løken.

-  Verdensklasse. Jeg venter fortsatt på at hun skal få et gjennombrudd i mesterskap, og det kan definitivt skje i EM nå, sier Per Mathias Høgmo til Dagbladet.

-  Utrolig hyggelig å høre. Men om jeg blir profil der, tør jeg ikke love. Det er mange andre som er veldig gode også, sier spilleren selv.

EM i England åpner søndag. Norge starter tøffest mulig: Motstander i mandagens kamp er Tyskland, som topper FIFA-rankingen sammen med USA. Norge er nummer tre.

Stålkondis

I vinter ble Solveig Gulbrandsens oksygenopptak testet. Der endte hun på 66 - imponerende for enhver kvinnelig idrettsutøver.

 JUBEL: Solveig Gulbrandsen (t.v.) og Dagny Mellgren. Stine Frantzen kommer til. Foto: Scanpix
JUBEL: Solveig Gulbrandsen (t.v.) og Dagny Mellgren. Stine Frantzen kommer til. Foto: Scanpix Vis mer

-  Kvinnelige langrennsløpere ligger som regel rundt 70. Noen over, noen under. Men ingen på landslaget nådde opp til Solveigs kapasitet, sier Kolbotns fysioterapeut Merethe Lia Johansen.

Gulbrandsen takker den tidligere langrennsløperen for at formkurven nå peker oppover.

-  Det har hjulpet å være skadefri. Men Merethes kondisjonsprogram er gull verdt, hun har innført en ny trend i Kolbotn. Ingen tvil om at jeg merker det.

-  Alt handler om at Solveig selv har den rette innstillingen til å bli best mulig, svarer fysioterapeuten.

Canada var aldri i nærheten av Norges nivå i Sarpsborg i går. Norge burde ledet lenge før 1- 0-målet kom, men Dagny Mellgren trengte et straffespark på å sende laget opp i ledelsen.

Helt sentral

Før ti minutter var spilt av andre omgang, var ledelsen tredoblet. I begge målene var Solveig Gulbrandsen helt sentral:

Først da hun avsluttet et ABC-angrep med å bredside inn 2- 0, deretter da hun stormet inn i feltet og headet i stolpen to minutter seinere. Returen tok klubbvenninne Trine Rønning seg av.