Champions League-finalen kvinner 2019: Lyon-Barcelona

Konflikten mellom Ada Hegerberg, Martin Sjögren og NFF trenger en voksen diplomat

Ada Hegerberg vil, NFF vil, men de får det bare ikke til. Jo lenger denne konflikten strekker ut i tid, jo mer håpløs blir den.

ALLE SAVNER ALLE: Ada Hegerberg savner å spille for Norge og feirer enda en Champions League-triumf med gode landsmenn i Budapest. Norske supportere savner Ada Hegerberg på landslaget. Kan det være så vanskelig? ' Foto: Attila KISBENEDEK / AFP
ALLE SAVNER ALLE: Ada Hegerberg savner å spille for Norge og feirer enda en Champions League-triumf med gode landsmenn i Budapest. Norske supportere savner Ada Hegerberg på landslaget. Kan det være så vanskelig? ' Foto: Attila KISBENEDEK / AFPVis mer
  • Lyon-Barcelona 4–1 (4–0)

HVER GANG HUN scorer et mål sparker Ada Hegerberg landslagstrener Martin Sjögren på skinnleggen. Med to setninger til VG i intervjusonen etter bragden i Budapest – «Jeg savner å spille for landet mitt, men ikke for forbundet mitt. Eller forbundet deres» – pisser hun på dressene på Ullevaal stadion.

7. JUNI STARTER VM i Frankrike. Norge møter i tur og orden Nigeria, Frankrike og Sør-Korea i gruppespillet. Og det spiller ingen rolle hvor mye de mest trofaste beundrer det norske kollektivet som har reist seg fra ruinene av det laget som ikke vant en kamp, ikke tok et poeng og ikke scoret et eneste mål i EM-sluttspillet for to år siden.

Norge savner Ada Hegerberg.

Å hevde noe annet, uansett ståsted i konflikten, synes meningsløst.

FOR HVERT TROFÉ Ada Hegerberg knytter til en merittliste av de helt sjeldne – jo vanskeligere er det å svelge at en av verdens beste målscorere ikke spiller for Norge.

Enda verre er det at vi (nesten) har sluttet å snakke om det.

Som om problemene har det best under teppet.

DET SKAL SELVFØLGELIG ikke være sånn. Uansett hva konflikten handler om, selv om de fleste etter hvert har skjønt at det som ble et problem under EM i Nederland 2017 har utviklet seg til en gordisk knute mellom Ada Hegerberg og landslagstrener Martin Sjögren, så skal det ikke være sånn. Men sånn er det, uansett hvor mye alle vi på utsida av konflikten rister på hodet.

Av Ada Hegerberg.

Av Martin Sjögren.

Av Norges Fotballforbund.

Av hele greia.

DET ER EGENTLIG ikke noe i poeng hvem som har rett, hvem som har sagt eller gjort hva, eller hvem som må krype til korset for å løse problemet. Dette har pågått lenge nok. Ett sluttspill uten Ada Hegerberg – sommerens VM i Frankrike – får være nok. Jenta fyller tross alt bare 24 år tre dager etter finalen. Og kanskje kan den omtalte og meget potensielle overgangen til Barcelona – hvis ønsker om en målscorende maskin på topp ikke kan ha blitt noe mindre etter den norske scoringsmaskinens hat trick i hennes fjerde Campions League-triumf– bli det som starter Ada Hegerbergs vei tilbake til det norske landslaget.

Blir det noe av, og mye tyder på at så kan komme til å skje i løpet av sommeren, blir hun lagvenninne med Caroline Graham Hansen når den spanske sesongen 2019/2020 begynner til høsten.

Det kan hende Caro som lagvenninne og mellomkvinne er alt som skal til.

Det går i hvert fall an å krysse fingrene for at det kan være den katalysatoren som gjenopptar kommunikasjonen, og som starter Ada Hegerbergs vei tilbake til Norge.

PÅ FOTBALLFORBUNDETS HJEMMESIDER bruker elitedirektør Lise Klaveness ordet makeløst om Ada Hegerbergs prestasjon i Budapest. Det er en presis beskrivelse. Når Klaveness fastslår at hattricket før pause bekrefter Adas posisjon som verdensklassespiller er hun også på ballen. Men det er setningene «Mye er sagt om at hun per i dag ikke spiller for Norge. Vi skulle ønske det var annerledes» som får en til å lure på om ikke det kommende VM-sluttspillet – der Ada skal jobbe som ekspert for magasinet France Football – kan være tida for et nytt framstøt fra Ullevaal stadion.

Ada Hegerberg savner helt åpenbart det å spille for Norge.

Norge savner Ada Hegerberg på topp.

Og da skulle man tro at man med åpne sinn, velvilje og en smule diplomati kunne klare å løse denne floken – uten å tape ansikt på den ene eller andre sida – til det beste for Ada, laget, NFF og norsk kvinnefotball

Det er jo ikke tannpasta som skal tilbake i tuben vi snakker om.