REDNINGSMANN: Daværende OL-sjef Gerhard Heiberg (t.h.) mener kong Harald reddet Lillehammer-lekene da IOC-ledelsen med mektige Juan Antonio Samaranch i spissen diskuterte å avlyse arrangementet på grunn av norsk skepsis til pampeveldet.Foto: Jan Greve/SCANPIX
REDNINGSMANN: Daværende OL-sjef Gerhard Heiberg (t.h.) mener kong Harald reddet Lillehammer-lekene da IOC-ledelsen med mektige Juan Antonio Samaranch i spissen diskuterte å avlyse arrangementet på grunn av norsk skepsis til pampeveldet.Foto: Jan Greve/SCANPIXVis mer

- Kong Harald reddet OL på Lillehammer

Heiberg avslører i ny bok at IOC truet med avlysning.

Styret i Den internasjonale olympiske komité (IOC) truet med å avlyse Lillehammer-OL. Ifølge VG løste floken seg da kong Harald inviterte daværende IOC-president Juan Antonio Samaranch på middag.

Bare dager før åpningsseremonien sto vinterlekene i fare for å bli avlyst fordi IOC-toppene følte seg direkte uvelkomne i Norge etter en rekke negative presseoppslag og offisielle kommentarer. Historien kommer fram i Dag Erik Pedersens bok om kong Harald, «Idrettskongen» som lanseres på kongens 75-årsdag 21. februar.

- Det var et ekstraordinært styremøte i IOC. Det eneste punktet på dagsorden var om de skulle avlyse OL og reise hjem. Situasjonen var ikke enkel og stemningen kritisk, sier Gerhard Heiberg som den gangen var president for de olympiske vinterleker i Lillehammer (LOOC).

Svak for kongelig etikette De norske arrangørene forsto alvoret. Heiberg ba kong Harald om hjelp.

«Vi inviterer Samaranch til middag hos dronningen og meg i kveld», var svaret Heiberg fikk fra kongen, skriver VG.

Middagen ble avholdt på Nordre Jørstad gård på Maihaugen. Stedet var kongebolig under OL.

«Juan Antonio Samaranch var svak for kongelig etikette, pomp og prakt, og det visste naturligvis kong Harald, sier Heiberg i boken «Idrettskongen».

Samaranch var tidligere medlem av Francos fascistiske regjeringsparti i Spania. Han var også livstidsmedlem i IOC. Kritikk likte han særs dårlig.

- Kongen reddet OL på Lillehammer, sier Heiberg til VG.

Myhrvold var aldri engstelig Blant annet ville IOC hindre at Vegard Ulvang avla OL-eden under åpningsseremonien. Langrennsløperen hadde uttalt seg så kritisk at IOC ville ha ham vekk. Samtidig truet president i Norges olympiske komité, Arne Myhrvold med å trekke hele den norske OL-troppen hvis IOK aksjonerte mot Ulvang.

- Vi satte hardt mot hardt, men jeg var aldri engstelig for at det ville gå galt. Jeg oppfattet det aldri så dramatisk, men så er jeg en person som holder meg veldig lugn og rolig i slike situasjoner, sier Myhrvold til VG.

Etter vinterlekene omtalte Samaranch Lillehammer-OL som «Best games ever».

(NTB)