Kong Harald svensk mester

Kong Harald er blitt svensk mester i havseiling. I suveren stil knuste hans «Fram XIV» alle yngre toppseilere. OL-seilere fra flere land ble statister da kongens båt fikk opp farten.

For første gang er en norsk konge blitt svensk mester. Mesterskapet var en del av storseilasen Gotland Rundt, som samler de beste havseilerne fra hele Europa. Gotland Rundt er å sammenlikne med den norske Færderseilasen, men deltakelsen er mye bedre.

Slo OL-deltakere

Konkurrentene har til tider smilt av kongens båt, og mange har ment at mannskapet var noe for gammelt. Ingen om bord er under 30 år - mens konkurrentene gjerne plukker med seg yngre seilere.

- Kongen seilte rett og slett råbra, sier OL-uttatte Peer Moberg til Dagbladet. Han var taktiker på båten til Einar Sissener, som pent måtte se seg slått av kongen.

- Han viste ingen nåde, og banket stort sett alle i alle seilaser, sier Moberg.

I går var det tre finaleseilaser, og kongen seiret i samtlige.

Ny konge venter

Kongen og hans mannskap var ifølge noen av konkurrentene ikke bare gode på vannet, men også heldige med været. «Fram XIV» seiler best i lett vær, og forholdene var perfekte i går.

- Han er fortsatt kongen på sjøen, og viser at man ikke behøver å være ungdom for å gjøre det bra i seiling. De siste årene har ikke kong Harald og hans mannskap satset så mye på seilsporten. Men det er tydelig at de kan sine ting. Med Einar Koefoed og alt-mulig-mannen Kjell Arne Myrand om bord har de i hvert fall nok rutine, skryter Peer Moberg.

Kong Harald fortsetter å dyrke sporten sin utover sommeren. Etter Gotland Rundt går ferden til Danmark og videre til Mallorca i Middelhavet. Der venter spanske kong Carlos med en helt ny 55-foter.

Kong Haralds båt er bare 40 fot, og i det søreuropeiske seilermiljøet mener man at kongen ikke har en sjanse.

KONGE MED POKAL: Kong Harald kunne hente den aller største pokalen etter å ha lagt de yngre konkurrentene bak seg i seilasen Gotland Rundt, og sikret seg sitt først svenske mesterskap.