Kong Keane

Roy Keane har den sikreste pasningsfoten i engelsk fotball. I dag starter han på sin siste Premier League-sesong.

Manchester Uniteds kaptein avleverte 2252 pasninger sist Premier League-sesong. 88,1 prosent av dem gikk til en lagkamerat. Tar du med alle stjernene i Europas største ligaer er det bare Barcelonas forsvarsklippe Carles Puyol som er tryggere på labben: Han traff medspiller 89,4 prosent av gangene. Statistikken Dagbladet har tilgang til, som er laget av Jump Media Group, bekrefter altså at Uniteds midtbanegeneral Keane kan mer enn å oppildne lagkompiser og takle kompromissløst. I Premier League er det faktisk en annen oppofrende kaptein som kommer nærmest: Chelsea-stopper John Terry. De har nøyaktig lik prosentmessig treffsikkerhet, men Keane slo over 400 pasninger mer.

Kopi av legende

- Roys tilstedeværelse ble illustrert best i semifinalen i Champions League for noen år siden, sier United-manager sir Alex Ferguson. - Vi spilte mot Bayer Leverkusen i 2002, og ledet 2- 1 da 20 minutter gjensto. Så fikk vi panikk. De fikk utlikning, og gikk videre. Roy satt på benken den kampen, men hadde han spilt tror jeg vi ville gått til finalen.

Kontrakt ut sesongen

- Keane vil alltid ha ballen, og det har stor påvirkningskraft på medspillerne. Mange kan motta ballen og skape noe med den, men det er den enorme innflytelsen han har, den sterke tilstedeværelsen og intelligensen, som vi etter hvert må forsøke å erstatte, sier Ferguson. Roy Keanes kontrakt med Manchester United går nemlig ut neste sommer. I februar uttalte han til pressen at han ikke ønsket å fornye. Dagen etter ble kapteinen kalt inn på managerens kontor. - Han sa at han skulle avgjøre når jeg gir meg. Så hvem vet hva som skjer? Hvis kneet mitt og hofta mi er i god stand om ett år, og klubben vil ha meg med videre, hvem vet? Frank Lampard slår oftere feilpasninger enn Roy Keane, men han skaper også langt flere sjanser. Ingen Premier League-spiller var i fjor like mye involvert i spillet som Frank Lampard.

HAUKEBLIKK: Roy Keane traff en medspiller 88,1 prosent av gangene i fjor. Nå må manager Ferguson snart se etter en ny midtbanemester. Foto: Jon Super/AP/Scanpix
HAUKEBLIKK: Roy Keane traff en medspiller 88,1 prosent av gangene i fjor. Nå må manager Ferguson snart se etter en ny midtbanemester. Foto: Jon Super/AP/Scanpix Vis mer