Kong King

Både Freud, Einstein og Shakespeare ble sitert da Don King, saksøkt for millioner av dollar lanserte planen sin for å samle tungvektstrippelen gjennom kamper i Beijing og Nigeria. Til slutt siterte han seg sjøl: - Spillet heter penger.

Confucius, Simon Wiesenthal, en bråte kinesiske filosofer og Bibelen ble også flittig brukt da King snakket seg heit under mandagens pressekonferanse på Tao's - en asiatisk restaurant - på 58. gate, Manhattan, New York.

De fleste trodde den 69 år gamle boksepromotoren med det høye håret var ute av sirkuset. Nå gjør han comeback og slår knockout på gribbene som kriger om tittelkampenes dollarmillioner.

Og som alltid: Millionsøksmålene strømmer inn. Fra både forsmådde TV-selskaper, tidligere samarbeidspartnere og boksere.

Mike Tyson er forbanna, og har pusset advokatene på sin tidligere samarbeidspartner. Minst like forbanna er Lennox Lewis. Som har satt sine advokater på samme mann.

Hvert belte har sin rettssak.

Men Don King bare gliser.

Som vanlig.

Don King

Alder: 69 år.

Sivil status: Gift med Henrietta, datteren Debbie, sønnene Carl og Eric.

Bor: Ohio og Florida.

Yrke: Boksepromotor.

Karriere: Har ifølge seg sjøl stått bak 500 VM-kamper og skaffet 93 boksere mer enn en million dollar på bok etter kamper arrangert av ham siden 1972. Kjent som hensynsløs businessman med søksmål rennende jevnt inn. Bygger opp kampene sine med show og konflikter mellom bokserne i forkant.

Motto: «Only in America.»

Planen klar

- Fra Zaire til Beijing, sier King, og refererer til «Rumble in the Jungle» - storkampen han iscenesatte mellom Muhammed Ali og George Forman i Kinshasa i Zaire i 1974.

Ifølge King kommer dette til å skje:

  • John Ruiz setter WBA-tittelen sin på spill mot Evander Holyfield i Beijing 5. august. Dette blir tredje oppgjør mellom disse to.
  • Samme kveld og samme sted sikrer danske Brian Nielsen (35) økonomien livet ut. Han møter IBF/WBC-mester Hasim Rahman (amerikaneren som slo ut briten Lennox Lewis med et lykketreff i Sør-Afrika 21. april). Nielsen innkasserer rundt 13 millioner kroner på kampen. Det doble av karrieren hittil.
  • Forsvarer Ruiz tittelen sin, møter han vinneren av Rahman/Nielsen til kamp om alle titlene i Nigeria.

- Richard Nixon gjorde det med ping-pongdiplomati. Nå gjør jeg det med boksediplomati, sa King akkompagnert av trommer, cymbaler og kinesiske dansere foran en fem meter høy Buddha-figur.

Muslimen Rahman, katolikken Ruiz og evangelisten Holyfield satt stille og lot spillets mester preke.

Ikke så rart. De får rundt 200 millioner kroner på deling som følge av Kina-matchene. Nielsen minst. Rahman mest. King enda mer.

- Ingen har tatt en tungvektskamp til Kina på 5000 år, sa King.

Som fikk muligheten til opplegget på sølvfat da Rahman kom tilbake til USA etter seieren over Lewis uten promotoravtale.

Fristet med dollar

Den treårige avtalen med hans tidligere promotor, Cedrick Kushner, utgikk 12. april. Kushner tok det med ro og trodde det skulle bli enkelt å fikse en ny billig avtale med Rahman etter et forventet tap mot Lewis.

Så sjokkerte Rahman bokseverdenen, dro hjem til USA og forhandlet med TV-selskaper om både omkamp med Lewis og møte med Tyson. Men provosert av arrogante forhandlere sjokkerte Rahman på nytt, og inviterte King til å gjøre business. Sist fredag stilte King til møte på Rahmans hotell med 500000 dollar i kofferten før middag. Etter måltidet feiret King en underskrevet kontrakt.

- Jeg grep sjansen, og scoret touchdown, sier King, som har turnert rettssalene siden han sjøl ble dømt for drap og sonte tre år og elleve måneder i fengsel i Ohio på 60-tallet.

Derfor gir han blanke i den for lengst avtalte omkampen mellom Rahman og Lewis. King kjører sitt eget løp. Pengene bestemmer. Lewis og Tyson får vente til etterpå.

- Men akkurat som med Stanley og Livingstone: Kom med dem i live. Så skal de få sin sjanse når den tid kommer, sier Don King.

  • Det kinesiske medieselskapet Great Wall betaler gildet for King. Bedriftsadvokat Jinshu Zhang sier dette om avtalen:

- Med dette støtter Don King Beijings OL-søknad, som avgjøres i juli.

<B>TILBAKE:</B> Don King var så godt som avskrevet som boksepromotor. Nå arrangerer han dobbeltkamp om tungvektstitlene i Beijing i august, og gjør boksere og seg sjøl enda rikere.