Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kong Olaf

Olaf Tufte trente som en helt i årevis og gråt som en gutt da han vant OL-gull. Slikt blir man konge av.

-  Tar du sølv, blir du glemt etter 14 dager. Jeg vil ta gull og bli husket blant de store, sa Olaf Tufte i 2003.

Du lykkes ikke i roing ved å se deg til siden. Olaf Tufte har visst det - hele veien. Derfor har han blitt 193 centimeter og 95 kg rå kraft. Det har handlet om hans egen utvikling helt siden han forvillet seg til romiljøet i håp om å bli en bedre motorcrosskjører. Sviende og beinhard trening, sure muskler og tak på tak - det har handlet om én kropp, én mann, ett gull.

Men så gråt Olaf.

Flygende medalje

Og det er der storheten ligger. Midtveis i finaleløpet kom frykten - frykten for å skuffe dem som hadde hjulpet ham i hverdagen, dem som hadde gjort dette øyeblikket mulig.

-  Jeg så medaljen få vinger, og fly fra meg, sa han lyrisk.

Så spente han hver muskel i kroppen og rodde med blodsmak i munnen rett inn i idrettspoesien. Smaken av seier, ydmykheten overfor øyeblikket og den vanvittige gleden. Laubærkrans på hodet, OL-konge og tårer i øynene.

-  Jeg er i kjempeform

Deretter kom festen.

-  Jeg er i kjempeform, jeg er i kjempeform, sang Tufte for pressen og danset seiersdans med armer og bein i alle retninger.

-  Hei, Laffen! Kutt ut blomstene nå og begynn å drikke med begge henda! ropte vennegjengen fra Horten.

Det kom gratulasjonstelegram fra Kjell Magne Bondevik, Olaf Tuft fikk champagnespruten i øyet og ble kastet på havet av kompisene. Gullfesten varte hele natta.

Til slutt tikket det også inn gratulasjoner fra kong Harald.

Sånn fra en konge til en annen.

FAKTA

Olaf Karl Tufte

Født: 27.04. 1976 i

Tønsberg

Høyde: 193 cm

Vekt: 95 kg

Klubb: Horten Roklubb

Sivilstand: Samboer med Aina

Meritter: OL-gull single-sculler 2004. VM-gull singlesculler 2001 og 2003, bronse 2002. OL-sølv dobbeltsculler 2000, VM-bronse 1999.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media