Konge av toppidrett - ridder av Norge

I dag utnevner kong Harald toppidrettssjef Bjørge Stensbøl til Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for lang og tro tjeneste for norsk toppidrett.

Stensbøl har i mer enn ti år vært den øverste ansvarlige for at norske idrettsutøvere skal oppnå gode resultater internasjonalt. Man kan mene hva man vil om mannen, men det er et ugjendrivelig faktum at norsk idrett aldri har stått sterkere internasjonalt enn under hans ledelse.

Men slikt vil han ikke snakke så mye om.

- Jeg tolker denne utnevnelsen som en anerkjennelse for norsk idrett generelt og norsk toppidrett spesielt. Selv anser jeg meg som heldig som har fått være med i disse siste åra hvor toppidretten har hatt så stor framgang.

- Du er vel beskjeden nå? Det er liten tvil om at din egen arbeidsinnsats er et stort bidrag til den norske suksessen?

- Det må andre vurdere. Jeg ser denne utnevnelsen som en anerkjennelse til en samlet norsk idrettsbevegelse. Det er jo slik at all toppidrett starter med breddeidrett, sier en ydmyk Stensbøl til Dagbladet.

Og legger til: - For meg er dette selvsagt en stor ære. Jeg er oppriktig ydmyk.

- Utrolig hyggelig

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland mottok nyheten om Stensbøls utmerkelse fra Dagbladet.

- Det var en gledelig nyhet å få. Veldig hyggelig, og jeg vil bare gratulere Stensbøl med utmerkelsen, sier Svarstad Haugland.

- Han har hatt stor betydning for vår resultatoppnåelse i OL sammen med Åsne Havnelid. Så lenge han har vært toppidrettssjef har vi hatt eventyrlige resultater. Det er selvfølgelig takket være utøverne, men også Stensbøl. Dette var utrolig hyggelig, sier kulturministeren til Dagbladet.

Hele Idretts-Norge gleder seg på Stensbøls vegne. Idrettspresident Kjell O. Kran er full av lovord om den betydningen Stensbøl har for norsk toppidrett.

- Vi har en rekke særforbund som ikke har ressurser til å utvikle toppidrettsutøvere i Norge. Det miljøet Stensbøl har bygd opp rundt Olympiatoppen har betydd enormt mye for utviklingen av norske toppidrettsutøvere, sier Kran til Dagbladet.

- Vi er veldig stolte av at han får denne utmerkelsen. Den er veldig fortjent, fortsetter idrettspresidenten.

Glade utøvere

Vegard Ulvang hadde gleden av å jobbe med Stensbøl da han nådde toppen av sin egen fantastiske langrennskarriere. Ulvang er ikke i tvil om at Stensbøl har betydd mye for norsk toppidrett.

- Han skal helt sikkert ha sin del av æren for de resultatene norsk idrett har hatt siden begynnelsen av 90-tallet, sier Ulvang til Dagbladet.

- Jeg får bare gratulere, dette er velfortjent på alle måter.

Sir Bjørge

- Og nå må alle som kommer opp på Toppidrettsforbundet kalle deg Sir Bjørge?

- Ja, hehe. Det forventer jeg da.

- Nei, du. Jeg tror ikke dette endrer så mye på omgangstonen vår. Men det er en flott motivasjonsfaktor for det videre arbeidet vårt, sier toppidrettssjef Bjørge Stensbøl til Dagbladet.

Ordenen deles ut under den store Idrettsgallaen i Vikingskipet i januar.

<B>BJØRGE STENSBØL:</B> «Jeg tolker denne utnevnelsen som en anerkjennelse for norsk idrett generelt og norsk toppidrett spesielt.»