Konge for mer enn en dag?

Da blir det mange like sterke opplevelser for Petter.

Oslo  20110227.
 STERKT ØYEBLIKK:   Petter på seierspallen som folkehelt i går kveld. FOTO: Lise Åserud / Scanpix.
Oslo 20110227. STERKT ØYEBLIKK: Petter på seierspallen som folkehelt i går kveld. FOTO: Lise Åserud / Scanpix.Vis mer

som VM i nordiske skikunster og brødrekrangling virkelig er i gang, er det bare å ta resten av denne Petter Northug-uka som den kommer:

• • Enten småhumrer du sammen med det karslige Bør Børson-skrytet hans, eller så får du noen triste dager framover.

For om du liker stilen hans eller ikke; dette blir noen dager med Petter langt framme i skisporet til mållinja og i absolutt fri dressur  i adrenalintåka de nærmeste timene etterpå.

SELV for en som helt fram til for et par måneder siden har etterlyst litt mer raushet utenfor sporet, er det bare å ta inn over seg:

• • Petter er mer enn normalt kvikk i muntlig.

Da var det vel bare som det skulle være at han leverte på gammelt toppnivå på den søndagen han opplevde som sin hittil største.

- Nå må kongen vente lenge på deg, sa en bekymret rojalistisk journalist i NM i fjor.

- Nei, kongen går her, kvitterte Petter.

AKKURAT det å bli konge for mer enn en dag, har tilsynelatende Petter Northug hittil ikke hatt så mange tanker om. Til vanlig er han en ganske beskjeden, grei gutt, men i konkurransemodus gjelder helt egne regler.

De er desidert hans høyst private. Riktignok har forholdet til konkurrentene bedret seg de siste sesongene. De er blitt vant til praten hans, og skjønner at spiten ikke stikker så dypt. Sånn kunne en replikksikker Petter i seiersrusen i går foreslå at «Hellner-bakken» fra der svensken rykket på sprinten sist uke, heretter burde hete «Hellner-gropa». For hadde ikke hans hardeste konkurrent noen minutter før stivnet og blitt parkert der borte?

JODA; det var visst tid for å hovere både for verdensmesteren og den delen av skipublikumet som har klappet ham uhemmet fram gjennom de to siste mer eller mindre turbulente sesongene.

Dette var en makeløs idrettsprestasjon levert av en herdet trønderkropp med dyp taktisk kunnskap om skiløping og en ubendig vilje. Bedre kan det knapt gjøres av en så ung utøver midt i det aller helligste av norsk sportskultur.

SÅNN kan Petter ta med seg både hyllesten og all moroa, men også en ettertanke om Marcus Hellner. Svensken slet med glatte ski på den klassiske delen i går og måtte tappe litt vel heftig av kreftene sine for å komme tilbake i spurten. Likevel snakket han etterpå bare om hvor mye den norske konkurrenten hans fortjente dette gullet.

Der har også Hellner rett. Det er mulig at denne jevngamle flotte idrettsgutten i fysisk forstand stoppet i den lange bakken inne på stadion, men han ble såvisst ikke liggende der. For de som blir idrettskonger for mer enn en stor skisøndag, gjelder det også andre regler.

Kanskje Petter tross alt har begynt å fundere litt over det. Midt i fleipen var han i hvert fall raus mot lagkameratene som hjalp ham fram til dette gullet, og under medaljeutdelingen på kvelden kom til slutt tårene.

Det er en bra start for noe som kan vare lenger enn denne heidundrende Petter Northug-uka.