Konge uten kroner

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Anders Aukland (29) vant tremila som han ville, og er norsk herrelangrenns ubestridte ener en måned før OL. Men det er bare i løypa. Økonomisk er han langt bak sine norske skikolleger. Et OL-gull retter trolig fort på det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aukland viste litt av hvilken vinnervilje han besitter da han rykket fra røkla en kilometer fra mål. Der og da ga han blaffen i trener Pål Gunnar Mikkelplass' ordre om ikke å være først inn på oppløpet. Aukland bare kikket mellom beina og konstaterte at dette kunne han greie.

- Ja, jeg hadde ti- femten meter. Jeg er egentlig ikke så rask, men det holdt, smiler han beskjedent.

Utad kan Aukland virke som en vanlig skogsbåren traust norsk skiløper. Men de som kjenner ham beskriver ham som en villbasse i gitte situasjoner. For eksempel når han surfer, eller stuper fra 20 meter høye bruer om sommeren. At han først i år har staket seg ut av skyggen av Alsgaard og de andre, har gjort at han ikke har en eneste privat sponsor. Tidligere skimanager Geir Skari jobber nå i sponsorfirmaet On target:

- Anders har stort potensial som sponsorobjekt. Jeg vil anslå verdien hans til å ligge rundt 200000 kroner for en privat sponsor, alt etter hva han utnyttes til av sponsoren, sier Skari som har forhandlet fram private avtaler både for kona Bente og Liv Grethe Skjelbreid Poirée.

Vil ha sponsor

Aukland sjøl vil gjerne utnytte sin markedsverdi så raskt som mulig.

- Jeg er klar, jeg, hvis noen er interessert, he-he. Jeg har aldri hatt tid til å jobbe med å få egne sponsorer.

- Men det er fint å endelig tjene penger på langrenn?

- Ja, helt klart. Det er flott. Men tar du det lille jeg har tjent så langt i år (rundt 200000 i premiepenger), så blir jo ikke det mye hvis du deler dem på antallet timer jeg har lagt ned de ti siste årene, ler Aukland.

- Vidunder

I andre enden av den økonomiske skalaen er Thomas Alsgaard, som er den av de norske gutta som håver inn mest på private avtaler. I går lot han seg imponere av Aukland.

- Han er et teknisk vidunder på ski, utrolig lett og fin i kroppen. Slik er han når han løper også, bare flyter av gårde. Marius Bakken ser nesten tung ut i forhold til Anders, ler Alsgaard før han understreker at han ikke har peiling på friidrett.

Eidsvold-gutten har fortsatt føling med luftveisproblemene og ble bare nummer elleve i går etter å ha dratt de første ti kilometrene. Han innser at Aukland bærer det tyngste favorittstempelet av de norske OL-løperne.

- Anders er nok større gullfavoritt enn meg i OL. Jeg er avhengig av at andre ting enn det skitekniske og formen fungerer hundre prosent. Det er irriterende at det tetter seg i brystet, sier Alsgaard til Dagbladet.

Fri og frank

I mellomtida får Anders Aukland bære den tyngste delen av de norske forventningene i OL.

- Jeg føler ikke noe press. På en måte føler jeg at jeg blir bedre av å vinne. Det gir sjøltillit.

Et nylig samlivsbrudd gjør at Aukland nå er fri og frank på alle arenaer. Og han nyter suksessen.

- Ja, det er bare gøy med presse og medier.

- Hva er din største drøm nå, OL-gull, ny bil, ny dame?

- He-he. Det største målet er å komme i gullform til OL. Så drømmer jeg litt om våren, sommeren og surfingen, ler han.

LANGSPURT: Anders Aukland rykket fra de andre da det gjensto en kilometer, og klarte å beholde ledelsen på 10-15 meter til mål. Han var likevel bare 3,6 sekunder foran nummer ti på resultatlista.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer