Kongeduellen som forsvant

De erobret verdenseliten omtrent samtidig. I dag er Ole Einar Bjørndalen tidenes mestvinnende skiskytter - Frode Andresen står i skyggen.

OBERHOF (Dagbladet): Begge debuterte i verdenscupen i 1993, og ble sett på som et kommende dream team som skulle dominere internasjonal skiskyting.

Sammen klatret de mot verdenstoppen. Ole Einar Bjørndalen vant sin første verdenscupseier i italienske Antersela i 1996. Den 226 dager yngre Frode Andresen i tyske Ruhpolding i 1998.

Foran VM i Holmenkollen i 2000 skrev Dagbladet om «VMs kongeduell». Frode og Ole Einar var like store favoritter. Fram til VM den sesongen hadde begge vunnet fem verdenscupløp, de hadde sju NM-gull hver og vant gull (Ole Einar) og sølv (Frode) på OL-sprinten i Nagano i 1998.

Fra gull til null

Andresen innfridde. På sprinten vant han sitt hittil eneste individuelle VM-gull. Ole Einar Bjørndalen måtte helt til Khanty-Mansiysk i Sibir i fjor for å kunne kalle seg verdensmester.

Men siden dagene i Oslo har Ole Einar vunnet 29 renn til - og med 43 seirer har han i dag flest seirer i skiskytterhistorien. I det samme tidsrommet har Frode «bare» vunnet fem løp - og står med 12 seirer totalt i verdenscupen. Hvorfor har det gått som det har gått?

Frode Andresen er blant de første til å la seg imponere over rivalen.

- Jeg skjønner nesten ikke at han har klart det. Resultater er kongen. Derfor er Ole Einar konge, sier Frode Andresen til Dagbladet.

- Hvorfor har tida fart så forskjellig med dere?

- Jeg har lurt litt på det selv. For det har ikke stått på jobbinga, sier Frode Andresen.

Han har flere teorier:

- Kanskje har jeg rett og slett jobbet for hardt. For jeg tror ingen har trent mer enn meg. Jeg har også hatt litt mindre flaks. Flaks gir medgang, medgang gir flaks. Og Bjørndalen har tatt konsekvensen av å ville bli best. Han har hatt større offervilje. Kuttet ut skole og ferier og alt, mens jeg har hatt flere jern i ilden. Kanskje hadde jeg lyktes bedre om jeg hadde vært like kynisk.

Aldri misunnelig

- Kan du ikke bare bestemme deg for å bli like kynisk?

- Nei, jeg kunne ikke tenkt meg å leve sånn. Alt jeg gjør ved siden av idretten er også viktig for meg. Men all ære til Ole Einar. Jeg ser jo at han har fått ekstreme resultater.

- Hender det at du blir misunnelig?

- Nei, jeg har aldri vært misunnelig på ham. Ikke én dag.

Bjørndalen tror det er litt tilfeldig at Andresen ikke har hatt større suksess de siste åra.

- Frode er en fantastisk skiskytter, men han har vært litt uheldig. Han har større potensial enn det han har fått ut. Jeg tror han får en kanonsesong snart, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

Selv har han alltid vært i front med eksperimentering, og tror mye av suksessen ligger der.

- Jeg har funnet balansen mellom fysisk trening, skyting, restitusjon og den mentale biten. Dessuten har jeg vært litt heldig og har fått ut mitt potensial i konkurranser, sier Bjørndalen.

Frode skal uansett ha for at han er optimist. Uten én seier denne sesongen tror han på VM-gull.

- Jeg begynner å få feelingen, smiler Frode Andresen.

SPORT PÅ TV

Skiskyting

VM-sprint for herrer

I dag NRK 1 kl. 14.00.

ENER OG TOER: Ole Einar Bjørndalen har innfridd sitt potensial. Det har ikke Frode Andresen. Men begge spår Andresen bedre tider...