Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kongen av Bergen

BERGEN (Dagbladet): Brann- Kongsvinger 5- 4. I dag kommer neppe Harald Aabrekk seg ut av senga. Den siste uka har han jobbet døgnet rundt for å få Brann-gutta til å tro på annet enn tap. Og i går fikk han litt av en belønning. - Nå er jeg helt tom, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harald Aabrekk var lenge beryktet som den oppfarende trenertypen med trang til rampelys og drastiske virkemidler. Ikke nå lenger - selv om han i går hadde hjertet mellom tennene stort sett hele kampen.

- Dette var et scenario for psykologer, sier han.

Nordfjordingen har vært sin egen psykolog, og disiplinert lynne og væremåte siden han lå langflat og spilte skadd på Aspmyra som Tromsø-trener i 1995.

Denne våren framstår Aabrekk som veloverveid, åpen og sjenerøs. Det har gitt ham en vaffelstekende og sammensveiset spillergruppe uten synlige konflikttendenser.

- Jeg forbedrer meg, og har blitt en erfaring rikere. Denne prosessen har vært fryktelig lærerik, sier Aabrekk.

Lærte av Tennfjord

Den endeløse tapsrekka våren 1998 - som til slutt felte Kjell Tennfjord - penset Aabrekk inn på den gylne middelvei. I motgangen skjulte Tennfjord seg konsekvent bak arroganse og mistet tillit hos spillere og respekt hos kritikerne. Beskyttet fra rampelyset registrerte Aabrekk dette, og lærte av Tennfjords feilgrep.

- Tror vi har bygd et helt annet grunnlag nå. I fjor var spriket større. Nå finnes det ikke spillere som preges av utrygghet og redsel. Det har vi jobbet mye med, sier Aabrekk.

Det var tydelig da Brann-gutta reiste seg fra 2- 3 og 3- 4 for til slutt å gå av banen med seier:

- Det er bare spillerne som har æren for dette. En fantastisk fotballkamp .

Hjelp fra Semb

Etter to strake tap i serieåpninga var landslagssjef Nils Johan Semb blant Aabrekks viktigste meningsbrytere.

- På tirsdag ringte Nils Johan og ba meg lese kronikken om Brann i Dagbladet (omhandlet Branns sviktende håndtering av forventninger, red.anm.), sier Aabrekk.

Åpenbart har Semb gitt mer enn velvillige råd. Likheten mellom de to er slående. Observante Aabrekk merket seg Sembs avvæpnende tilgjengelighet da landslaget skjemte seg ut mot Latvia og Albania i fjor. Han tok med seg jordnærheten til Bergen, og bruker den i dag.

Det er nytt på Stadion. Helt sikkert riktig. Og like sikkert et brudd med direktør Harry Herstads revolusjonære visjoner og manager Kjell Tennfjords sårede stolthet. De representerer begge egenskaper, som regelmessig har plantet Brann i bakken.

Snakker mye

Aabrekk har denne uka brukt veldefinerte styringsmidler. Et av de viktigste er kommunikasjon.

- I medgang er alt positivt og alt går av seg sjøl. Men i det siste har en mye større del av jobben gått med til å være i miljøet og oppdatere hverandre på mellommennesklig nivå, sier han.

Han har bevisst distrahert spillerne for å stoppe negative tanker:

- Det gjelder å få alle til å tenke på andre ting enn det som ikke funker. Blir altfor lett å finne vikarierende motiver. Det er viktig å holde fasthet. Da kommer en så enormt mye lenger, sier han.

Og odelsbonden Aabrekk hadde før kampen sjølironi nok til å røpe alternativet - om det skulle gå galt:

- Jeg har fallskjerm på 14 melkekyr...

I går ordnet han biffen på egen hånd.

<B>HYLLET: </B> Harald Aabrekk ble hyllet av bergenspublikumet i går kveld
...og laget så også ganske fornøyde ut.