Kongen av bowling sparer bare på strikes

Mads Sandbækken ble truffet tidlig av kula. Det har gjort ham rik på opplevelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMEN (Dagbladet): Hørt om Mads Sandbækken? Hvis svaret er nei, er du neppe alene. For selv om Mads (24) er nybakt europamester i bowling er han ikke plaget med at folk stopper ham på gata for å få autografen. Ikke er han plaget med feite lønningsposer heller, uten at det har spilt noen rolle for valget av idrett.

- Jeg har balltalent, så jeg tror jeg kunne blitt god i mange idretter. Men bowling traff meg tidlig og på riktig tidspunkt, så jeg ble helt oppslukt av det. Jeg tror man må bli oppslukt om man skal lykkes, sier Sandbækken til Dagbladet.

Mental trening avgjørende
Derfor bruker Mads rundt fem timer hver dag på å trene. Ikke bare fysisk, den mentale biten er vel så viktig om man skal lykkes i en konsentrasjonsidrett som bowling.

- Den mentale treningen har vært nøkkelen til suskessen min, forteller Sandbækken til Dagbladet.

- Det handler om å få kontroll på nerver og følelser. Du har så god tid mellom kastene at du har god tid til å filosofere over alt mulig. Det er øyeblikket du skjønner at du kan vinne mange frykter. Jeg har trent mye visualisering for å lykkes med akkurat det.

Den mentale treningen har han stort sett lagt til kvelden, gjerne like før sengetid.

- Jeg tenkte at hvis jeg trente menalt rett før jeg la meg, kom jeg til å trene mentalt mens jeg sov også, ler han.

Avhengig av stipend
Etter at han ble juniorverdensmester i 2006 har han fått stipend av Olympiatoppen for å klare å satse maksimalt på bowling. Det har vært helt avgjørende for ham.

- Det går an å leve av å bowle, men det er veldig vanskelig. Når man spiller en internasjonal turnering er det kanskje tredve potensielle vinnere som kjemper om en pott på mellom fem og ti tusen euro, sier Sandbækken.

- Man blir rik på opplevelser og erfaringer i livet når man spiller bowling, men det vises ikke på bankkontoen.

Den perfekte serien
På Metro Bowling på Holmen like utenfor Oslo leverer Mads Sandbæken strike etter strike på kommando, til ære for Dagbladets fotograf. De fleste som har prøvd seg på bowlingbanen er mer enn fornøyde om de får med seg en strike eller noen spares med hjem etter en kveld med venner.

Mads og de andre som satser på bowling driver strengt tatt en helt annen idrett.

Opptil tre timers ren bowling hver dag er det som skal til for å bli best. I tillegg kommer altså fysisk og mental trening. Mads påstår selv han har levd og tenkt bowling siden han startet som tolvåring. Allerede da sto han hjemme i stua og tørrtrente tilløpet for å få til den perfekte serien.

En perfekt serie er på 300 poeng. Da har man kastet tolv strikes etter hverandre, det er omtrent som å slå hole-in-one på golfbanen. Mads har loggført sju perfekte serier så langt i karrieren - en karriere som kan bli lang om han holder motivasjonen oppe.

- Det fine med bowling er at du kan holde på på et høyt nivå til du er femti år, sier Sandbækken.

- Men skal du bli skikkelig god bør du begynne tidlig for å legge grunnlaget.

 

Mads Sandbækken:

Meritter:
Europamester 2007 og 2011
Juniorverdensmester 2006
Norgesmester 2006 og 2007

Rekorder:
Antall 300 serier: 7
Rekord 3 serier: 817 poeng
Rekord 6 serier: 1574 poeng
Rekord 8 serier: 1986 poeng

Kilde: Norges Bowlingforbund

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer