Kongen av Hochfilzen

Etter to gull på to distanser i Hochfilzen nektet Ole Einar Bjørndalen å bli kalt VM-konge. Ei uke seinere hadde han ikke noe valg.

• 13 kandidater: Gi din stemme her!

Hva skriver du om en som har vunnet alt, og gjerne flere ganger? Dagbladet ladet opp til VM i Hochfilzen i mars med å intervjue Nathalie Santer - Ole Einar Bjørndalens samboer.

«-  Ole Einar vil bli en fantastisk far», var overskrifta.

Det blir han helt sikkert, en eller annen gang i framtida. Men først hadde han noen skiskytterrenn å vinne.

-  Ikke Gud

Med seier i de seks foregående verdenscupløpene kom Bjørndalen til VM som den suverent største favoritten. Og da han innfridde med gull på dag 1 - under sprinten - kunne det virke som plankekjøring for en seiersvant idrettsmann.

Men så enkelt var det ikke. Skiene han gikk på denne vakre, solrike marsdagen, var smurt med tanke på snøværet meteorologer spådde dagen i forveien.

-  De er ikke Gud de som sitter med værmelding heller. Folk bommer av og til, det er slikt som kan skje den beste, sa mannen som på det tidspunktet hadde truffet på 78 av sine 80 siste skudd.

Kongen av Hochfilzen

Dagen etter dannet sprinten grunnlaget for jaktstarten. De ti sekundene ned til resten av kobbelet økte tidlig da Bjørndalen fjernet de fem svarte flekkene på første skyting. På sisterunden var forspranget så stort at han slakket av på tempoet. Det skjer ikke ofte.

-  Jeg tenkte på at det var flere løp, så det kan være lurt ikke å gå helt ned i kjelleren om jeg ikke trenger det, sa Bjørndalen til Dagbladet.

-  Grisefornøyd

På 20-kilometeren to dager senere ble han nummer seks etter en overraskende dårlig dag på standplass, bommet fem ganger på 20 skudd. Da de andre norske løperne heller ikke lyktes - Egil Gjelland ble nest beste nordmann på 17. plass - var Bjørndalen rask med å avskrive laget som gullfavoritter på stafetten.

-  Vi bør ha som mål å komme på pallen, sa han.

Det så ut som han hadde helt rett etter tre etapper. Men da hadde han ikke tatt høyde for hvem Norge hadde som ankermann:

Ole Einar Bjørndalen.

Ti svarte blinker ble hvite så fort som det er fysisk mulig, og dermed ble gullkampen tidlig avgjort i norsk fordel - selv om Bjørndalen vekslet bak Hviterussland og Russland.

Etter to øvelser nektet Bjørndalen å kalle seg selv VM-konge. Det var fortsatt tre øvelser igjen, og noen kunne jo slå ham 3-2 i gull.

Men da mesterskapets siste dag endte med nok et gull til Simostranda - på siste skyting skremte han vannet av Michael Greis og Raphaël Poiree - var ingen lenger i tvil.

Kongen av Hochfilzen, og for den del de fleste andre skiskyttermetropoler, står nå med 26 VM- og OL-medaljer.

-  Jeg hadde som mål å vinne to. Og så ender jeg opp med fire. Jeg er grisefornøyd, sa Bjørndalen selv.

• 13 kandidater: Gi din stemme her!

MYE JUBEL: Ole Einar Bjørndalen jubler etter nok et VM-gull. Han ga seg ikke før han hadde vunnet fire.