Kongen disket i seile-VM

Juryen gjorde helomvending. Nå er båten til salgs.

HANKØ (Dagbladet.no) Juryen i seile-VM på Hankø ville redde kongen og Fram XV fra fullstendig fiasko under VMs 118 nautisk mil lange havseilas i Skagerrak.

Juryen fant frem en snill straff for kongen og de to båtene som fulgte Fram XV rundt feil rundtingsmerke utenfor Jomfruland, de slapp med to plasser ned på resultatlista.

Men da Offshore Race Congress i England fikk høre om den snille behandlingen av kongen ga de juryen beskjed om å skjerpe straffen.

Disket

Protestsaken mot Fram-teamet og de to andre båtene ble dermed gjenåpnet i går kveld.

Og etter en ellers god dag i baneregattaen fikk kongen en dårlig dessert under middagen på kongeskipet:

- Dere er disket.

Dermed forsvant siste forhåpning om bronsmedalje til hjemmefavoritten. Kongen hadde en førsteplass, en andreplass og en fjerdeplass på baneregattaene i går. Dette førte ham opp på tredjeplass i sammendraget. I noen timer.

For etter juryens nye avgjørelse ramler kongen ned fra pallen og veien tilbake er for lang til at han klarer det på de to gjenværende VM-dagene, hvis ikke noe svært overraskende skjer.

INGEN NÅDE FOR KONGEN: Etter press fra Offshore Race Congress i England, så juryen på Hankø seg nødt til å skjerpe straffen for kong Harald og Fram XV. Foto: SCANPIX
INGEN NÅDE FOR KONGEN: Etter press fra Offshore Race Congress i England, så juryen på Hankø seg nødt til å skjerpe straffen for kong Harald og Fram XV. Foto: SCANPIX Vis mer

Til salgs

Og nå skal Fram XV selges, trolig til en pris mellom 2,5 til 3 millioner kroner. Kongen håper er at en kjøper slår til allerede like etter VM. Båten, en Farr 50, er blitt gammeldags og mye tyder på at den type VM som nå seiles, med flere forskjellige båttyper i samme VM, er på vei bort.

VM med båter av samme type er fremtiden, mener de fleste ekspertene innen internasjonal seilsport.

Mye tyder på at båten kommer til å bli solgt til utlandet, selv om norske seilere har vist sin interesse for å diskutere handel med kongen.

- Vi har ikke konsentrert oss om salg av båten nå under mesterskapet. Nå er det seiling som gjelder, men det er riktig at båten er til salgs, sier kongens taktiker Einar Koefoed.

Dersom båten selges utenlands er det store muligheter for at den havner i Sør-Amerika, der Farr-50-klassen fortsatt er betydelig.

Om kongen kjøper en ny regattabåt til seiling i norske farvann er foreløpig uvisst.

EN DÅRLIG DAG: VM-juryen ville redde kongen fra diskvalifikasjon. Dèt gikk ikke. Her er kongen sammen med taktiker Einar Koefoed (tv) og storseiltrimmer Kjell Inge Heiberg (th).