VANT IGJEN: Petter Northug gikk til topps på den nest siste etappen i Tour de Ski. Foto: Tormod Brenna
VANT IGJEN: Petter Northug gikk til topps på den nest siste etappen i Tour de Ski. Foto: Tormod BrennaVis mer

Kongen er tilbake, og OL er rett rundt hjørnet

Petter ga smøreren klem etter seieren.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Det har vært spekulert mye i Petter Northugs muligheter til å komme i form og hevde seg denne vinteren.

Det er det ingen grunn til lenger. Petter Northugs Plan B har virket som den skulle. Kongen er tilbake, og OL er rett rundt hjørnet.

I dag vant han den klassiske ti-kilometeren i Tour de Ski - med intervallstart og på tungt klisterføre. Klarere beskjed er det vanskelig å gi.

Trent mye Etter sjukdommen i høst, som gjorde at Petter ikke kunne trene på over to måneder, har han og personlig trener Eirik Myhr Nossum klekket ut en plan for å redde OL.

Den ser ut til å ha vært vellykket.

- Jeg kom til Tour de Ski rett fra en intens treningsperiode, og hadde et klart håp om at formen ville bli bedre utover i Tour'en.

- Det har den blitt, og det samme har skjedd med følelsen min. Det stemmer bedre nå, sier Northug etter seieren.

Smøre-triumf Han var tydelig glad og lettet etter målgang, og delte litt av seieren med smøreteamet som traff perfekt på en vanskelig dag der blant annet russere og svensker ikke hadde i nærheten av så gode ski som de norske løperne.

Så fornøyd var Petter at han ga smøreren sin, stein Olav Snesrud, en klem etter løpet.

Slikt skjer relativt sjeldent.

Kald og våt På pressekonferansen etterpå satt Petter tydelig utilpass og gjorde grimaser, sparket med beina og ristet på armer og hender. Han var våt og frøs og kjempet for å få i gang sirkualsjonen igjen.

Det gikk bra, og i morgen satser Petter på at formen skal utvikle seg enda litt i positiv retning.

KLEM 1: Petter northug ga smører Stein Olav Snesrud en klem etter løpet. Foto: Tormod Brenna
KLEM 1: Petter northug ga smører Stein Olav Snesrud en klem etter løpet. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Jeg kommer til å miste mange sekunder opp den slalåmbaken i forhold til de beste klatrerne, men jeg skal gå for en hederlig plassering sammenlagt, og håper på nok en dag med en god følelse, sier Northug.

Soleklar favoritt Martin Johnsrud Sundby ble nummer to i går, og er soleklar favoritt til å vinne Tour de Ski sammenlagt.

Også han satte pris på jobben smøreren hans, Espen Tøllefsen gjorde i går, og i likhet med Northug viste han det i form av en solid bamseklem.

- Jeg var blytung på oppvarminga i dag, og var usikker på om jeg skulle gå på klister eller rubbeski. Jeg overlot valget til Tøllefsen, og han valgte rett, sier Johnsrud Sundby.

- Det er hyggelig å få annerkjennelse for jobben. Men i dag var det veldig vanskelige forhold, sier Tøllefsen selv.

- Hele smøreteamet hadde skuldrene over øra før start i dag, men utover i løpet kunne vi heldigvis slippe dem mer og mer ned. Det er ikke mye morsomt før start, men akkurat nå, når det viser seg at vi traff og gjorde de riktige valgene, er det veldig moro, sier smøreren.

KLEM 2: Martin johnsrud Sundby ga smører Espen Tøllefsen en klem etter løpet. Foto: Tormod Brenna
KLEM 2: Martin johnsrud Sundby ga smører Espen Tøllefsen en klem etter løpet. Foto: Tormod Brenna Vis mer