Kongen frykter helsetrøbbel

Dropper VM-seiling.

Siste: Dagens kystseilas i VM for IMS-båter på Hankø ble avlyst fredag på grunn av mye vind og grov sjø i farvannet mellom Hankø og Færder. Dermed avsluttes mesterskapet med én baneseilas utenfor Hankø lørdag.

(Dagbladet.no): Over 35 knops vind, høye bølger og små utsikter til bedring i været har fått kong Harald til å innse at dagens korte havseilas ikke er noe for en 70-åring.

Mens resten av Fram-laget forberedte seg til starten - som senere ble avlyst - ble kongen værende ombord på kongeskipet. I en søknad til juryen om å få slippe å være med på havseilasen skrev kongen at årsaken er sikkerhet og helsemessige årsaker.

Søknaden innvilget

Juryen, som for to dager siden først ila kongen en altfor mild straff for feil merkerunding, hadde denne gangen ingen problemer med å innfri kongens ønske - innenfor regelverket.

Kongen har vist at «de gamle fortsatt er eldst» når det gjelder seilkunnskap under baneregattaen. Fram XV har kommet først i mål under alle racene. Men etter omregning av tidene har han kun én første og én andreplass å skryte av så langt.

Ikke nattens kongen

Men når kongen har kommet i mål har han dratt direkte ombord i kongeskipet og blitt der resten av kvelden i stedet for å delta i de sosiale aktivitetene på brygga på Hankø Yacht Club. Til de kompliserte protestsakene og juryhøringene har han sendt navigatør Kjell Myrann.

INGEN GOD DAG TIL SJØS: Kong Harald dropper dagens VM-seiling på grunn av bekymring for helse og sikkerhet. Foto: ODD ROAR LANGE
INGEN GOD DAG TIL SJØS: Kong Harald dropper dagens VM-seiling på grunn av bekymring for helse og sikkerhet. Foto: ODD ROAR LANGE Vis mer

VM på hjemmebane skulle bli året seilehøydepunkt for kong Harald. I stedet er mesterskapet på hjemmebane i ferd med å føye seg inn i rekken av begredelige resultater i år.

Tredjeplass i Færderseilasen og sisteplass i Copa del Rey vil kongen helst glemme raskt. Og juryens VM-diskvalifikasjon fra den lange havseilasen onsdag sendte kongen og Fram XV fra bronseplass til 6. plass i sammendraget.

Den sterke vinden i ytre Oslofjord førte til at seilasen ble avlyst. Mesterskapet avsluttes i morgen.

TAR INGEN SJANSER: Selv om kongen ikke er med i dag, kan han mønstre på igjen i morgen.