Kongen kan bli disket fra seile-VM

Seilte feil i natt.

HANKØ/OSLO (Dagbladet.no): Ingen klarer å seile raskere enn kong Harald i seile-VM. Men nattens seiling holder ikke til pallplass.

I alle fall ikke når båten seilte feil utenfor Jomfruland og risikerer å bli disket. De to neste båtene i seilasen valgte å følge etter kongen, noe som ga de tre båtene en lengre bane enn nødvending.

Juryen sitter akkurat nå i møte for å diskutere kongens skjebne. Resultatet komemr senere i ettermiddag.

Seilasen gikk fra Hankø, via Jomfruland, Persgrunnen utenfor Grebbestad og tilbake til Hankø.

Først i mål

Langdistanseseilasen på Fram XVs hjemmebane førte til at de to neste båtene i følget stolte på kongen og fulgte etter da de ankom Jomfruland ved 17.00-17.30-tiden i går. Det var den tyske båten «Unique» og spanske «Obnoxius Too» som gikk i fella sammen med «Fram XV».

Litt over midnatt tok båten målskuddet, men båten er målt inn i et handikapsystem som gjør at Fram XV må seile ekstremt mye raskere enn konkurrentene for ikke å bli tatt igjen på korrigert tid.

I natt ville det uansett ikke holdt for kongen, og hele fem av de 27 startende båtene i klassen kom foran på den foeløpige resultatlista. Før protestene begynte å strømme inn til juryens bord.

Elendig start

RISIKERER DISKING: Det går ikke fort nok til topplassering for kong Harald i seile-VM utenfor Hankø. Nå risikerer han også diskvalifisering etter at båten seilte feil. Foto: Odd Roar Lange
RISIKERER DISKING: Det går ikke fort nok til topplassering for kong Harald i seile-VM utenfor Hankø. Nå risikerer han også diskvalifisering etter at båten seilte feil. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Det var første del av regatten fra Hankø til Rødskjærsgrunna ved Jomfruland rev som kostet kongen mest i natt, selv om han ledet hele veien rundt.

Ved Rødskjærsgrunna lå båten på en svak 16. plass. Over Skagerrak til den svenske vestkysten gikk det langt bedre og ved Persgrunnene hadde Fram XV 4. plassen inne etter at tidene var korrigerte.

På vei nordover til Hankø glapp to plasser for kongen og selv om han brukte bare 13 timer og 29 minutter på runden holdt det ikke til bedre enn foreløpig 6. plass.

Norsk bronseplass

Den tsjekkiske båten «Bohemia Express» vant havseilasen i klasse 1, men ligger bare på 6. plass i sammendraget etter en diskvalifikasjon i baneseilasen mandag. Båten er fortsatt favoritt til VM-gullet. Sammenlagt ledes VM av tyske «Beluga Racing Team».

Sverre Valeur med «Team Bergen» ble nummer fire i havseilasen og har plassen bak Fram XV i sammendraget - før juryens dom er klar.

I klasse 2 vant svenske «Ski.It» havseilasen. Klasse 2 er midnre båter som seilte en kortere distanse. Norske «Hyak» med Pål Kragerud og «Aiming First» med Trond Kristensen kom på 3 og 4. plass til havs. I denne klassen ligger «Aiming First» ligger på tredjeplass sammenlagt.

I dag er det pause i seilingen på Hankø. I morgen er det baneseilaser, fredag en kort havseilas og lørdag avsluttes VM med baneseilas.