Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kongen på Enga

Espen «Shampo» Knutsens sønn (6) nekter å spille mot Vålerenga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Stem på Klubben i ditt hjerte.

JORDAL AMFI (Dagbladet): Og gutten får støtte fra sin far.

-  Om jeg kunne spilt mot VIF? Nei, det ville blitt helt feil, sier Espen «Shampo» Knutsen (33).

Han er tilbake i Vålerenga - 11 år etter at han som 22-åring hadde vokst seg for stor for norsk hockey og svenskene - og deretter amerikanerne - i stedet fikk oppleve den norske iskunstneren.

Nakkeskaden som tvang ham til å legge opp, ble starten på en ny karriere for Shampo. Til glede for Vålerenga, som har fått klubbens største stjerne noen gang tilbake til Jordal Amfi. Som hjelpetrener i år og hovedtrener fra neste sesong.

I Shampo har klubben ikke bare fått tilbake tidenes norske hockeyprofil. De har også fått en skikkelig VIF-fan bak roret.

-  Pappa satt i styret i Vålerenga, så vi var på alle kampene helt fra jeg var liten. Allerede som toåring ble jeg tatt med inn i garderoben etter kampene, så du kan godt si at det alltid har vært Vålerenga for meg, sier Shampo til Dagbladet.

30 pucker for ei kølle

 PÅ TJUKK IS:  Jordal Amfi har en helt sentral plass i Espen «Shampo» Knutsens liv. Her opplevde han store stunder med VIF, og her lurte han seg til istid da han på ungdomsskolen var utplassert i hallen for å få arbeidserfaring. Her brukte han også all fritid på å spille hockey. Foto: Robert S. Eik
PÅ TJUKK IS: Jordal Amfi har en helt sentral plass i Espen «Shampo» Knutsens liv. Her opplevde han store stunder med VIF, og her lurte han seg til istid da han på ungdomsskolen var utplassert i hallen for å få arbeidserfaring. Her brukte han også all fritid på å spille hockey. Foto: Robert S. Eik Vis mer

Under A-lagets kamper pleide han å løpe rundt i Jordal Amfi og samle flasker. Og når han ikke samlet flasker, løp Espen og kompisene rundt i korridorene og lette etter pucker.


-  Under tribunene var det rotter svære som katter, men vi brydde oss ikke om sånt. Vi var bare opptatt av å finne pucker. Når vi hadde 30 stykker kunne vi bytte dem inn i ei kølle, minnes Shampo.

Han er døpt i Vålerenga kirke. De to første åra av hans liv bodde familien i Gamlebyen, så flyttet de til Romsås - og deretter ut til Prinsdal da Espen var sju.

Året før fikk han sine første skøyter.

Fra Romsås ville Furuset geografisk sett vært et vel så naturlig valg som Vålerenga, men for Espen var det aldri noen problemstilling.

Brøt en tradisjon

Fra Jordal Amfi var det bare et par hundre meter bort til pappa Eriks frisørsalong i Galgeberg-krysset - en salong Erik tok over etter sin far, som før det igjen hadde arvet den etter sin far.

Knutsen senior var selv en habil idrettsmann i sin ungdom, og var med på hockey, fotball, håndball og bandy. Men han fikk beskjed om å prioritere jobben i salongen, hvor han begynte i lære 14 år gammel, framfor å forfølge en usikker idrettskarriere.

Fordi han alltid var i salongen, ble han kalt «Såpa» av sine kompiser.

Knutsen senior skjønte nok tidlig at hans sønn ikke ville følge tradisjonen med å føre salongen videre. Espen ville ikke klippe hår.

Han ville spille ishockey. Og han har knapt gjort annet siden han som 15-åring måtte velge mellom fotball og ishockey.

Ble tidlig «Shampo»

 Da «Såpa» (65) gjorde pensjonist av seg i fjor ble salongen han hadde som arbeidssted i 50 år derfor lagt ned.

Med far som var frisør og som attpåtil bare gikk under «Såpa», fikk Espen tidlig kallenavnet «Shampo». Det var det tidligere VIF-spiller Espen Stålsett som kom opp med.

-  Han sto og pratet med pappa på Jordal da han plutselig kalte meg Shampo. Jeg tror jeg var ti år gammel da, og siden har alle bare kalt meg det, sier Shampo.

Av de store gutta i Vålerenga på den tida var det Roy «Sleiper\'n» Jansen - en av de virkelige veteranene i Oslo-klubben med sine 484 kamper - som var det største forbildet.

-  Han er den første hockeyspilleren jeg husker. Seinere var Bjørn «Donald» Kolsrud en favoritt. Han rakk jeg også å spille med før han la opp, så det var stort, sier Shampo.

Hockey som valgfag

Mens han gikk på barneskolen i Prinsdal tok Espen bussen inn til Jordal etter skoletid for å spille hockey og fotball. Om kvelden kjørte han med pappa hjem.

Til ungdomsskolen byttet Shampo til Vålerenga skole. Da satt han på med pappa begge veier.

-  Rektor Skranes var interessert i å ha et bra skolelag, så det var ikke vanskelig å få bytte skole.

Og herr Skranes angret sikkert ikke etter skolefinalen hvor Vålerenga skole slo Lindeberg - med alle Furuset-gutta på laget - hele 10- 0 i 9. klasse.

Shampo scoret alle målene ...

-  På Vålerenga fikk vi også ha hockey som valgfag, i tillegg til at jeg fikk jobbe på Jordal en dag i uka som arbeidserfaring. Da brukte jeg en time på å feie søppel og var på is resten av dagen, smiler Shampo.

A-lagsdebuten fikk han mot Trondheim hjemme på Jordal i 88/89-sesongen. Den sesongen ble det 21 poeng. Det er fortsatt VIF-rekord for en «rookie».

På det meste spilte han for tre lag i Vålerenga samtidig; A-laget, eldre junior og junior. Som lilleputt spilte han også på småguttelaget, og som smågutt spilte han også på guttelaget.

-  Jeg er den eneste i Norge med fire gull som smågutt. Jeg spilte på begge lagene begge åra.

Fortjenestemedalje

Da han var 18 flyttet Shampo for seg selv på Lutvann. Der bodde han helt til han dro til Stockholm og Djurgården som 22-åring.

-  Jeg hadde egentlig ikke lyst til å dra, for det var i Vålerenga jeg ville spille. Det var her jeg hadde kompisene mine, og jeg tenkte at jeg umulig kunne få det bedre. Men alle sa jeg «måtte» reise. At jeg ikke kunne si nei til en kontrakt med Djurgården, forteller Shampo.

Totalt ble det seks sesonger på A-laget. Han vant tre seriemesterskap og tre kongepokaler med klubben. For tre år siden fikk han Vålerengas fortjenestemedalje. Den ble overrakt i Vålerenga kirke.

-  Det var veldig spesielt, og det er en utmerkelse jeg er veldig stolt av. Jeg tror jeg er den eneste som har fått den som fortsatt aktiv.

-  Hva er det som er så spesielt med Vålerenga?

-  Måten vi snakker til hverandre på. Det er en spesiell og litt røff tone. Har du stor nese, så får du høre det. Og begynner du å bli tynn i håret, så blir ikke det hvisket om.

Emil ville til VIF

Shampos forhold til klubben i hans hjerte har smittet over på sønnen Emil (6). Shampo bor på Nordstrand, men da sønnen skulle begynne med fotball i sommer, ville han gjøre det i Vålerenga.

Shampo måtte overtale gutten til å spille sammen med kompisene i Nordstrand, for så heller å gå til VIF seinere.

-  Da sa han at han kunne spille for Nordstrand på én betingelse: At han aldri må spille mot Vålerenga. Det sa jeg ja til, ler Shampo.

ETTERTRAKTET: Alle vil ha en bit av Espen.
BLID KAR: I 2003 var Shampo hjemme og trente med moderklubben.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!