Kongen på Mosse-haugen

MOSS (Dagbladet): Etter fire strake seirer i Tippeligaen er trener Knut Torbjørn Eggen (40) konge på haugen i Moss. - Med cupen har vi fem seirer på rad, som er rekord mens jeg har vært i klubben. Men vi er ingen medaljekandidat, sier en nøktern Eggen jr.

Et steinkast fra Melløs har han bygd seg en 300 kvadratmeter stor drømmevilla, med utsikt til hovedtribunen på Stadion, Oslofjorden og Store Vannsjø.

Flyttet 30 ganger

- Selv om jeg har investert pengene mine i huset, låser det meg ikke til Moss, sier Knut Thorbjørn Eggen.

- Jeg har flyttet 30 ganger på 40 år, og føler at jeg står ved en ny skillevei etter å ha vært trener her siden 1997. Jeg vurderer sterkt å ta et friår fra fotballen i 2002, og har utsatt avgjørelsen til 1. oktober. Skal jeg fortsette, er det helt avgjørende at den indre kraften er der.

- Sta

Etter ett poeng på de fire første kampene var det mange som mente Eggen allerede da burde finne seg noe annet å gjøre.

Nå vanker det skulderklapp hvor han enn befinner seg.

- Selv om vi fikk en dårlig start, gikk jeg ikke i den fella å endre på stil og formasjon. I stedet var jeg sta på grunntankene, og jobbet voldsomt med basisen. Det gjorde at vi fikk tryggheten tilbake i laget, sier han.

Knut Torbjørn Eggen

Alder: 40
Yrke: Fotballtrener i Moss, freelance-kommentator i TV3.
Sivil status: Gift med May-Brit, to barn: Leander (15), Andrea (9).
Bosted: Moss
Meritter: To serie- og to cupmesterskap på ca. 280 obligatoriske kamper for Rosenborg. 46 landskamper (fire A, 19 U, 18 junior, fem guttelandslag). Trener i Rennebu, Orkdal, Rosenborg, Aalesund, Moss (fra 1997).
Aktuell: Har fire strake seirer med Moss i Tippeligaen (2-0 Bodø/Glimt, 1-0 Tromsø, 2-1 Bryne, 4-2 Strømsgodset).

Foran Sogndal-kampen torsdag sprudler mossingene av selvtillit.

- Sterke prestasjoner gir selvtillit, som igjen gir gode følelser. De skaper energi, som resulterer i en god sirkel hvis de brukes konstruktivt. Overskuddsenergien de fire seirene har gitt, skal vi bruke til å utvikle spillet vårt ytterligere, sier Eggen.

Nytt fotballstadion

Som fotballtrener er han vant til utfordringer. Selv om Moss er flinkest i Østfold, er han langt fra fornøyd med situasjonen.

- Visjonen er å få et nytt topplag og et skikkelig fotballstadion for hele Østfold. I Moss er publikumsvolumet for lite. Selv da klubben ble seriemester i 1987, var det ikke mer enn drøyt tre tusen i snitt på kampene. Kanskje er løsningen å bygge en ny storstadion på Tunejordet eller i Råde. Så kan både publikum fra Fredrikstad, Sarpsborg og Moss nå dit på et kvarters tid.

Vindmøller

Nå synes han det er på høy tid at Østfold-fylkene gjør noe med klasseskillet i toppfotballen.

- Da Moss ble seriemester, var konkurransevilkårene mye mer like enn i dag. Nå er det i ferd med å bli et klasseskille. Mens Rosenborg har midlene, slåss vi mot vindmøller og mister nøkkelspillere, sier Knut Torbjørn Eggen.

Årets «byttehandel» er bare ett av mange eksempler:

Dagfinn Enerly og Tor Trondsen fra Moss til Rosenborg, Øyvind Storflor og Øyvind Svenning motsatt vei.

Selv for en idealist som Knut Torbjørn Eggen er det grenser for hvor lenge han greier å være motivert til å lage gull av gråstein.

DRØMMEVILLA: Knut Torbjørn Eggen foran den 300 kvadratmeter store villaen han har bygd i Moss. - Men huset låser meg ikke til byen. Jeg har flyttet 30 ganger på 40 år, og føler at jeg står ved en ny skillevei.