Kongen roste Dæhlie-film

- Det var på alle måter en stor film, var kong Haralds høflige svar da Dagbladet ba om å få en kommentar etter gårskveldens premiere på «Olympic Glory».

- Men var den bedre enn filmen om Lillehammer-OL?

Da brøt Gerhard Heiberg inn og avbrøt kongen:

- Nei, den var ikke bedre, svarte han bestemt. Da lo kongen, som sikkert var enig.
I går kveld var det altså verdenspremiere på den offisielle filmen om de olympiske vinterlekene i Nagano. Terje «Høvdingen» Kristiansen var stolt vertskap på sin IMAX-kino på Aker Brygge og hadde også fått Olympiatoppens støtte til evenementet.

På grunn av problemer med synkroniseringen var ikke den norske versjonen av den amerikanske produksjonen ferdig før klokka 05.00 i går natt.

Bjørn Dæhlie er som tidenes vinterolympier en av gullvinnerne som filmen er bygd opp rundt. De andre er USAs super-G-vinner, Picabo Street, den japanske skihopperen Masahiko Harada, som sørget for laggull etter å ha sviktet på Lillehammer fire år tidligere, og det amerikanske kvinnelaget som tok gull i ishockey: I tillegg frontes kenyaneren Philip Boit som prøvde skiene første gang i 1996 - vi husker Bjørn Dæhlie som i god olympisk ånd tok imot Boit da han som sistemann kom i mål.

Fornøyd Vilde

Filmen er også innom det spektakulære fallet til Hermann Maier, kunstløp, speedskating og bob.

- Det var fine bilder. Jeg får lyst til å gå fort på ski når jeg ser filmen. Det virker faktisk motiverende å se seg sjøl i et slikt digert format. Det var overveldende. Amerikanerne er flinke på dette med følelser, var Bjørn Dæhlies egen kommentar til filmen.

Også kona Vilde var fornøyd:

- Det er første gangen jeg har sett en slik film, og jeg syntes den var god.
Pappa Erling Dæhlie var derimot - på rektors vis - streng i sin dom:
- Utvalget av stoffet var altfor amerikanisert. Det var for mye flimmer og mange seremonier og altfor lite om utøverne. Filmen var vel mer tilpasset markedet og ikke så mye i pakt med norsk idrettstradisjon, sa Dæhlie senior i påhør av Olympiatoppens sjef Bjørge Stensbøl som var ganske enig, men syntes den var imponerende teknisk, særlig når det gjaldt fartsdisiplinene.

Vibeke var der

Også Anne Enger Lahnstein var selvfølgelig til stede. Hun var mest opptatt av å diskutere med Gerhard Heiberg, kanskje var det departementets lønnsbevilgning til Arne Myhrvolds eventuelle jobb i EOC de diskuterte. Skipresident Jan Jensen var ikke blant de utvalgte som fikk drikke champagne med kongen i eget rom. Det var derimot Annes partikollega og ekspedisjonssjef Hans B. Skaset - - og som eneste tilskuer utenom mediefolkene sto Vibeke Løkkeberg.

Hun undret seg nok over hva slags forhold til film disse maktfolkene i norsk idrett har. På vegne av sin mann var hun diplomatisk, men ikke helt oppdatert i sitt svar til Dagbladet:

- Filmen var vel som forventet. Et slikt format egner seg godt for idrettsfilmer.

- Når settes filmen opp?
- Neste forestilling er vel klokka 19, sa Vibeke.

Men, nei, Vibeke, dette var førpremiere. Den vises først på IMAX-kinoen 21. januar.

  • Filmanmeldelse i Dagbladet fredag 22. januar.