Kongen skyldte på andre

Men ble straffet av juryen i seile-VM.

OSLO/HANKØ (Dagbladet.no): Kongen seilte for langt i den 116 nautisk mil lange havseilasen. Straffen for ekstraturen forbi feil merke ved Jomfrulands rev er nedrykk på resultatlista. Og nå kan bare et mirakel sikre ham gull, slik Fram XV fikk i EM for to år siden.

Kongen var først i det 27 båter store feltet da «Fram XV» seilte forbi det riktige rundingsmerket og valgte et annet merke lenger unna isteden.

Bak kom tyske «Unique» og den spanskregistrerte «Obnoxius Too» (med norsk eier og mannskap) som fulgte i kongens kjølvann.

De to siste båtene hadde elektronisk trackingsystem som på internett viste hvor de befant seg hele veien, mens kongens sporsender ikke virket...

Skyldte på andre

Da fadesen med feil rutevalg ble oppdaget prøvde de tre båtene å unndra seg straff ved å skylde på uklare seilingsbestemmelser, men dette ble på det mest bestemte avvist av juryen.

De 24 andre båtene i den raskeste klassen hadde nemlig ingen problemer med å skjønne bestemmelsen og å seile riktig.

I flere timer i dag fryktet Fram XV, Unicque og Obnoxius Too at de ville bli disket. Men juryen så til slutt i nåde til kongen og hans konkurrenter og ila dem isteden 20 prosents plasseringsstraff. Dermed havnet kongen på 9. plass i havseilasen isteden for den opprinnelige 6. plassen. Dette fører til at 4. plassen sammenlagt er blitt til 6. plass.

SLAPP MED SKREKKEN: Kongen ble straffet på resultatlista da han seilte feil. Foto: Th.Martinez THMartines/MedCup
SLAPP MED SKREKKEN: Kongen ble straffet på resultatlista da han seilte feil. Foto: Th.Martinez THMartines/MedCup Vis mer

Seiling over evne

Og nå blir det knallhardt for Fram XV å komme seg opp på pallplass. I så fall må de seile over evne på baneseilasen idag og lørdag og på den korte havseilasen fredag.

I tillegg må båtene i teten gjøre store feil som fører til store endringer i resultatlista. Flere andre båter ble ilagt straff for å ha glemt å levere egenrapport etter målgang. Resultatlistene har fått store endringer etter juryens behandling.

Beste norske båt etter dagens listeendringer er Sverre Valeurs «Team Bergen» som har overtatt kongens fjerdeplass sammenlagt. Tyske «Beluga Sailing Team» leder klart foran finske «Alfa Romeo».

Trond Kristensen i norske «Aiming First» har bronseplass i den minste klassen, Klasse 2, som seilte 84 nautisk mil på havseilasen.

BRONSEPLASS: Sverre Valeur på Team Bergen seiler godt i den minste båtklassen og har bronseplass halvveis i VM.