Kongen vil ha mer gull

Kong Harald fikk rundjuling på regattabanen i Spania i forrige uke. I dag starter han jakten på gull på hjemmebane.

(Dagbladet.no): I formiddag starter nemlig seile-VM, praktisk talt rett utenfor sommerhusdøra til prinsesse Märtha Louise, på Hankø.

42 seilbåter i IMS-klassen deltar i mesterskapet, hvor kong Harald er en av favorittene til topplasseringen. Dèt er et stempel de ikke liker altfor godt:

-Ikke utrop oss til favoritter. Vi deltar selvsagt for å vinne, men det er mange gode seilere med og det er umulig på forhånd å si hvor vi ender, sier kongens seilkamerat Einar Koefoed til Dagbladet.

Seilere fra 6 nasjoner er med i årets verdensmesterskap, og med gamlebåten Fram XV skal kongen og hans menn prøve å finne tilbake godfølelsen fra 2005 da de overraskende vant Europamesterskapet i Sverige.

Mangler trening

-Vi hadde mye mer trening bak oss foran det mesterskapet, men vi jobber hardt for å få båten til å gå raskt nok også denne gangen, sier Koefoed.

I år har de kun seilt èn regatta med Fram XV - Færderseilasen i juni. Det har også blitt lite tid på vannet med båten utover den svært vindfattige Færderseilasen der kongen ble nr 3 i sin klasse.

-Det er i allefall ingen grunn til å klage på båten. Både den og seilene er gode nok, men vi vet for lite om mange av konkurrantene til å si hvor vi står foran dagens regattastart, mener Koefoed.

PÅ GULLJAKT: Kong Harald jakter på VM-gull på hjemmebane. Det kan bli tøft. Foto: Scanpix
PÅ GULLJAKT: Kong Harald jakter på VM-gull på hjemmebane. Det kan bli tøft. Foto: Scanpix Vis mer

Verdensmesterskapet starter med baneseilaser utenfor Hankø i dag. I morgen fortsetter det med et halvannen døgn lang havseilas.

Torsdag er det baneseilas, fredag en kortere havseilas og mesterskapet avsluttes med baneseilas lørdag.

Svak opplading

Oppladingen til verdensmesterskapet ble ikke den aller beste for kong Harald. Med den nyere Fram XVI. I Copa del Rey, som ble arrangert utenfor Palma i Spania for to uker siden, ble kongen nr 22 av 22 startende. Maken til rundjuling på regattabanen er det lenge siden han har fått.

-Vi fikk ikke båten til å gå fort nok på kryssen, og da er det ikke mulig å gjøre stort på lens tilbake mot mål. At vi fikk fire-fem tjuvstarter skyldes at vi måtte satse alt på en svært god start, men manglet rutine i dette selskapet mot verdens beste seilere, innrømmer Einar Koefoed.

I Copa del Rey møtte han verdensstjerner som ikke deltar på Hankø. Oppgaven på hjemmebane blir derfor langt lettere.