Kongene på haugen

Oseberg Skilag ble spådd en rask død da det så dagens lys i 1979. 25 år seinere kan brødrene Anders og Jørgen Aukland konstantere at de tilhører den største skiklubben i Vestfold.

STEM PÅ KLUBBEN I DITT HJERTE!

TØNSBERG (Dagbladet): Vi er på Oseberghaugen hvor Osebergskipet ble gravd ut i 1904. 75 år seinere - i 1979 - ble den samme haugen navneopprinnelse til en nystartet skiklubb som av mange ble ønsket dit vikingskipet kom fra: I en grav.

For det ble ikke sett på med blide øyne da skiinteresserte i Tønsberg-klubbene Eik, Slagen og Flint ville bryte ut for å danne en egen skiklubb. De hadde sett seg lei på at fotballen la beslag på ressursene.

Prosessen startet 1. februar 1979. 3. desember ble Oseberg Skilag medlem av Norges Skiforbund.

Hele familien vant

Geir Arneson - klubbens første kasserer og oppmann - var med å starte klubben. Han husker godt at sterke krefter arbeidet mot dem.

-  Det var 30 personer på stiftelsesmøtet. Rundt ti var spioner. Motstanden var stor, sier han.

Eik trakk seg tidlig ut av samarbeidet. Så fulgte Slagen etter. Klubben ble spådd en snarlig død.

Men de gjenværende nektet å gi opp. Og nå var Aukland-familien på vei inn. I 1980 ble det første klubbmesterskapet arrangert. Hele familien gikk til topps:

Mamma Jorunn, pappa Knut, og brødrene Anders, Jørgen og Fredrik vant alle hver sin klasse!

Gutta fikk ski på beina så fort de hadde lært å gå. Foreldrene tok dem med på lange skiturer i seks-åtte timer. Selv da hendte det at guttene gråt seg til å få gå litt mer.

-  I starten hadde de ikke sjansen til å velge om de ville ut på ski eller ikke. Det var noe vi gjorde som familie, sier pappa Knut Aukland.

-  Hører til i klubben

-  Hele oppveksten vår er knyttet til Oseberg Skilag. Derfor er ikke dette bare en hvilken som helst klubb vi går for. Vi hører til i denne klubben. Vår tilhørighet ligger her. Jeg synes det er riktig å representere den klubben man hører hjemme i, sier Anders Aukland til Dagbladet.

Koblingen til vikinger er de også stolt av. Det er ikke tilfeldig at klubblogoen er en vikinghjelm.

-  Vi må vise at vi er vikinger, rå, tøffe og harde. Vi fikk tidlig rykte på oss for å trene hardt og mye, uavhengig av vær og vind. Som 13-åring trente jeg to ganger om dagen, sier Anders.

Å satse på ski i snøfattige Vestfold var ofte en utfordring. Ofte måtte Oseberg-gutta kjøre åtte-ni mil til Svene for å trene.

-  Det er gøy å gå for en klubb med base hvor det har vært vanskelig å komme seg på ski, sier Jørgen Aukland.

-  Begynte på null

-  Å gå på ski i Vestfold krever foreldre som er spesielt interesserte, sier pappa Knut Aukland.

Selv har han bidratt som trener i klubben siden 1980, vært ansvarlig for klubbavisa, sittet som sekretær i styret, er leder for satsingsgruppa «Team Oseberg» og er utdanningskontakt. Kona Jorunn er oppmann for seniorgruppa, mens sønnen Fredrik (26) er webansvarlig.

-  Klubben er så mye mer enn bare idrett. Her knyttes vennskapsbånd for livet, vi drar på turer og er mye sammen på fritida. Det er innmari moro å se neste generasjon løpere vokse fram, sier Knut.

I dag er det rundt 300 medlemmer i Oseberg Skilag, hvorav over 90 aktive utøvere. Med det er de den desidert største skiklubben i Vestfold.

-  Ikke i min villeste fantasi hadde jeg trodd vi skulle komme hit. Vi er blitt kjent i hele Norge og har fått fram løpere som Aukland-brødrene og Espen Bjervig, sier Geir Arneson.

Økonomisk har de gått fra null til et budsjett som balanserer på nesten 800 000 kroner pr. sesong.

Knut Aukland er stolt av alt klubben har betydd for mange:

-  Gjennom utallige treninger, konkurranser, samlinger, klubbkvelder, turer og dugnader har vi blitt kjent med mange og sett hvor mye Oseberg Skilag har betydd for folk. Det vil den fortsette å gjøre i mange, mange år, sier Aukland.

SPYDSPISSENE: Anders og Jørgen Aukland hevder seg begge på internasjonalt toppnivå. Grunnlaget for langrennsuksessen ble lagt i Oseberg Skilag i Vestfold. - Vi fikk tidlig rykte på oss for å trene hardt og mye, uavhengig av vær og vind, sier Anders.