Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kongeseieren

Sykkel er stort. Tour de France størst. Avslutningen på Champs-Élysées er den mest prestisjetunge etappen. Der var Thor Hushovd kongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Stem og vinn en reise til 10 000 kroner: Her er de 12 kandidatene i Folkets Idrettspris

På prologen i årets etapperitt overrasket han alle bortsett fra dem som kjente han aller best. Han nedkjempet alle prologspesialister og syklet inn til en sensasjonell seier.

To dager i gult

På 1. etappen av rittet var Thor Hushovd sjefen. Han satt i verdens mest ettertraktede sykkeltrøye. Den gule ledertrøya i Tour de France.

Oksen fra Grimstad var i kjempeform og var der han skulle være da spurten gikk. Men idet han ble presset ut mot siden av veien kun metere før mål kom han borti en plakat. Etter målpassering oppdaget han at han silblødde og la seg ned på asfalten. «Yellow jersey down, yellow jersey down», ropte fotografene i målområdet som flokket seg rundt den gule trøya som begynte å bli rød. I tillegg til å miste ledertrøya, mistet Hushovd mye blod, ble kjørt til sykehus og måtte sy flere sting. Derfor var det intet mindre enn en ny vanvittig prestasjon da han dagen etter vant tilbake den gule trøya. Men så kom nedturen.

-  Problemet var at jeg brukte veldig lang tid på å komme meg tilbake i god form (etter kuttet i armen). Mistet en del blod, og kroppen tappet meg for krefter for å lege såret. Dette slet jeg med i lang tid under Touren, skriver Thor Hushovd i sin dagbok på syklingensverden.com.

-  Rå spurt

Men han skriver også:

image: Kongeseieren

-  Det ble heldigvis en lykkelig slutt.

Etter å ha kjempet seg gjennom et tre ukers blodslit i ordets rette forstand, satt Hushovd perfekt plassert bak lagkameratene siste gang inn på Champs-Élysées. De viste vei til Robbie McEwens bakhjul. Hushovd kastet seg ut og knuste McEwen.

-  Spurten var helt rå, fortalte Hushovd til Dagbladet.

Etter løpet gikk den ene eksperten etter den andre ut for å prøve å beskrive hvor stor prestasjonen var. Ord som enormt, større enn OL-gull, og råeste jeg har sett ble brukt.

FAKTA

Thor Hushovd

Født: 18. januar 1978.

Idrett: Landeveissykling

 TRIUMFEN:  Ingen etappe i noe sykkelritt er mer prestisjetung en Tour de Frances avslutningsetappe på paradegata Champs-Élysées i Paris. Thor Hushovd trillet over mål som vinner. Foto: SCANPIX
TRIUMFEN: Ingen etappe i noe sykkelritt er mer prestisjetung en Tour de Frances avslutningsetappe på paradegata Champs-Élysées i Paris. Thor Hushovd trillet over mål som vinner. Foto: SCANPIX Vis mer

Klubb: Crédit Agricole, Frankrike.

Nominert for: To etappeseire i Tour de France 2006

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!