FINALEKLARE: Fredrik Pålerud (i midten) jubler for sin 1-0-scoring mot Strømsgodset. Kongsvinger vant til slutt 2-1, og er klare for sin første cupfinale noensinne. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FINALEKLARE: Fredrik Pålerud (i midten) jubler for sin 1-0-scoring mot Strømsgodset. Kongsvinger vant til slutt 2-1, og er klare for sin første cupfinale noensinne. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Kongsvinger kan bli snytt for Europa-drømmen

De tre beste Tippeliga-lagene er sikret kvalifiseringsspill til Europa neste år. Den fjerde og siste norske plassen i Europa er imidlertid fortsatt usikker.

(Dagbladet): De som trodde at Kongsvinger sikret spill i Europa neste år da de ble klare for sin første cupfinalen noensinne i går, må tro om igjen.

De må nemlig vinne finalen først.

Tidligere kunne en tapende cupfinalist kvalifisere seg til Europa hvis de tapte cupfinalen for en seriemester. Det er det altså slutt på.

- Den tapende cupfinalisten vinner ingenting. Bakgrunnen for dette er at UEFA ikke ønsker at tapere skal belønnes. De ønsker kvalitet - altså at de beste lagene skal spille europacup. I Norge vil det si at vi regner nummer fire i ligaen som bedre enn laget som taper cupfinalen, sier Nils Fisketjønn, direktør for konkurranse i Norges Fotballforbund.

- Snakkis på trening

- Det har vært en snakkis på trening den siste uka at «vi kommer til Europa hvis vi slår Strømsgodset». Men så hørte jeg at lagkamerat og sportssjef Espen Nystuen sa at vi måtte vinne finalen for å kvalifisere oss. Det er jo litt dumt, men da gjenstår det bare å slå Rosenborg, sier Kongsvinger-spiller Harald Holter til Dagbladet.

Just an ordinary day in Drammen.. ⚽️#cupfinale #smackthat

A photo posted by Harald Holter (@haraldholter) on

Holter åpnet Strømsgodset-forsvaret med en krempasning til Fredrik Pålerud på Kongsvingers 1-0-scoring i går, og har vært en sentral brikke på et Kongsvinger-lag som også har imponert i OBOS-ligaen i år, der de ligger på 4. plass med en kamp igjen å spille.

- Hvordan vil det være å spille europacup med Kongsvinger i det store utland?

- Det hadde vært helt sykt. Enormt. Hadde vært morsomt å representere Norge i Europa, forteller Holter.

Holter forteller om hektiske timer etter seieren mot Strømsgodset.

- Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger, og er fortsatt ikke i mål med å takke. Det har først og fremst kommet tilbakemeldinger fra de jeg kjenner, men folk jeg ikke aner hvem er har også meldt seg på, sier Holter.

Uavgjort mot Juventus

Hvis det lykkes for Kongsvinger i finalen vil det imidlertid ikke være første gangen hedmarkingene skal spille i Europa. I storhetsperioden på 1990-tallet tok de seg blant annet videre i det som den gang het UEFA-cupen, og som i dag er Europa League.

Kongsvinger slo først ut svenske Öster, deretter var Juventus - med blant andre Roberto Baggio og Chelsea-trener Antonio Conte på laget - motstander i neste runde.

I en av tidenes bragder i norsk fotballhistorie klarte Kongsvinger 1-1 hjemme mot den italienske giganten. Geir Frigård scoret Kongsvinger-målet i kampen som ble spilt på Ullevaal Stadion. I returoppgjøret vant italienerne 2-0.

BRAGD: Jørn Karlsrud og Kongsvinger klarte 1-1 mot Juventus på Ullevaal stadion i 1993. Foto: Erik Johansen / SCANPIX
BRAGD: Jørn Karlsrud og Kongsvinger klarte 1-1 mot Juventus på Ullevaal stadion i 1993. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer

- Det var veldig gøy. Folk flest husker Juventus-kampen best, men jeg synes det var like stort å slå ut Öster. Jeg scoret fire mål på to kamper mot dem, sier Frigård.

Han ser ikke bort fra at det blir Europa-spill på Kongsvinger i 2017/2018-sesongen.

- De må jo bare slå Rosenborg, da. Det er ikke noe i veien for det, sier Frigård.

I 1998 spilte Kongsvinger igjen Europa-fotball, denne gangen i Intertoto-cupen. Her smadret de walisiske Ebbw Vale i første runde med 9-1 sammenlagt, før de røk mot Twente i andre runde.

20. november klokken 15 vet vi om det blir et nytt Europa-eventyr eller ei for «Vinger».