JUBLET: Kongsvinger-back Fredrik Pålerud var med på å sende hedmarkingene til klubbens første cupfinale. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
JUBLET: Kongsvinger-back Fredrik Pålerud var med på å sende hedmarkingene til klubbens første cupfinale. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Cupen

Kongsvinger klar for klubbens første cupfinale. Matchvinneren fikk blackout: - Jeg husker ikke så mye

Slo Strømsgodset 2-1.

  • Strømsgodset - Kongsvinger 1-2 (0-0)

DRAMMEN (Dagbladet): Etter en uhyre spennende andre omgang mellom Strømsgodset og Kongsvinger, skrev bortelaget historie på Marienlyst i kveld.

Med scoringer fra Fredrik Pålerud og Ørjan Røyrane, vant hedmarkingene 2-1 i Drammen og er klar for det som er både klubbhistoriens og fylkets første cupfinale.

Klokka 21.52 blåste dommer Tommy Skjerven av oppgjøret og da brøt det umiddelbart ut rørende scener blant obosligalagets spillere, trenere og supportere.

- Det var utrolig deilig å se ballen gå over streken. Jeg husker ikke så mye, annet enn at jeg tupper ballen i mål. Det er en fantastisk følelse. Jeg var i cupfinalen i 2006 med Sandefjord, men da spilte jeg ikke. Så dette gleder jeg meg noe enormt til, sier matchvinner Røyrane til Dagbladet.

KIL-sjokket

Det skjedde etter en innholdsfattig 1. omgang på Marienlyst, hvor underholdningsverdien først eksploderte etter pause. Et langt høyere tempo førte til sjanser i begge ender.

Mens Strømsgodset hadde hatt tilnærmet full defensiv kontroll de 45 første minuttene, glapp det kort tid etter sidebytte. Unggutten Marius Høibråten erstattet en skadet Kim Madsen i pausen, og byttet ble avgjørende kort tid etter.

55 minutter var spilt da Kongsvinger-back Fredrik Pålerud gikk på et glitrende timet løp inn bak ryggen til Høibråten og lagkamerat Jonathan Parr. Begge Strømsgodset-forsvarerne ble stående på hælene, noe som ga Pålerud både tid til å ta ned ballen og trille den mellom beina på en utrusende Espen Bugge Pettersen i hjemmelagets mål.

Scoringen nærmest lamslo et feststemt Marienlyst, hvor drammenserne hadde møtt opp i hopetall med håp om å feire lagets første cupfinale siden NM-triumfen i 2010.

Tokstad-suser

Parallelt var det eufori blant Kongsvinger-delegasjonen bak Godsets mål, mens trener Luis Pimenta jublet som en rabiat ved sidelinjen.

I minuttene som fulgte framsto også Obosligalaget med en nyvunnen selvtillit som bidro til å trøkke et langt mer profilet Godset-lag bakover på banen. Med over en halv time igjen å spille visste imidlertid blåtrøyene fra Drammen at det var tid til å slå tilbake.

Bare ti minutter seinere var også utligningen et faktum, da sommersigneringen Kristoffer Tokstad fikk to avslutningsmuligheter innenfor Kongsvingers 16-meter. For da det første skuddet gikk i en KIL-forsvarer, benyttet den tidligere Sarpsborg-kanten det andre til å blåse ballen over hodet på keeper Otto Fredrikson.

KIL skrev historie

Slik kampbildet utviklet seg, ville det mest naturlige vært at tippeligalaget Strømsgodset presset på for seiersmålet resten av kampen. Det skjedde derimot ikke.

For anført av energiske Pimenta, ble KIL-gutta manet til desperat innsats. 17 minutter før full tid resulterte den krigerske innstillingen i et historisk øyeblikk på Marienlyst.

Før kveldens kamp hadde Kongsvinger aldri vært i en cupfinale, men etter et frispark falt ballen i føttene på 28 år gamle Ørjan Røyrane. Angriperen reagerte raskt, kjempet ballen over målstreken og sendte hedmarkingene til tidenes første cupfinale.

Der venter Rosenborg på Ullevaal stadion 20. november.

- Jeg tør ikke tenke på det engang. Det kommer til å bli så jævlig kult, sier mannen som satte inn 1-0 for Kongsvinger, høyre back Pålerud.

Skuffet Skullerud

Tor Ole Skullerud vant cupen med Vålerenga i 2008 og Molde i 2014. Før kveldens kamp jaktet Kongsvinger-mannen sin tredje NM-tittel mot laget fra sin egen hjemby.

- Jeg klarer ikke glede meg over Kongsvinger i dag. Jeg tar det hele og fulle ansvaret for at vi ryker ut av cupen sånn som vi gjør. Jeg har mer enn nok med det, sier Skullerud og fortsetter:

- Det er forferdelig skuffende. Det er egentlig en del bra banespill, men så er vi fryktelig tannløse innenfor motstanderens 16-meteren. Vi har mer enn nok innlegg, men ender opp med å nesten ikke skape målsjanser. Det er veldig skuffende.

Heller ikke sportssjef Jostein Flo er fornøyd.

- Jeg tror hjemmebane ble en større stressfaktor enn glede. Det ble mange stive skuldre.

Med en foreløpig 7. plass i Tippeligaen, er det det etter kveldens cupexit ikke mye å juble for i Drammen i 2016.

- Det er ikke bra nok. Nå, rett etter kampen, er jeg veldig skuffet, sier Flo.