TIL TANKEN VAR TOM: Sarpsborgs Krepin Diatta (18) var lysende den første timen, her mot Stabæks Tonny Brochmann. Da det ikke var mer igjen, og lagkameratene gikk tomme også, ble Stabæk det beste laget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TIL TANKEN VAR TOM: Sarpsborgs Krepin Diatta (18) var lysende den første timen, her mot Stabæks Tonny Brochmann. Da det ikke var mer igjen, og lagkameratene gikk tomme også, ble Stabæk det beste laget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Eliteserien: Sarpsborg-Stabæk

Konsekvenser er det siste Sarpsborg tenker på i sin offensive jakt på Europa 2018

Sarpsborg jakter klubbens første medalje på sitt eget vis. Mot Stabæk kostet det dem to poeng og andreplassen på tabellen.

Sarpsborg-Stabæk 2–2 (2–1)

GEIR BAKKE HAR gjort Sarpsborg til et herlig, modig og hemningsløst fotballag. Slik feide de Stabæk av banen fra avspark, ledet 2–0 (Tobias Heintz og Kristoffer Zachariassen) etter tolv minutter og halset videre for tre eller fire. Og nettopp derfor, pluss det faktum at Stabæk er et lag med høy moral – et temposterkt og godt fotballag som nekter å dø – ble det 2–2 til slutt.

En gang imellom vokser Eliteserien ut av sitt traurige selv.

Sarpsborg-Stabæk var en sånn fotballkamp.

DER SARPSBORG ER nå, for alvor i medaljestriden med bare fem kamper igjen, blir fotball fort en mental greie. Selv om det er de samme mekanismene som gjelder, det er jo bare en fotballkamp til, kommer serierunde 25 med helt andre forventninger enn rundene 10 og 15 når det er andreplassen i ligaen det handler om. Men var det noe som ikke plaget hjemmelaget denne herlige fotballkvelden i Østfold – og spesielt guttungene Krépin Diatta (18) og Tobias Heintz (19) som i sine lyseste øyeblikk gjorde akkurat som de ville – så var det konsekvensene av egne handlinger.

Det var derfor de feide (nesten) alle mann i angrep fra start og fikk 1–0 og 2–0 på strålende prestasjoner og massivt trøkk.

Og det var derfor Stabæk fikk plass og kontringsrom til å komme tilbake.

FOR SARPSBORG GLEMTE seg på 2–0. Fullstendig. I jakten på 3–0 ble de overivrige, hodeløse, nesten dumdristige høye, lå flatt med mange og glemte offensive markeringer i sine konstante forsøk på gjenvinninger på Stabæks banehalvdel. Og du gjør ikke det mot Tortol Lumanza som alle vet kan drible seg ut av en telefonkiosk, og som gjorde det også da han satt opp Franck Boli for Stabæks første kontring av høy klasse.

Resten handlet om fart, gode bevegelser og de alltid tilstedeværende marginene.

Som vippet i Stabæks fordel til redusering (Moussa Njie).

SARPSBORG HAR OFFENSIVE ferdigheter som kan åpne alle norske forsvar alle kvelder. De bruker dem uhemmet, både individuelt og kollektivt. Stabæk har ferdigheter som gjør dem til et guffent lag å spille mot. Det benytter de seg av når motstanderen gir dem rom, spør bare Vålerenga som tapte 2–4 etter 2–0 til pause. For farten er Stabæks våpen når de blir gitt litt plass i mellomrom eller bakrom, spesielt når de ligger under og er jagende.

Da kommer de ofte med veldig mange.

Og de kommer fort.

SARPSBORGS BANE I denne kampen, i tillegg til at laget kjørte seg fullstendig tomme og knapt hadde bein til å fullføre fra 80 spilte minutter, var at de ikke lot seg skremme av de mange advarslene de fikk. De kjørte bare på. Til tanken var helt tom. Geir Bakke justerte dem riktignok noe i pausen, ja, men han ba dem ikke om å ta beinet av gassen.

Det er ikke mulig det.

Hvis Sarpsborg ikke kan være Sarpsborg er det ikke noe poeng.

MEN TIL SLUTT orket de ikke det heller. Det var ikke mer igjen. Ikke til dueller og ikke til nye angrep. Slik ble det meste av det Sarpsborg gjorde til tapte dueller og frispark. Og vips så var Stabæk det beste, farligste og sterkeste laget.

Og så har de Morten Morisbak Skjønsberg.

SIST GANG HAN scoret skrev vi august 2008. Denne kvelden gjorde Stabæk-stopperen det igjen. Fra å ha blitt rundlurt i forkant av 1–0 etter tretti sekunder, og etter å ha hatt to helt avgjørende defensive involveringer midtveis i andre omgang, tok han kvelden som kampens lille matchvinner. Og det er noe med slike øyeblikk, de gjør bare historien enda bedre.

Da Morten Morisbak Skjønsberg utliknet for Stabæk to minutter før slutt gjorde han et allerede lysende kapittel fra Eliteserien 2017 enda litt bedre.