KONFLIKT: Christian Eriksen er blant spillerne som er i streik. Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix
KONFLIKT: Christian Eriksen er blant spillerne som er i streik. Foto: Liselotte Sabroe/ritzau ScanpixVis mer

Krise i dansk fotball

Kontakt mellom partene. Nå håper danskene på Hareide

Danmark kan ha sine beste fotballherrer tilbake på banen i søndagens nasjonsligamøte med Wales. Samtidig bes erstatterne om å holde seg klare.

Onsdag tapte et hastig sammensatt dansk lag, bestående av spillere fra 2. divisjon og futsalligaen, 0-3 for Slovakia i en treningslandskamp i Bratislava. Årsaken til stjernenes fravær var den betente konflikten mellom Danmarks Fotballforbund (DBU) og spillerforeningen om en ny landslagsavtale.

Partene har stått steilt mot hverandre i lang tid, og ingen har ønsket å komme den andre i møte. Onsdag kveld bekreftet imidlertid fotballpresident Jesper Møller at det igjen er kontakt.

Han er fortsatt tydelig på at en ny landslagsavtale ikke vil komme på plass foran søndagens hjemmemøte med Wales, men det betyr ikke at Christian Eriksen og de øvrige profilene igjen uteblir.

Ser muligheter

- Jeg vil ikke utelukke noe. Jeg er positiv, og det er spillerne også. Vi snakker sammen, det pågår bare ikke forhandlinger. Det er kontakt mellom partene. De vil gjerne spille, og det vil vi gjerne at de gjør, sier Møller.

- Det er ikke sånn at vi er sure på hverandre, spillerne og DBU. La oss sove på det, så får vi se om det rette laget blir tatt ut, hvem som stiller opp og om vi finner den riktige løsningen, tilføyer han.

På spørsmål om DBU kan leve med å mønstre tilsvarende mannskap som onsdag også mot Wales, svarer fotballpresidenten:

- Vi har en forpliktelse til å stille med et lag – det best mulige. Respekt til dem som møtte Slovakia. Vi prøver å stille det beste laget. Det eneste avgjørende for oss er at vi skal avvikle kampen. Vi har ikke noe valg.

Håper på Hareide

En rekke kamper i 2. divisjon kommende helg er utsatt som følge av at man vil holde landslagsreservene klare. De kan bli nødt til å spille ytterligere en kamp, men elitesjef Kim Hallberg i DBU håper ikke det.

- Jeg håper det blir Åge Hareide som tar ut troppen, slik at det blir de beste. Men jeg vet det ikke. Jeg har ikke snakket med ham, sier Hallberg og fortsetter:

- Jeg bruker all min våkne tid på å samle et best mulig lag mot Wales, slik at vi kan unngå sanksjoner fra UEFA. Jeg skal overholde fristen fra UEFA lørdag kveld klokken 23.59. Da skal jeg trykke «send» med de 23 beste spillerne vi har til rådighet.

Vil unngå straff

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) kan ilegge Danmark straff dersom forbundet skulle avstå fra å stille lag i en kamp. Det ble enden på visa da det danske kvinnelandslaget var i en tilsvarende konflikt med forbundet i fjor.

- Vi har en betinget dom fra den gang, det er vår utfordring. Jeg våger ikke love at den dommen ikke rammer alle landslagene våre. Det er en uavhengig disiplinærinstans i UEFA som skal bestemme dette. Vi vet ikke hvordan det ender, sier Møller.

- Jeg skal kunne se meg selv i speilet, ledelsen skal se seg selv i speilet, vi skal gjøre alt for å sikre at dansk fotball ikke blir utelukket fra internasjonale kamper i et par år fordi vi tilfeldigvis ikke kunne stille lag, tilføyer han.

Kommende søndags kamp mot Wales er Danmarks første kamp i nasjonsligaen.