Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Romania - Norge, kl. 20.45 tirsdag

Kontaktet UEFA: - Meningsløst

Norge føler at de indirekte straffes for at rumenske supportere ikke klarte å oppføre seg. - Vi har sendt en formell henvendelse til UEFA, sier fotballandslagets pressesjef, Svein Graff.

REAGERER: Landslagstrener Lars Lagerbäck og pressesjef Svein Graff undrer seg over UEFA-regelen om at tomme tribuner ikke er tomme tribuner. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
REAGERER: Landslagstrener Lars Lagerbäck og pressesjef Svein Graff undrer seg over UEFA-regelen om at tomme tribuner ikke er tomme tribuner. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer
  • Romania - Norge, kl. 20.45 tirsdag

BUCURESTI (Dagbladet): Det «alle» trodde skulle være tomme tribuner under kampen mellom Romania og Norge tirsdag, kan nå ende med helt fulle tribuner!

I utgangspunktet ble Romania straffet for supporternes rasistiske oppførsel mot Spania og Malta tidligere i EM-kvaliken. De brukte også ulovlig pyroteknisk materiale og kastet gjenstander inn på banen. Omkvedet har hele tida vært at kampen skulle spilles for tomme tribuner og med 200 norske supportere ringside.

Men i helga sa assistenttrener Per Joar Hansen til Dagbladet at «han hadde hørt rykter» om at 26.000 barn fikk komme inn på kampen. Dette har det rumenske forbundet nå oppjustert til 30.000 barn. Men sannheten er at det ikke er noe tak på dette.

ANALYSE: Dagbladets fotballkommentator, Morten P, analyserer landslaget før de møter Romania tirsdag. Reporter: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

I teorien kan Romania fylle opp hele Arena Nationala i Bucuresti, som har en kapasitet på 55.000 tilskuere. Med barn menes personer opp til 14 år. Og for hvert 10. barn, må det være med en voksen. Samtidig får Norge bare har en kvote på 200 supportere.

Den rumenske arrangøren forholder seg til «tomme tribuner»-paragrafene i UEFA-reglementet. Men spørsmålet er hvor stor straffen for rasisme egentlig er når Romania likevel kan fylle tribunene, bare med litt andre forutsetninger enn vanlig.

Respekt

- Jeg har full respekt for at Romania benytter sjansen til å invitere barn, men det er en veldig merkelig beslutning dersom man ønsker å markere tydelig mot rasisme, sier trener Lars Lagerbäck.

Landslagets pressesjef, Svein Graff, forteller at Norge har rettet en offisiell henvendelse til UEFA. Han understreker at dette ikke er gjort til noen stor sak internt i spillergruppa. Men de norske lederne reagerer på en del prinsipper.

FULL SOMMER: Martin Ødegaard og Sander Berge på dagens trening i Bucuresti.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FULL SOMMER: Martin Ødegaard og Sander Berge på dagens trening i Bucuresti. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Graff sier:

- Vi har fått det offisielt fra UEFA at Norge har en kvote på 200 tilskuere. Det var i god tid før kampen. På det tidspunktet var det flere norske supportere som skulle ned og se kampen. Nå gir dette den konsekvensen at vi indirekte straffes for noe vi ikke er involvert i. Det er et merkelig prinsipp når du skal sanksjonere. Nå ender vi opp med X antall titusener rumenske supportere og 200 nordmenn, for en feil de har begått.

Graff fortsetter:

- Tomme tribuner-paragrafene i UEFA-reglementet er jo ikke sånn i praksis (at det blir tomme tribuner). Det er problemet.

Pressesjefen synes det er paradoksalt at mens det ikke er satt et tak på rumenske tilskuere på kampen i morgen, så har Norge fått et tak på 200.

- Alle skjønner at det ikke ville vært hysterisk mange nordmenn her, men det er mer prinsippet: At det får en negativ konsekvens for oss, mens de fortsatt har betydelig støtte fra tribunen. Det er merkelig prosedyre, påpeker Graff.

Han forteller at fotballforbundet ble informert i helga om at tribunene likevel skulle fylles opp.

Formell henvendelse

- Vi har sendt en formell henvendelse til UEFA (Det europeiske fotballforbundet). UEFA beklager at de ikke informerte oss om det. Delegaten som er her på vegne av UEFA har heller ikke informert oss. Jeg er usikker på hvor mye han visste selv, før han kom hit, sier Graff.

- Alle tok det for gitt at tomme tribuner var nettopp det, tomme tribuner. Vi har stilt spørsmål ved regelverket, hvorfor det ikke settes et tak. Vi kan forstå prinsippet med å ta inn uskyldige barn for å skape en ramme rundt kampen. Men hvis det blir 30.000 og mange voksne, så blir det betydelig.

- Det er grunnlag for å stille en del spørsmål. Foreløpig har vi bare fått repetert hva som er ordlyden i regelverket og ingen antydning om at dette er noe de vil se på. Det synes vi at de bør for framtida.

Sannheten er også at det ikke finnes noe tak for antall tilskuere i en sånn situasjon. Med andre ord: Stadion kan rett og slett bli ei heksegryte tirsdag kveld.

- Hvis de skaffer 50.000 barn - med én voksen per 10. barn - så kan de fylle stadion. Da skjønner alle at sanksjonen under paragrafen om å spille for tomme tribuner er meningsløs, påpeker Graff.

- Vi blåser ut nå, men spiller kampen. Vi får ikke gjort så mye mer enn å si hva vi synes. Vi har ikke gjort dette til noen stor sak internt, men vi har kort orientert spillergruppa.

Bekymring

På pressekonferansen uttrykte Lagerbäck bekymring for at det ikke er noen garanti for at barna som er på kampen, klarer å holde seg i skinnet:

- Jeg har full forståelse for at Romania gjør det så lenge regelen er slik, men jeg vil legge til at jeg håper de unge tilhengerne oppfører seg bra, påpeker han.

- Vi har noen spillere med annen bakgrunn, og jeg blir veldig skuffet om det som har skjedd her før, hender igjen. I så fall vet jeg ikke hvordan vi reagerer.

Da Dagbladet snakket med de norske spillerne i helga, hadde de full forståelse for at Romania ble straffet med «tomme tribuner».

- Fullt fortjent! Rasisme hører ikke hjemme, verken på eller utenfor fotballbanen. Det er bra at de slår hardt ned på det, sier venstreback Haitam Aleesami, som spiller i franske Amiens.

- Vi er i 2019. Det spiller ingen rolle om du har en annen hudfarge. Alle er laget av kjøtt og blod, og har et hjerte som banker.

Norge må vinne kampen mot Romania hvis drømmen om EM-sluttspill skal leve. De to beste lagene i gruppa går til sluttspillet neste sommer.

EM-kvalik
Spania761018-419
Sverige742117-814
Romania741216-713
Norge724112-910
Malta71062-173
Færøyene70073-230
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media