I TRENING: Petter Northug gjennomførte sin første treningsøkt etter sykdomsproblemene tirsdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
I TRENING: Petter Northug gjennomførte sin første treningsøkt etter sykdomsproblemene tirsdag. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

Petter Northug tilbake i trening

Kontroll på sykdomsutbruddet: Her trener Northug igjen

Petter Northug var ute og trente for første gang etter at han ble syk og isolert fra resten av den norske troppen i Val Senales.

VAL SENALES/OSLO (Dagbladet): Petter Northug var tilbake i trening i Val Senales i dag. 32-åringen dro ut på joggetur i de bratte fjellskrentene i de italienske alpene.

Northug dro av gårde sammen med Emil Iversen, men kom tilbake til det norske utøverhotellet alene.

PÅ PLASS: Landslagslege Øystein Andersen ankom løperhotellet i Val Senales i går. Foto: Dagbladet/Bjørn Langsem
PÅ PLASS: Landslagslege Øystein Andersen ankom løperhotellet i Val Senales i går. Foto: Dagbladet/Bjørn Langsem Vis mer

- Vi har ingen nye sykdomstilfeller. De som har vært syke er stadig kvikkere. De holdes isolert fra de friske. Samtidig har de lov til gå litt ut om de er klare for litt frisk luft. Vi verner om de som ikke har vært syke. Vi følger de retningslinjene som er satt, forteller landslagslege Øystein Andersen til Dagbladet

I dag var også Astrid Jacobsen ute og gikk tur, og det later til at den norske forsamlingen i Val Senales har fått situasjonen under kontroll. Andersen var ikke til stede da sykdommen spredde seg i helga, men ankom tirsdag kveld.

- De som var her hadde brettet opp ermene. De har gjort alt som tenkes kan for å forhindre at sykdommen skulle spre seg videre. Det var gjort før jeg kom, så her hadde trenere, ledere og utøvere gjort alt etter punkt og prikke. All honnør til dem, sier legen.

Syk Northug

Det var Northug som var den første utøveren som ble syk under oppholdet i Val Senales. Skikongen ble flyttet til et annet hotell, til stor irritasjon for de russiske langrennsherrene som bodde der, men den norske leiren klarte ikke bli kvitt smittefaren tidsnok og den spredde seg til flere. Nå er han altså så vidt tilbake i trening

- Petter har vært ute og trent litt i dag, det samme har Emil. Therese er ikke tilbake i trening, forteller Andersen til Dagbladet.

- Det har bare vært helt rolig. Alt skal trappes veldig forsiktig opp. Det er ingen som tar seg ut nå, sier landslagslegen.

Langrennssjef Espen Bjervig, som er med på samlingen, har tidligere fortalt Dagbladet at sykdommen ikke vil ha stort å si for utøverne sportslig.

- Sportslig har ikke dette noe å si for utøverne heller. Bare vi er nøye nok med at de får i seg nok vann underveis, og at de spiser godt etterpå, er dette helt uproblematisk, sier Bjervig.

TRENER: Petter Northug kommer tilbake til hotellet hvor Arild Monsen venter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRENER: Petter Northug kommer tilbake til hotellet hvor Arild Monsen venter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lang nedtur

Det har vært et langt sykdoms- og overtreningsmareritt for Petter Northug de to siste åra.

Nedturen begynte i september 2016. Etter en meget god treningssommer dro trønderen til for tøft med treningen på et høydeopphold og ødela nærmest hele sesongen før den var i gang.

Northug var overtrent. I VM i Lahti gikk han bare distansene hvor han var regjerende mester fra Falun to år tidligere. Det endte med femteplass på sprint og åttendeplass på femmila.

Etter nye problemer i oppkjøringen til sesongen forrige høst gikk Northug bare et verdenscuprenn før jul forrige sesong, da han ble nummer 32 i verdenscupsprinten på Lillehammer og dro hjem før tremila dagen etter.

Northugs plan var å gå seg i form gjennom deltakelse i det knallharde programmet i Tour de Ski, men der ble han ikke tatt ut som en av de norske deltakerne.

Dermed måtte Northug over på plan C og etter en ny sjukdomsperiode på nyåret i 2018 røk håpet om en plass i OL, da han ikke fikk gått verken NM eller verdenscup i Planica.

Uryddig oppkjøring

Etter å ha akseptert innbydelsen tilbake i landslagsvarmen på våren har Northug vært med sprintlandslaget, men også tilbake på lag med Johannes Høsflot Klæbo og de andre sprinterne har Northug hatt sine perioder med sykdom.

I september måtte 32-åringen droppe sprintsamlingen i Lillehammer på grunn av en forkjølelse.

Sykdommen gjorde at Northug mistet flere hardøkter. På seinsommeren måtte han også ta en ufrivillig treningspause som følge av at han følte seg unormalt sliten etter et treningsopphold i Spania.

Northug skal ikke være blant løperne som allerede er forhåndsuttatt til verdenscupåpningen i Finland i slutten av november. Dermed er veteranen trolig avhengig av å vise form på Beitostølen om en snau måned for å få sjansen i Ruka.