NY REMIS: Fabiano Caruana og Magnus Carlsen spilte på ny remis i London. Foto: Matt Dunham / AP Photo / NTB Scanpix
NY REMIS: Fabiano Caruana og Magnus Carlsen spilte på ny remis i London. Foto: Matt Dunham / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Sjakk-VM: Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana

Kontrollerte inn ny remis: - Skuffende av Magnus

Magnus Carlsen spilte seg til en ny remis med svarte brikker. Ikke alle var like imponert over nordmannens start, men så spilte Carlsen seg opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LONDON/OSLO (Dagbladet): I dag var det duket for parti nummer tre mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana etter en dags hvile i sjakk-VM.

Etter to partier sto det 1-1 mellom duellantene etter to remiser, og ekspertene både trodde og håpte at vi i dag ville få den første seieren i VM anno 2018.

Dagens parti hadde derimot ikke den samme piffen som det de foregående partiene, og etter 49 trekk og omkring fire timer og et kvarter sa spillerne seg enig i VMs tredje remis.

Det var først etter at Carlsen, som i åpningspartiet, i lengre tid presset på for et gjennombrudd med sorte brikker.

- Det er dette han har revolusjonert ved sjakken. At man ikke går med på remis i noen partier, man kjemper alltid og ser på små fordeler. Hvis han skulle klare dette i en VM-kamp, så ville det vært helt utrolig, sa NRK-kommentator Torstein Bae underveis.

Det holdt likevel ikke og Carlsen og Caruana spilte sitt tredje strake remis-parti. Etter partiet var Carlsen ærlig på at starten ikke hadde vært den beste.

- Jeg syntes det var ukomfortabelt fra start og jeg kan ha gjort noe galt. Så fikk jeg en fordel i sluttspillet, men jeg tror ikke jeg hadde noen sjanser, men jeg skulle likt å fått til noe mer, oppsummerte Carlsen til NRK etter partiet.

Gikk for remis

I sitt 19. trekk valgte Caruana å gå for å bytte ut alle tårnene og alt tydet på at kampen skulle ende opp med remis.

Stormester og FIDE-kommentator Daniel King var ikke voldsomt imponert av underholdningen i kampen.

- Jeg vil beskrive partiet som «ikke så veldig spennende», lo King underveis.

I stedet for en marsj mot remis endret kampbilde seg. Magnus Carlsen begynte å sette sitt preg på oppgjøret og kvernet stillingen i retning av svart overtak.

Fra det 20. til det 40. trekket gjorde Carlsen stadig offensive trekk mot en Caruana som virket å være på defensiven og spilte for remis.

Carlsen fikk fram et par trekk som ikke var optimale fra Caruana, men det var ikke nok til å få den nødvendige fordelen. Caruana fikk bygd opp et forsvar som var solid nok til å holde unna for den norske verdensmesteren.

- Vant åpningen

Felles for de to første partiene var at spilleren med de svarte brikkene ledet an i kampen, og i dag gjentok trenden seg.

- Caruana må tenke hvordan han kan unngå forberedte trekk. Dette er et stort psykologisk spill, skrev stormester Susan Polgar på Twitter tidlig ut i kampen.

Magnus Carlsen viste at han hadde gjort gode forberedelser, overrasket Caruana ved et par anledninger, noe som satte italiensk-amerikaneren i tenkeboksen innen det var gjort ti trekk.

- Det var ingen grunn for meg til å være fornøyd med starten. Jeg tenkte at jeg måtte forvente en lang dag for å komme tilbake til jevn stilling, forklarte Carlsen på pressekonferansen etterpå.

Caruana klarte ikke å utnytte sin start og gjorde et dårlig trekk som ga Carlsen muligheten til å styre kampen i sin retning.

- Jeg hadde håpet å få bedre utnytte av fordelen jeg skapte meg i starten, men et svakt trekk gjorde at jeg ikke fikk den muligheten, sa en noe skuffet Caruana til NRK etter partiet var over.

- Skuffende

Carlsen styrte utviklingen i partiet, noe som indikerte at nordmannen var trygg på sitt eget forsvar.

- Magnus ser ut til å være fornøyd med remis i dag, var Baes dom.

Remis anses for å være et godt resultat med svarte brikker, men stormester Susan Polgar var ikke noe imponert av nordmannen.

- Noe jeg ikke forstår med spillet i VM noen ganger, er at spillerne insisterer på å repetere de samme åpningene. Dette er nok et skuffende valg av åpning av Carlsen, skrev Polgar på Twitter.

King tror isåfall at Fabiano Caruana kommer til sitte igjen litt skuffet.

- Han fikk ikke noe ut av åpningen. Jeg tror Magnus vil være fornøyd, definitivt, sier King til Dagbladet.

Stormesteren Susan Polgar beskriver åpningen til Carlsen som skuffende, men det synet deler ikke King.

- Jeg mener han har spilt veldig godt. Han er bunnsolid. Med svarte brikker kan du ikke presse for hardt. Jeg mener han har spilt veldig fornuftig. Jeg tror remis er en slags seier for Magnus. Det er normalt for et VM, sier King.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer